Fibromyalgi og substans P: En smertefull urokråke

5/5 (4)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og substans P: En smertefull urokråke

Her ser vi nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og substans P. Substans P er en biokjemisk smertemodulator som påvirker smertesignaler – og som spiller en sentral rolle i smertebildet hos personer med det kroniske smertesyndromet fibromyalgi.

Fibromyalgi er et kronisk, multifaktorielt kronisk smertesyndrom. Diagnosen innebærer både nevrologiske og revmatologiske komponenter – og er et av de mest komplekse smertesyndromene vi kjenner til. Heldigvis går det framover med forskningen på denne diagnosen, og man gjør stadig flere viktige funn, slik som relasjonen mellom fibromyalgi og tynnfibernevropati, samt fibromyalgi og søvnapne (lenkene åpner i nye leservinduer, slik at du kan lese ferdig denne artikkelen først). Forskning kan også vise til en interessant kobling mellom fibromyalgi og substans P – en biokjemisk smertemodulator som ser ut til å spille en sentral rolle.

Substans P: En smertegivende faktor blant personer med fibromyalgi

Forskning i nevrologiske tidsskrifter, inkludert anerkjente ‘Frontiers in Cellular Neuroscience’, viser et tydelig økt innhold av substans P hos fibromyalgipasienter.¹ Men for å forstå hva dette egentlig betyr må vi se nærmere på substans P.

Tips: Bevegelighetsøvelser kan bidra til å opprettholde bevegelse og fleksibilitet. Mot slutten av artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff fram en video med anbefalte bevegelighetsøvelser for personer med fibromyalgi.

Hva er substans P?

Substans P er et nevropeptid bestående av 11 aminosyrer – et undekapeptid for å være helt nøyaktig. Rett på sak er et nevropeptid et signalstoff som påvirker funksjoner i nervesystemet. Hovedfunksjonen til substans P er som et nervesignalstoff og smertemodulator – som også er pro-inflammatorisk (betennelsesskapende). Det påvirker smertesignalene og hvordan vi opplever smerter ved å endre funksjonen i de smertesignalførende nervebanene.² I tillegg til å påvirke smerter spiller substans P også en sentral rolle innen:

  • Tarmfunksjon
  • Hukommelsesfunksjon
  • Betennelser (pro-inflammatorisk)
  • Blodåredannelse
  • Utvidelse av blodårer
  • Cellevekst

Allerede nå begynner vi å få et klart innblikk i hvordan substans P spiller en sentral rolle innen fibromyalgi. Mange med fibromyalgi vil også heve øyenbrynene når de ser hvordan substans P kan påvirke tarm og kognitiv funksjon, da vi vet at veldig mange med det kroniske smertesyndromet plages med irritabel tarm og hjernetåke (red. anm. også kalt fibrotåke).

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Men hvordan påvirker substans P personer med fibromyalgi?

vondt i muskler og ledd

Etter hvert som at vi nå gradvis nøster opp i substans P – så forstår vi også mer av hvordan det kan påvirke personer med fibromyalgi. Forskere mener også at substans P spiller en sentral rolle i hvorfor noen smerter blir kroniske – og andre ikke.³

Substans P og økte smerter

En høyere konsentrasjon av substans P i våre serumnivåer vil bidra til økte smerter, symptomer og betennelsesreaksjoner. Hyperalgesia, som innebærer kraftig forøket rapportering av smerter er en sentral komponent innen fibromyalgi – og forskerne mener altså at dette kan knyttes tilbake til substans P. Her kan det være av interesse for mange å lese om at varmesalve med capsaicin har dokumentert effekt på innholdet av substans P i smertenervene – og har vist å kunne redusere innholdet av dette ved påføring.4 Forskerne beskriver dòg at den totale virkningen ikke er umiddelbar, da det kan ta 1-4 uker med påføring for å redusere konsentrasjon av signalstoffet og desensitivisere smerteområdene.

Anbefaling: Påføring av varmesalve med capsaicin (lenken åpner i nytt leservindu)

Denne naturlige varmesalven inneholder blant annet capsaicin. Den aktive ingrediensen i chili. Det er dette virkestoffet som forskerne i studien publisert i Journal of British Anaesthesia viste at hadde dokumentert effekt innen reduksjon av substans P.4 Du skal kun bruke veldig små mengder, så en tube varer vanligvis ganske lenge. Ikke påfør mer enn et veldig tynt lag (en dråpe er nok). Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan varmesalven fungerer.

Substans P kan være en sentral årsak til kroniske smerter

Forskning viser også til at substans P ser ut til å aktivere visse smertebaner og smertereseptorer. Man lenker altså det forhøyede innholdet av dette signalstoffet med den «onde sirkelen» som fibromyalgi innebærer – og mener også at såkalte fibromyalgi flare-ups (spesielt dårlige perioder) kan være direkte knyttet opp mot perioder med høyere konsentrasjoner av substans P i kroppen.

Også funnet hos pasienter med leddgikt (revmatisk artritt)

revmatisk artritt edited 2

Det er svært viktig å påpeke at også andre diagnoser opplever høyere konsentrasjoner av substans P enn befolkningen generelt. Tidligere forskning har vist at ledd med høyere konsentrasjon av substans P utvikler mer alvorlig revmatisk artritt – som dermed omfatter mer slitasjeforandringer, betennelse og nedbryting av leddet.5 Således mener man at dette spiller en sentral rolle i utviklingen av leddgikt og et svar på hvorfor visse ledd utvikler mer alvorlig artritt enn andre.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Behandling for å redusere substans P?

Det er flere behandlingsformer som har dokumentert effekt i forhold til det å redusere konsentrasjonen av substans P. Dette inkluderer blant annet:

  1. Lav-dose laserterapi
  2. Massasje og muskulær behandling
  3. Avspenningsteknikker

For pasienter med Bekhterevs er bevegelse noe av det aller viktigste. Vi vet nemlig at inaktivitet og langvarig stillesitting fører til økt stivhet, mer smerter og betennelsesreaksjoner.

1. Lav-dose laserterapi og substans P

Tidligere meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, har vist at terapeutisk laserterapi er en dokumentert god behandlingsteknikk for personer med fibromyalgi.6 Andre studier har kunnet dokumentere en reduksjon av substans P hos dyr med kroniske smerter.7 Alle våre offentlig autoriserte behandlere ved våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene innehar kompetanse innenfor bruk av terapeutisk laserterapi.

2. Massasje, muskulær behandling og tørrnåling

akupunktur-nalebehandling

Studier har vist at pasienter med fibromyalgi kan ha positiv effekt av massasje og fysikalsk behandling. Men husk at massasjen ikke må være for tøff. Det ble også dokumentert forbedret søvn og mindre substans P ved målinger etter behandlingene.8 I tillegg til dette har også meta-analyser kunnet vise til reduksjon av muskelsmerter blant personer med fibromyalgi ved behandling med intramuskulær akupunktur (tørrnåling / IMS).9

3. Avspenningsteknikker

Daglig fokus på avspenning kan bidra til å redusere stress. Og vi vet at for mye stress virkelig kan være en trigger for økte smerter og symptomer blant personer med fibromyalgi. Nettopp derfor ønsker vi å understreke viktigheten av å sette opp avspenningsrutiner. Eksempler kan inkludere en daglig gåtur, avspenning på akupressurmatte eller i nakkehammock (med positiv tanketerapi samtidig) eller andre aktiviteter som du vet at gir deg ro i kropp og sinn.

Godt avspenningstips: 10-20 minutter daglig i nakkehammock (lenken åpner i nytt leservindu)

Mange med fibromyalgi plages veldig mye med spenninger i øvre rygg og nakken. En nakkehammock er en kjent avspenningsteknikk som tøyer på nakkens muskler og ledd – og som dermed kan gi lindring. Ved betydelige spenninger og stivhet kan du forvente at du vil kjenne tøyingen ekstra godt de første gangene. Dermed kan det være lurt å kun ta korte økter i starten (cirka 5 minutter). Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan den fungerer.

Vondtklinikkene: Helhetlig behandlingstilnærming er viktig

Kontakt gjerne en av våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene dersom du ønsker mer informasjon om hvordan vi bruker kombinasjoner av behandlingsteknikker – inkludert massasje, nervemobilisering og terapeutisk laserterapi – for å oppnå best mulige resultater.

VIDEO: 5 tilpassede bevegelighetsøvelser mot fibromyalgi

I videoen ovenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Vondtklinikkene avd Lambertseter i Oslo fram fem skånsomme øvelser for pasienter med fibromyalgi. Å stimulere bevegelse og sirkulasjon er veldig viktig for opprettholde god funksjon i muskler og ledd.

«Oppsummering: Som du har forstått ser altså signalstoffet substans P ut til å spille en sentral rolle innen fibromyalgismerter. Det er også viktig å notere seg at konsentrasjon av substans P kan reduseres med aktive tiltak slik som tilpasset fysikalsk behandling, intramuskulær akupunktur (IMS) og MSK-laserterapi. Påføring av varmesalve med capsaicin (lenken åpner i nytt vindu) er også et naturlig tiltak som bør utprøves for å se om man har effekt av det.»

Bli med i vår revmatisme og fibromyalgi-støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og forskning

1. Theoharides et al, 2019. Mast Cells, Neuroinflammation and Pain in Fibromyalgia Syndrome. Front Cell Neurosci . 2019 Aug 2;13:353. [PubMed]

2. Graefe el al, 2022. Biochemistry, Substance P. StatPearls. [PubMed]

3. Zieglgänsberger et al, 2019. Substance P and pain chronicity. Cell Tissue Res. 2019; 375(1): 227–241. [PubMed]

4. Anand et al, 2011. Topical capsaicin for pain management: therapeutic potential and mechanisms of action of the new high-concentration capsaicin 8% patch. Br J Anaesth. 2011 Oct; 107(4): 490–502. [PubMed]

5. Levine et al,1984. Intraneuronal Substance P Contributes to the Severity of Experimental Arthritis. Science 226,547-549(1984).

6. Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician . 2019 May;22(3):241-254. [PubMed]

7. Han et al, 2019. Involvement of Substance P in the Analgesic Effect of Low-Level Laser Therapy in a Mouse Model of Chronic Widespread Muscle Pain. Pain Med . 2019 Oct 1;20(10):1963-1970.

8. Field et al, 2002. Fibromyalgia pain and substance P decrease and sleep improves after massage therapy. J Clin Rheumatol . 2002 Apr;8(2):72-6. [PubMed]

9. Valera-Calero et al, 2022. Efficacy of Dry Needling and Acupuncture in Patients with Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. [Meta-analyse / PubMed]

Artikkel: Fibromyalgi og substans P – en smertefull urokråke

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om fibromyalgi og substans P

1. Hvordan kan personer med fibromyalgi redusere smerter i hverdagen?

Her skulle vi ønske at det var et soleklart og enkelt svar, men sannheten er at veien til smertelindring i hverdagen er komplisert og omfattende. Ikke alle pasienter med fibromyalgi reagerer på det samme, men vi vet at avspenningsteknikker, fysikalsk behandling for muskler og ledd, intramuskulær akupunktur, tilpassede rehabiliteringsøvelser og MSK-laserterapi kan gi lindring.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *