når kjeven gir deg hodepine

når kjeven gir deg hodepine

Kjevehodepine (Temporomandibulær hodepine)

Kjevehodepine blir også kalt temporomandibulær (TMD) hodepine. Kjevehodepine oppstår grunnet dysfunksjon i kjevens muskler og ledd. Bittfeil, bruxisme (gnissing av tenner om natten), stress og nedsatt leddbevegelse i øvre nakkeledd kan være medvirkende årsaker.

 

Denne typen hodepine kan presentere som et trykkende, tung og pressende som et bånd rundt hodet, i pannen eller på siden av hodet og kjeven. Det kan også være særdeles likt symptomene som oppstår ved stresshodepine grunnet at begge typer av hodepine ofte har en involvering av stramme og ømme muskler i sitt smertebilde – men en merkbar forskjell mellom disse to vil være at kjevehodepine medfører tydelig mer trykkømhet over kjeveleddene og kjevemuskulaturen.

 

Kjevehodepine: Når kjeven gir deg vondt i hodet

Mange vet at nakken kan gi hodepine, men det er færre som vet at kjeven ofte kan være hovedårsaken eller en sterkt medvirkende årsak til hodepine.

 

Feilfunksjon over tid eller traume (fall, vold eller lignende) kan medføre skader på kjeveleddet eller kjevemenisken (ja, kjeven har en menisk på samme måte som kneet). Dette kan igjen medføre at muskulaturen og leddet blir smertesensitive og avgir smertesignaler – som kan medføre det vi kaller kjevehodepine.

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre kjevehodepine?

For å lindre kjevehodepine (temporomandibulær hodepine) anbefaler vi at du legger deg litt nedpå (cirka 20-30 minutter) med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og stresshodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

 

For langsiktig bedring så anbefales det regelmessig bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler i skuldre og nakken (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Meditasjon og yoga kan også være nyttige tiltak for å redusere psykisk stress i hverdagen. Lett, jevnlig egenmassasje av kjevemuskulaturen kan også være nyttig.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Smertepresentasjon: Symptomer på kjevehodepine (temporomandibulær hodepine)

Symptomer og tegn på kjevehodepine kan variere, men noen typiske og karakteristiske symptomer er:

 • Mild til moderat smerte eller trykk i kjeven, tinningen, oppe på eller på siden av hodet
 • Hodepinen oppstår som regel senere på dagen
 • Søvnproblemer
 • Lettirritabel
 • Konsentrasjonsvansker
 • Mild ømfintlighet ovenfor lys og lyd
 • Ensidig smerte i hodet og / eller ansiktet
 • Muskelømhet og ubehag – særlig over store tyggemuskelen (masseter)

I motsetning til migrene så vil man ikke ha nevrologiske symptomer ved kjevehodepine. Eksempler på nervesymptomer som kan forekomme ved migrene er muskelsvakhet og uklart syn. Og som nevnt fører ikke kjevehodepine til lydsensitivitet, lyssensitivitet, kvalme, oppkast eller magesmerter på den måten som migrene kan gjøre det.

 

Epidemiologi: Hvem får kjevehodepine? Hvem rammes oftest?

Alle kan rammes av kjevehodepine. Som nevnt blir denne typen av hodepine ofte feildiagnostisert som stresshodepine – og man estimerer at 4 av 5 personer får episoder av stresshodepine fra tid til annen. Cirka 3 av 100 har kronisk, daglig tensjonshodepine – noe som er ganske mye hvis du tenker over det. Kvinner rammes dobbelt så ofte som menn – kanskje er dette lenket til deres evne til å bruke større deler av hjernen (multitasking)?

 

Årsak: Hvorfor får man kjevehodepine (temporomandibulær hodepine)?

Kjevehodepine skyldes feilfunksjon i kjevens muskler og ledd. Dette kan skyldes medfødt bittfeil, skader som har oppstått plutselig eller over tid i kjevens menisk eller kjeveledd – eller stramme, anspente muskler som skyldes et høyt nivå av psykisk og fysisk stress i hverdagen.

 

Øvre del av nakken og kjeven går ‘hånd i hånd’ med tanke på funksjon. Dette vil si at nedsatt funksjon i nakken kan føre til økt sensitivitet / trykkømhet i kjeven og vise versa. Regelmessig egenbehandling av anspente muskler i øvre rygg og nakke, f.eks. med triggerpunktballer som brukes inn mot anspent muskulatur, kan også gi gode resultater på sikt.

 

Økte muskelspenninger som trigger for kjevehodepine kan skyldes:

 • Nedsatt søvnkvalitet
 • Dårlig holdning og framoverskutt hodestilling
 • Emosjonelt og psykisk stress – inkludert depresjon
 • Angst
 • Utmattelse og fatigue
 • Lave jernnivåer

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot kjevehodepine?

Regelmessig styrketrening (variert sådan – ikke bare bicepstrening der altså) av nakke, øvre rygg og skuldre – samt uttøyning, pusteøvelser og yoga kan alle hjelpe mot kjevehodepine. Vi anbefaler at du får en god rutine som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Vi anbefaler også disse 5 spesifikke kjeveøvelsene.

 

Behandling av kjevehodepine

Det er viktig med en kombinert tilnærming når det kommer til behandling av kjevehodepine. Her må du ta tak i faktorene som fører til at kjevehodepinen din oppstår og regelmessig jobbe med å redusere unødvendig fysisk og psykisk stress.

 • Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk
 • Medikamentell behandling: Det anbefales ikke å ta smertestillende over tid grunnet at alle medikamenter har bivirkninger, men noen ganger må man bare lindre symptomene – da tilrådes det at man bruker de minst sterke smertestillende man kan bruke.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Ehlers-Danlos Syndrom

Ehlers Danlos syndrom

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *