hjerneslag

Hvordan kjenne igjen tegn og symptomer på hjerneslag

5/5 (9)

Sist oppdatert 22/02/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hvordan kjenne igjen tegn og symptomer på hjerneslag

Ved hjerneslag teller hvert eneste sekund! Det er nemlig slik at hjerneceller dør raskt dersom de ikke har tilgang på oksygen. Derfor er det meget viktig at du lærer deg disse tegnene og symptomene som kan indikere hjerneslag.

Lær deg å kjenne igjen tegn på hjerneslag allerede i dag. Rask utredning og behandling kan redde liv og redusere hjerneskade. Del gjerne artikkelen i sosiale medier for økt kunnskap rundt disse symptomene.

BONUS: Nederst i artikkelen viser vi også en video med et forslag til 6 daglige treningsøvelser som kan gjøres for deg som er mildt rammet av hjerneslag.– Kan ramme alle og enhver!

Under en hyggelig sommerfest snublet en middelaldrende kvinne (Berit) og falt. Hun forsikret raskt de rundt seg om det gikk bra med henne selv om flere av de ville ringe etter sykebil. Hun skyldte raskt på at hun snublet grunnet de nye skoene sine.

hjernehinnebetennelse

De fikk henne på beina, børstet av gresstustene og serverte henne en ny tallerken med grillmat og noe godt i glasset. Berit virket noe rystet etter sitt tidligere fall, men det virket som om hun hygget seg resten av kvelden.

Senere på kvelden – etter festen – ringte Berit’s ektemann for å informere om hun hadde blitt kjørt på sykehus. Hun døde kl. 19:00.

Berit hadde fått et hjerneslag under grillfesten som hadde utviklet seg med dødelig utfall. Hadde noen av gjestene kjent til denne informasjon om hvordan man kjenner igjen et slag – så kunne noen kanskje ha reddet henne.Diskusjon med helsepersonell

En nevrokirurg sa at om han får inn et slagoffer innen 3 timer, så kan han i de aller fleste tilfeller reversere skadene totalt. Han sier at vanskelighetene ligger i at slaget må kjennes igjen, diagnostiseres og behandles innen 3 timer for å unngå for store skader. Det er her allmennkunnskapen kommer inn – dersom du og jeg kan lære oss tegnene, så kan vi kanskje redde liv.

Tegn og symptomer på hjerneslag

Les mer om den nye hjerneslagindikatoren lenger ned i artikkelen.

– F.A.S.T: En livsviktig regel
Det finnes en enkel regel for å huske de kliniske tegnene på hjerneslag – nemlig ordet FAST (altså ‘raskt’ på engelsk, som i at behandlingen bør utføres raskt).

F = FJES (Ansiktslammelse. SJEKK: Be personen smile. SYMPTOM: Smiler skjevt)
A = ARM (Lammelse i arm. SJEKK: Be personen løfte hendene over hodet. SYMPTOM: Kan ikke holde armene løftet.)
S = SPRÅK (Språkforstyrrelse. SJEKK: Be personen si en setning «Sola skinner i dag» SYMPTOM: Finner ikke ordene)
T = TALE (Taleforstyrrelse. SJEKK: Uttale. SYMPTOM: Personen snakker utydelig.)

Ved et eller flere av disse FAST-symptomene, så må du ringe 113 og beskrive symptomene til nødtelefonen!

NY HJERNESLAG INDIKATOR (VIKTIG INFO):

– Tungen kan indikere hjerneslag

En hittils noe ukjent indikator for Ola Nordmann, men vel kjent i den medisinske verden. Be personen stikke ut tungen – dersom den er skjev og trekkes mot en side så kan dette være et tegn på slag!

Flere i den medisinske verden, blant annet flere nevrologer og kardiologer, er enige om at hvis flere kjente igjen disse tegnene og symptomene på hjerneslag – så kunne mange fått medisinsk behandling tidligere og reddet livet.

hodepine og vondt i hodet

Vi har gjort vårt beste for å gjøre denne informasjonen til allmennkunnskap. Vil du være med oss i kampen mot unødvendige dødsfall og skader grunnet slag? Da ber vi deg pent om å LIKE, KOMMENTERE og DELE denne artikkelen på sosiale medier. Trykk på nettadressen og lim den inn på din Facebook eller din blogg.

Hjerneslag er livstruende og krever rask behandling. Kontakt nødetat dersom du tror du er i ferd med å ha et hjerneslag. Vi anbefaler også at du går til regelmessig kontroll hos din fastlege, mosjonerer regelmessig og har fokus på et sunt, variert kosthold.

Oversikt / oppsummering over mulige kliniske tegn og symptomer på hjerneslag:

– Plutselig nummenhet og / eller svakhet i ansiktet, arm eller bein – særlig på en side av kroppen.

– Plutselig forvirring, snakkeforstyrrelse og problemer med å forstå ord.

– Plutselig synstap eller synsforstyrrelse på et eller begge øyne.

– Plutselig koordinasjonsproblematikk, vanskeligheter med balanse og gange.

– Plutselig, akutt sterk hodepine uten kjent årsak.

[push h=»30″]

Hjerneslag og Trening

Å bli rammet av et hjerneslag kan føre til sterk utmattelse og varige mèn, men flere studier har vist viktigheten med tilpasset daglig trening og øvelser for å stimulere forbedret funksjon. I kombinasjon med et godt kosthold for bedre blodårehelse. Vi anbefaler også at du melder deg inn i ditt lokallag tilknyttet Norsk Forening for Slagrammede for god støtte og oppfølging.

Her er en video med forslag til 6 daglige øvelser, laget av rehabiliteringsterapeut og idrettskiropraktor Alexander Andorff, for de som er mildt rammet av hjerneslag. Vi gjør oppmerksom på at disse selvfølgelig ikke egner seg for alle, og at man må ta hensyn til sin egen sykdomshistorie og sine funksjonsnedsettelser. Men vi ønsker altså å understreke viktigheten av bevegelse og en daglig aktiv hverdag.

VIDEO: 6 Daglige Øvelser for deg som er Mildt Rammet av Hjerneslag


Husk også å abonnere gratis på Youtube-kanalen vår (trykk her). Bli en del av familien vår!

[push h=»30″]LES OGSÅ: – Ny Behandling Løser opp Blodpropp 4000x mer Effektivt!

Hjerte

LES OGSÅ: – Studie: Ingefær kan redusere hjerneskade ved slag!

Ingefær 2

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *