MR bilde av tretthetsbrudd i hoften

Nattesmerter, vond hofte og dårlig søvn: Hva kan hjelpe mot smertene?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

MR bilde av tretthetsbrudd i hoften

Nattesmerter, vond hofte og dårlig søvn: Hva kan hjelpe mot smertene?

Leserspørsmål om nattesmerter, vond hoft og dårlig søvn fra en leser som sliter med kroniske smerter. Hva kan hjelpe mot smertene? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med å komme deg videre i utredningsforløpet. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Vondt i hoften

 

Les: – Oversiktsartikkel: Vondt i hoften

Hoftesmerter - Vondt i hoften

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (42 år): Hei! Akkurat oppdaget denne flotte sia deres, massevis av flott info. Har en del spørsmål som jeg lurer på om dere kunne hjelpe meg med. I ca et år har jeg hadde det litt tøft, fikk angst etter mye stress og en mye jobbing, samt litt for «grei», sa vel ja tel alt og alle. Heldigvis er det bedre med den angsten. I samme tidsrom fikk jeg en del smerter på spes natta og dårlig med søvn. Beskjed fra legen var å trene og få hodet «på plass».. Gjorde et forsøk, men smertene ble verre. Har og oppsøkt kiropraktor, men de har heller ikke skjønt hva som var galt. For ca 5-6 uker siden fikk jeg konstatert slimposebetennelse i hofta. Fikk da 1:e kortisonsprøyte, og hadde god effekt. Men tilbakefall.. Da har jeg nok hatt det her i nesten 1 år. Sist fredag fikk jeg sprøyte nr 2, litt usikker enda om effekten.. Har hadd litt mer smerter, men nå i muskler bak i rumpa og lårene. Er det vanlig? Det var litt bakgrunn for spørsmål. Hva kan jeg gjøre selv i forhold til trening, øvelse for å bli bedre. Fikk lite informasjon fra legen. Litt bekymret og fortvilet over hele situasjonen. Er kjemperedd for at det ikke blir bedre. Håper på litt tips og råd. PS. Er 42 år. Har scoliose og har vært en del plaget med muskler og ledd i flere år. Er i 80 % jobb som assistent i barnehage.

 

ALS

 

Svar: Har noen oppfølgende spørsmål.

1) Har du fortsatt nattesmerter? Litt vanskelig å forstå om disse nå var bedret – eller om de har vedvart?

2) Angående kortisoninjeksjoner så vil det ofte ha god effekt på slimposebetennelse (bursitt) i hoften – men det bør alltid settes under veiledning av ultralyd for å se at man faktisk treffer midt i slimposen. Uten ultralyd så er det høy sannsynlighet for at sprøyte nr.2 muligens har bommet på strukturen.

3) Du etterspør «trygg trening», og da vil vi først og fremst anbefale disse øvelsene:

ryggekstensjon kobra øvelse

Prøv disse: – 7 Øvelser for Revmatikere

 

De er tilpasset personer med revmatiske diagnoser og egner seg dermed for alle.

4) Når fikk du først påvist skoliose? Og hvor mange grader er den målt til (Cobb’s vinkel)?

5) Har det blitt tatt bildediagnostikk av hofte og rygg? Isåfall, når/av hva/ og hva viste resultatene (ordrett)?

Vennligst nummerer svarene dine. På forhånd takk.

Mvh.
Nicolay v/ Vondt.net

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Kvinne (42 år):

 

1) Har forsatt nattesmerter, men i mindre grad. Før kortisonsprøyte nr 1 satt jeg ofte i stua og sov fra ca 04 på natta. Dårlig kvalitet på søvn med andre ord.

2) 2:e kortisonsprøyte ble ikke satt med ultralyd, fastlegen min som satte den på lokalt legekontor.

3) Supert med konkrete øvelser, men kan jeg teste de ut sjøl med betennelse i hofta?

4) Har «alltid» hatt scoliose, påvist tidlig, var godt fulgt opp av sykehuset i Tromsø. Arvelig, mamma og ei søster som og har det, men vet ikke grad, men var ikke snakk om korsett i hvertfall. Som barn og ungdom drev jeg både med friidrett og fotball. Var ikke hemmet av den.

5) Har ikke tatt bilde av hofter men av rygg/ korsryggen for mange år siden. Da fikk jeg påvist en cyste i ryggraden, helt ufarlig, som er innkapslet. Om jeg skal skrive ordrett fra den epikrisen må jeg nok lete litt.

 

Svar:

3.) Hvordan vet du at du har betennelse i hoften hvis det ikke har blitt tatt bildediagnostikk? Det er eneste måten man kan påvise betennelse i hoften på. For oss høres det mer ut som om det kan dreie seg om en sene- eller muskelskade/dysfunksjon.

Mvh. Nicolay v/ Vondt.net

 

Les også: – Derfor Bør du Unngå Kortisoninjeksjon!

Kortisoninjeksjon

 

Kvinne (42 år):

Hei igjen, legen trykket på et området på utsiden av hofta. Da gjorde det veldig vondt. Og ut fra det har vel den diagnosen blitt stillt. Stoler på legen, regna med ho visste hva hun gjorde. Bør jeg få en henvisning til MR? Har svettet en del på natta og. Legen min sier det kommer av inflammasjonen i hofta. Vanskelig dette her!

Svar:

3.) Man kan ikke stille en betennelsediagnose basert på trykk / palpasjon. Det er rett og slett helt feil. Ja, du bør få det undersøkt med diagnostisk ultralyd eller MR. Det at du har fått to kortisoninjeksjoner «i blinde» er også meget uortodokst og mot retningslinjene for slike injeksjoner. Dette grunnet kortison’s mange bivirkninger og mulige langtidseffekter.

 

Kvinne (42 år):

Nå ble jeg litt engstelig. Synes det her er vanskelig, men jeg skal ta kontakt med legekontoret i morgen. Håper på fortgang denne gangen.

Svar:

En privat diagnostisk ultralydundersøkelse koster cirka 500-600 kr hos kiropraktor eller manuellterapeut – og innebærer at man ofte kan få time innen 48 timer. Så kan man finne ut av hva som gir dine hofte symptomer / smerter. Offentlig MR undersøkelse kan du henvises til fra en av de tre primærkontaktene: lege, kiropraktor eller manuellterapeut. De har alle henvisningsrett. Vi anbefaler en klinisk undersøkelse hos en av de to siste yrkesgruppene vi nevnte der.

 

Ultralyd undersøkelse av overarm - Foto Wiki

– Ultralyd

 

Kvinne (42 år):
Okay, usikker på om kiropraktor, som jeg bruker, har ultralyd. Men d kan jeg finne ut. Skal sjekke litt i morgen, har heldigvis fridag i morra. Er supertakknemmelig for god hjelp og støtte! Har vært skikkelig kjedelig å ha det så vondt, spes på natta, håper ting retter seg etterhvert.

 
– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Hoftesmerter

hofteprotese

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *