Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Vestibulær Migrene

Mange som er rammet av migrene kan også oppleve svimmelhet eller vertigo. Dersom dette skjer regelmessig – så kalles dette for vestibulær migrene. Årsaken til vestibulær migrene og dens svimmelhetsymptomer er relatert til indre øret, nerver og blodårer – men man er ikke helt sikker på hva det skyldes. I denne artikkelen tar vi for oss symptomer ved vestibulær migrene, symptomlindring og mulige triggere til at man rammes. Cirka 40% av de med migreneanfall har vestibulære symptomer.

 

 

Dersom du vil vite mer om migrene kan du lese omfattende om dette i denne oversiktsartikkelen nedenfor. Denne artikkelen her derimot er tilegnet vestibulær migrene.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Migrene

hodepine og vondt i hodet

Migrene er kjennetegnet via ensidig intens hodepine og varierende symptomer.

 Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Hvordan kan man lindre migrene?

Migreneanfall er forferdelig, så her gjelder det å være føre var. Det finnes medikamenter som kan stoppe et påbegynnende anfall og det finnes lindrende medikamenter underveis i anfallet (helst i form av nesespray, da det ellers er høy sjanse for at personen kaster opp medikamentet).

 

Andre tiltak for raskere lindring av symptomene så anbefaler vi at du legger deg litt nedpå med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene og nakkehodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Hva er vestibulær migrene?

Det vestibulære systemet tilhørende indre øret og hjernen består av ulike sanseorganer som kontrollerer balanse og kroppsposisjonsoppfattelse. Dersom disse blir påvirket så vil dette medføre feilinformasjon til hjernen og påfølgende svimmelhet, vertigo, letthodethet eller en følelse av å være ustø – disse kan igjen bli forverret ved bevegelse, da dette medfører mer informasjon for hjernen å håndtere og dermed flere mistolkninger.

 

Man stiller diagnosen vestibulær migrene dersom personer rammet av migrene også har tilhørende symptomer i det vestibulære apparatet. Disse svimmelhetssymptomene oppleves sammen med de mer karakteristiske migrenesymptomene – altså så utelukker de ikke normale symptomer slik som følelse av kvalme, oppkast og intens ensidig hodepine.

 

 

Symptomer ved vestibulær migrene

Vestibulær migrene påvirker balanseevnen – og gir ofte en følelse av at rommet spinner, bakken beveger på seg eller en følelse av at man faller eller er ustø. Det kan også påvirke de andre sansene, samt hørsel og syn.

 

Nøkkelsymptomer som kjennertegner vestibulær migrene er svimmelhet, vertigo og balanseproblemer – men symptomer kan også innebære:

 • Nakkesmerter
 • Ubehag ved bevegelse – slik som framoverbøying, vri på hodet eller å se opp
 • Følelse av trykk i hodet eller øret
 • Ringing eller piping i ørene – kalt tinnitus / øresus
 • Midlertidig delvis eller helhetlig synstap
 • Synspåvirkning – slik som prikking foran øynene eller tåkesyn

 

Symptonene kan variere i intensitet og presentasjon – og kan oppstå på egenhånd eller sammen med hodepine. 

Sjeldnere symptomer inkluderer:

 • Problemer med å snakke
 • Prikking i ansiktet, armene og skuldrene
 • Midlertidig svakhet i en side av kroppen

Om du opplever noen av disse sjeldnere symptomene, uten at du har opplevd de tidligere, så må du kontakte ambulanse eller lege umiddelbart slik at man kan utelukke at du gjennomgår et hjernedrypp eller hjerneslag.

 

 

Hvor lenge kan et migreneanfall vedvare?

Uten behandling så kan migrene og symptomer vedvare i alt fra 4 til 72 timer. Det vanligste er at det er bedre i løpet av 24 timer.

 

Årsaker til migrene

Eksperter er ikke helt sikker på hva som forårsaker migrener, men man vet at det har en genetisk faktor og at det er arvelig. Selv i dag er man usikker på hvorfor noen får migrene og andre ikke.

 

– Triggere

Man vet at visse ting kan føre til eller framprovosere migreneanfall – disse blir kalt for «triggere». En person kan ha forskjellige triggere fra en annen – så det finnes ingen universalkode på hva som kan gjøres for å unngå slik framprovosering. F.eks. så kan en person oppleve betydelig nedgang i sine migreneanfall ved å drikke mindre rødvin – og en annen kan oppleve bedring ved å spise mer naturlig, mindre tilberedt mat uten tilsetninger (slik som mononatriumglutamat).

 

Noen har flere triggere – og har dermed en høyere sjanse for å framprovosere et migreneanfall. Noen av de vanligste triggerne er:

 • Stress
 • Dårlig søvnhygiene
 • Dårlig kosthold
 • Rødvin
 • Endring av dagsrutinen
 • Tilsetningsstoffer (f.eks. mononatriumglutamat / MSG)
 • Sterke lukter
 • Ost
 • Sjokolade

 Andre årsaker kan være:

 • Feilfunksjon i nakkens muskulatur (myalgi) og ledd
 • Hodeskader og nakkeskader, bl.a. whiplash/nakkesleng
 • Kjevespenninger og bittfeil
 • Medikamentbruk
 • Menstruasjon og andre hormonelle endringer
 • Nedarvet overømfintlighet i nervesystemet

 

Behandling av migrene

Forebygging: Den beste behandlingen av migrene er forebygging – dette innebærer kartlegging av hvilke livsstilsendringer og faktorer som framprovoserer dine migreneanfall. Mange opplever betydelig bedring ved å endre sitt kosthold og endre sitt aktivitetsnivå.

Medikamentell behandling: Vi deler medikamentell behandling inn i to kategorier;

– Medikamenter som stopper et migreneanfall. F.eks. Imigran.

– Medikamenter som forhindrer at et migreneanfall slår ut.

For mildere migreneanfall så kan det være gunstig å, i kombinasjon med din fastlege, utprøve mer vanlige smertestillende medikamenter, da disse har færre bivirkninger. Dersom dette ikke fungerer så kan det være nødvendig med reseptbelagte medikamenter.

Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter.

Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk som kan være en medvirkende faktor ved migreneproblematikk.

Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.

Kiropraktisk og manuell behandling, bestående av tilpasset nakkemobilisering/manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie (den sterkeste formen for forskning), gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen. 

Forebygging av vestibulær migrene

Som nevnt kan såkalte triggere og årsaker til migreneanfall være forskjellige fra person til person. Men en ting som er viktig er kartlegging av hva som gir deg migrene – og deretter jobbe for å unngå dette. Noen forebyggende råd og tiltak finnes også:

 • Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid
 • Unngå dehydrering og innta væske regelmessig gjennom dagen
 • Hold deg i fysisk god form
 • Legg deg og stå opp til faste tider på døgnet
 • Lev sunt og mosjoner regelmessig
 • Søk trivsel og unngå stress i hverdagen

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i nakken og skuldre?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi) Les mer om det ved å trykke på bildet (åpner i nytt vindu)

 

Les også: Kjevehodepine – Når kjeven gir deg vondt i hodet

Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du vite om FIBROMYALGI

fibromyalgi

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *