magesmerter7

6 Tidlige Tegn på Magekreft

4.9/5 (8)

magesmerter7

6 Tidlige Tegn på Magekreft

Her er 6 tidlige tegn på magekreft og kreft i magesekken som gjør at du kan kjenne igjen sykdommen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til behandling – og tilpasninger i hverdagen (blant annet i forhold til kostholdstilpasning og immunfremmende tiltak). Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har magekreft, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. 

Kreft i mage og magesekk er den femte vanligste formen av kreft, men allikevel så er det den tredje dødeligste. Majoriteten av de som får stilt diagnosen magekreft er allerede i et stadie med spredning (metastase) eller er i ferd med å gå over i det stadiet. Metastase er altså når kreften sprer seg fra det området det startet i og går videre til et annet område – ofte gjennom nærliggende lymfeknuter. Symptomene på magekreft kan være veldig subtile, vanskelige å oppdage, og det er nettopp derfor vi ønsker å bringe de fram i lyset – slik at så mange som mulig har kjennskap til de og får undersøkt eventuell symptomatikk hos sin fastlege før det er for sent.

 

Kreft i mage og magesekk dreper altfor mange og det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot denne type av kreft (og andre kreftformer) – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kreft”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne kreftformen mer synlige og sørge for at bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder blir prioritert. Vi anbefaler også å støtte Kreftforeningen.

 Vi vet at de tidligere tegnene på magekreft kan variere fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke nødvendigvis inneholder en komplett liste for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av magekreft, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene. Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

 

1. Blod i avføringen

Magesår

Blod i avføringen er ikke ensbetydende med kreft i mage og magesekk. Dette symptomet kan nemlig også forekomme ved Ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Men hvis du oppdager tegn på blod i avføringen så er dette et tegn på at du skal ta kontakt med din fastlege omgående – for så å bli henvist videre til en legespesialist. Om blodrestene er mørkere, nærmest svarte, så er det høyere sannsynlighet for at det kan være relatert til kreftsymptomer – grunnet at dette viser at blodet har blitt «fordøyet» av enzymer i magesekken din. Men som nevnt, så skal alle slike symptomer undersøkes nærmere av legespesialist og det er de som er ekspertene på denne type utredning.

  

Mer informasjon?

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

2. Du blir veldig fort mett

oppblast-mage

La oss si at du var sulten når du satte deg ned for å spise, men selv etter kun et par biter så kjenner du at appetitten forsvinner og at du ikke har noe særlig lyst på mat lenger. En slik tidlig metthetsfølelse – særlig hvis dette er noe du aldri har opplevd før – kan indikere at det er problemer med mage og tarm, blant annet kan det være et tidlig symptom på magekreft.

  

3. Smerter i mage og tarm

vondt i magen

Ja, det er faktisk slik at magesmerter kan være et tegn på magekreft, men i de aller fleste tilfeller så skyldes dine mageproblemer noe helt annet – og noe mye mer vanlig. Smertene ved magekreft er ofte beskrevet som annerledes – og som vedvarende og «gnagende». Det er altså ikke smerter du har i noen timer eller en dag, og som deretter blir borte – før du opplever det samme to uker senere. Karakteristiske smerter ved magekreft er ofte illustrert som en vedvarende bakgrunnsmerte som sitter midt i magen.

 

 

4. Utilsiktet vekttap

vekttap

Dette er et viktig og tidlig tegn på magekreft og andre kreftformer. Dersom du går kraftig ned i vekt uten å prøve på det gjennom økt trening og en bedre diett, så må du ta dette på alvor og ta dette opp med din fastlege. Men det skal også sies at utilsiktet vekttap kan forekomme ved mange andre helsediagnoser – slik som diabetes type 1, Addisons sykdom og Crohns sykdom.

  

5. Sure oppstøt og halsbrann

Vondt i halsen

Halsbrann, sure oppstøt og andre vanlige symptomer på en ublid mage og tarmflora kan være tidligere advarsler på magekreft – men det er mye mer sannsynlig at de stammer fra andre mage- og tarmdiagnoser. Hvis du plages regelmessig med slike symptomer så anbefales det at du tar det opp med din fastlege.

 

6. Diarè, oppblåst mage og forstoppelse

vondt i magen

Det gir mening at en kreftsvulst i magen kan få deg til å føle deg oppblåst og forårsake problemer med tarmene dine – men det er ikke slik at disse symptomene skriker ut at du har magekreft. Derimot hvis du regelmessig opplever flere av symptomene på listen vi har nevnt, så anbefaler vi deg sterkt å ta opp dette med legen din.

 

 

 

  

Vi håper altså at du forstår viktigheten med å gå til din fastlege dersom du opplever slike symptomer. Det er bedre å gå en gang for mye til fastlegen enn en gang for lite.

 

Hva kan du gjøre dersom du har magekreft?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Henvisning til bildediagnostikk

Henvisning til legespesialist

Kostholdstilpasning

Tilpasse hverdagen

Kognitiv behandling

Treningsprogram

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av magekreft og andre kreftdiagnoser.

 

Magekreft er en kreftform som kan være vanskelig å oppdage grunnet subtile symptomer. Kreft i mage og magesekk har høy dødelighet – og nettopp derfor anser vi det som meget viktig at allmennheten kjenner til tidlige symptomer og tegn på denne sykdommen. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på magekreft og andre kreftdiagnoser. Stor takk til alle som liker og deler – det betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for magekreft og andre kreftdiagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

  

NESTE SIDE: – 6 Tidlige Tegn på Borreliose

6 tidlige tegn på borreliose ferdig

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *