vondt i foten

vondt i foten

Smerter Under Fotbladet | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Har du smerter under fotbladet? Her kan du lære mer om smerter under fotbladet, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt under foten og fotbladssmerter. Smerter i fotbladet kan skyldes en rekke muskuloskeletale årsaker – slik som refererte smerter fra leggmuskulaturen, seneskader, forkalkning i seneplaten i framkant av hælen (hælspore), samt refererte smerter fra nerver i ryggen (for eksempel ryggprolaps). Vi minner om at du finner lenke til øvelser helt nederst i denne artikkelen.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Vondt på undersiden av fotbladet kan medføre betydelige plager i hverdagen, idrett og på jobb. Dersom du har vedvarende smerter og feilfunksjon så råder vi deg til å ta kontakt med en kliniker for utredning og eventuell behandling av problematikken. Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke tar tak i problematikken med en kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel spesialkonstruerte kompresjonssokker mot fotbladsmerter og plantar fascitt – lenke åpner i nytt vindu) og profesjonell behandling dersom smertene er vedvarende.

 

De vanligste tilstandene og diagnosene som forårsaker smerter på undersiden av fotbladet er:

 • Diabetisk nevropati
 • Hælspore (forkalkning av seneplaten i framkant av hælbenet)
 • Pes planus (plattfot)
 • Plantar fascitt
 • Sirkulasjonsproblematikk
 • Stram og dysfunksjonell fotbladsmuskulatur
 • Refererte smerter fra lokale muskler i fotbladet og leggen
 • Refererte smerter fra prolaps i ryggen (dette gjelder ved avklemming av L5 og S1-nerverøttene)

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har smerter under fotbladet, vondt på undersiden av foten, samt ulike symptomer og diagnoser ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg smerter under fotbladet og fotbladsmerter?

Diskusjon med helsepersonell

Her vil vi gå igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan gi deg smerter under fotbladet og vondt i fotsålen.

 

Diabetisk nevropati

Sukkersyken

Diabetes (sukkersyken) kan forårsake større problemer med reguleringen av blodsukkeret i kroppen. Høyt blodsukker over lengre tid – samt et kosthold som medfører store svingninger i disse verdiene – kan medføre nerveskader. Dette kalles for diabetisk nevropati – og rammer først nervene som sender signaler til hendene og føttene.

 

Diabetisk nevropati kan gi nummenhet, prikking og nervesmerter i tær, føtter, fingre og hendene. Slike nervesmerter kan gi grunnlag for brennende, skarpe og verkende smerter under fotbladet. Dette kan føre til at å gå på føttene blir smertefullt og at selv den minste berøring blir nærmest uutholdelig.

Hælspore (forkalkning i seneplaten i framkant av hælbenet)

Røntgen av plantar fascitt med hælspore

Under fotbladet så har vi en seneplate (plantar fascia) som går fra framsiden av hælbenet og deretter videre under foten – før det sprer seg i en vifteform ut mot forsiden av tåballene. Ved langvarig feilfunksjon. blant annet for stramme fotmuskler og feil ganglag, så kan dette føre til skadevev i plantar fascia og konsekvent dårligere blodsirkulasjon – som igjen kan føre til at senen i festet inn mot hælbenet kalsifiseres (at det dannes forkalkninger i framkant av hælbenet).

 

Dette kalles for en hælspore – og denne diagnosen oppstår gjerne i kombinasjon med plantar fascitt (seneskade under fotbladet). Tilstanden behandles med trykkbølgebehandling utført av moderne kiropraktor eller fysioterapeut. Hælspore kan oversettes fra norsk til engelsk som heel spur.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Hælspore

Vondt i hælen

 Pes planus (plattfot)

Det medisinske navnet på plattfot er pes planus. Denne tilstanden innebærer at man har flatere fotbuer enn det som er normalt – og at som en konsekvens av dette så får man høyere belastning inn mot fotbladet og fotsalen når man går. Strammere fotbladsmuskler og seneskader kan oppstå grunnet manglende demping når man går og løper ved denne diagnosen. Behandlingen består blant annet av trykkbølgebehandling, egenhjelp, fysikalsk behandling, kompresjonstøy og øvelser.

Plantar fascitt (seneskade i seneplaten under fotbladet)

Vondt i hælen

Plantar fascia er det medisinske navnet på seneplaten som går under fotbladet og fotsålen. Denne starter fra festet sitt i framkant av hælbenet og går deretter ut under foten og ut som en vifte fram mot tåballene. Dersom denne blir smertefull, skades eller blir irritert så kalles dette for plantar fascitt.

 

Behandlingen består av trykkbølgebehandling – som er en behandling som benytter trykkbølger for å bryte ned skadevev og forårsake økt tilheling. Denne behandlingsmetoden har godt dokumentert effekt mot en rekke senelidelser og muskelplager, blant annet plantar fascitt, hælspore, tennisalbue og forkalkninger i både skulder og hofte.

 

Les også: – Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 Sirkulasjonsproblematikk

Det finnes en rekke diagnoser og årsaker til at noen har redusert sirkulasjon. Nedsatt blodsirkulasjon kan resultere i økt forekomst av kramper i både legger og fotblad. Slike kramper kan motarbeides ved fysisk aktivitet, uttøying, kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker) og fysikalsk behandling.

Stramme Muskler under Fotbladet og i Leggene

Vondt i leggen

Leggmusklene og muskulaturen under fotbladet kan gi smerter mot undersiden av fotbladet. Det er særlig musklene gastrocsoleus og quadratus plantae som ofte er involvert ved slike symptomer og smerter.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne 

Symptomer ved Smerter Under Fotbladet

Behandling

Symptomene du opplever ved vondt på undersiden av fotbladet og fotsålen kan variere avhengig av hva som er selve årsaken til smertene du opplever. Dette er noen av de vanligste symptomene du kan oppleve ved smerter under fotbladet:

 • Hevelse
 • Morgensmerter: Smertene du opplever kan være verst når du tråkker ned på morningen – som er en sterk indikasjon på at det dreier seg om hælspore eller plantar fascitt.
 • Muskelsvakhet
 • Nummenhet
 • Parastesi: En brennende eller prikkende følelse under fotbladet.
 • Rødlighet i huden
 • Varmeutvikling

 

Nevromuskulære symptomer man kan se ved visse diagnoser kan inkludere:

 • Muskelsvinn i leggmusklene og fotmuskulaturen
 • Ryggsmerter og fotsmerter samtidig

 

Les også: – Studie: Denne Ingrediensen i Olivenolje kan Drepe Kreftceller

oliven 1

 Behandling av Smerter på Undersiden av Fotbladet

fysioterapi

Behandlingen du mottar vil være avhengig av hva som forårsaker smertene du opplever på undersiden av fotbladet. Dette kan blant annet innebære:

 • Fysioterapi: En fysioterapeut er ekspert på opptrening og rehabilitering grunnet skader og smerter i muskler, ledd og nerver.
 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor benytter muskulære teknikker i kombinasjon med muskulært arbeid og instruksjon i hjemmeøvelser for å optimalisere funksjonen i dine muskler, nerver og ledd. Ved fotsmerter så vil en kiropraktor mobilisere leddene i foten din, behandle muskulatur lokalt i leggene og fotsålen, samt instruere deg i hjemmeøvelser for å tøye, styrke og fremme bedre funksjon i føttene dine – dette kan også innebære bruk av trykkbølgebehandling og tørrnåling (intramuskulær akupunktur).
 • Trykkbølgebehandling: Denne behandlingen utføres normalt sett av autorisert helsepersonell med ekspertise innen behandling av muskler, ledd og sener. I Norge gjelder dette kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Behandlingen utføres med et trykkbølgeapparat og en tilhørende probe som sender ut trykkbølger rettet inn mot det området med skadevev. Trykkbølgebehandling har særlig godt dokumentert effekt mot senelidelser og kronisk muskelproblematikk.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Det er viktig å ta alle smerter på alvor – grunnet at vedvarende smerter kan medføre dysfunksjoner og forverrede symptomer etterhvert som tiden går. Særlig nedsatt grepstyrke og muskelsvinn er to av de mest alvorlige symptomene man kan oppleve ved vedvarende smerter inni hånda. Det er derfor viktig at du tar tak i problemet og oppsøker kliniker for utredning og eventuell behandling.

 

Det er også viktig å trene opp hendene i likhet med resten av kroppen. I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på.

 

Les også: – 4 Øvelser mot Plantar Fascitt

MR av plantar fascia

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

kompresjonssokker oversikt 400x400

Kompresjonssokker (Unisex)

Sokkene forbedrer blodsirkulasjon til legger og føtter – og kan brukes hver eneste dag. Og da snakker vi ikke bare om til trening, men også for deg som jobber i butikk, som servitør eller som sykepleier. Kompresjonssokkene kan gi deg den ekstra hjelpen du trenger for å komme deg tilbake til en hverdag uten fotsmerter.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Kompresjonssokker (Unisex)

 

Besøk eventuelt Din Helsebutikk for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om smerter under fotbladet og vondt under foten

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *