Fibromyalgi og søvnapne: Uregelmessige nattlige pustestopp

5/5 (5)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og søvnapné: Uregelmessige nattlige pustestopp

Smertesyndromet fibromyalgi gir karakteristiske kroniske smerter, fatigue og søvnvansker. Søvnapné syndrom kan bidra til symptomer som morgenfatigue og dårlig søvnkvalitet.

Forskning har vist at et urovekkende høyt antall personer med fibromyalgi sliter kraftig med søvn og søvnkvalitet. Dette inkluderer blant annet:

 • Problemer med innsovning (tar lang tid)
 • Oppvåkninger gjennom natten
 • Redusert søvnkvalitet
 • Utmattelse på morgenen

Faktisk har forskningsstudier at så mange som 50% av personer med fibromyalgi har en form for søvnapné.¹ Funnene ble deretter delt inn i tre alvorlighetsgrader av søvnapné:

 • Mild (33%)
 • Moderat (25%)
 • Betydelig (42%)

Disse kliniske funnene er svært viktige og spennende. Kort fortalt viser det at det er en tydelig høyere andel fibromyalgipasienter som lider av søvnapné. Av den grunn mener vi at slik forskning kan hjelpe oss med å en dag forstå det veldig komplekse smertesyndromet. Vi vet også at nattesmerter er en betydelig faktor som reduserer søvnkvaliteten i denne pasientgruppen.

– Hva er søvnapné?

soveproblemer

Søvnapné syndrom innebærer episoder med total (apné) eller delvis (hypoapné) kollaps av øvre luftveier – som resulterer i pustestopp eller pustevansker når du sover.² Slike pustestopp eller vansker vil resultere i redusert oksygenmetning eller oppvåkninger. Forstyrrelsene gjør at personen får oppstykket og dårlig søvn. At man nå har sett at en så stor andel med fibromyalgipasienter sannsynligvis lider av denne tilstanden – så viser dette hvor spesielt viktig avspenningsteknikker og søvnrutiner er for denne pasientgruppen. Mot slutten av artikkelen lenker til en artikkel som heter 9 gode tips for bedre søvn med fibromyalgi, basert på en legespesialist med ekspertise på søvn sine uttalelser. Vi tror at denne kan være interessant for mange her.

Andre symptomer ved søvnapné

I tillegg til symptomene ovenfor kan personer med søvnapné også ha følgende symptomer. Se listen nedenfor:

 • Høy og forstyrrende snorking
 • Bevitnede pustestopp på natten (av samboer eller lignende)
 • Betydelig søvnighet og fatigue i løpet av dagen

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Konsekvenser av søvnapné blant fibromyalgipasienter

La oss gå tilbake til studien som viste til at det er mulig at så mange som 50% av personer med fibromyalgi lider av søvnapné. Hvilke potensielle konsekvenser kan dette føre til hos en allerede preget pasientgruppe? En gruppe hvor veldig mange også påvirkes av nattesmerter? Vel, for å forstå det må vi se nærmere på hvilken funksjon og fordeler søvnen har for oss. I listen nedenfor ser vi nærmere på åtte helsefordeler ved bedret søvn.

Visse egentiltak kan redusere søvnapnè-symptomer og gi bedre søvnkvalitet

En spennende forskningsstudie har vist at hodepute med minneskum kan redusere pusteforstyrrelser og søvnapnè-symptomer. Den fungerer ved å optimalisere den ergonomiske stillingen for å åpne luftveiene våre på best mulig måte. De skriver videre i studien at den fungerer best ved mild til moderat søvnapnè.6 I tillegg har også nesepuster-apparat (som bidrar til å forhindre at svelget ‘kollapser’) dokumentert effekt. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Vår anbefaling: Forsøk å sove med en ergonomisk hodepute med moderne minneskum

Det er liten tvil om at vi tilbringer store deler av livet i sengen. Og det understreker behovet for god kvalitet på hodeputen vår. Studier peker på at hodepute med moderne minneskum kan være det beste alternativet for mange. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

8 fordeler med god søvn

 1. Man blir sjeldnere syk
 2. Reparerer bløtvev, nerver og ledd
 3. Reduserer risikoen for helseproblemer – slik som diabetes og hjertesykdom
 4. Bidrar til å opprettholde en sunn vekt
 5. Senker stressnivået i kroppen og gir bedre humør
 6. Skjerper kognitive funksjoner og tankegangen
 7. Mer overskudd til sosiale treff og aktiviteter
 8. Raskere beslutning og reaksjonsevne

1. Søvn gir bedre funksjon i immunforsvaret og forhindrer sykdom

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

Søvn bidrar til god funksjon og vedlikehold av immunforsvaret vårt.³ Denne styrkende effekten på selve forsvarssystemet i kroppen vår bidrar til mer effektiv nedbryting av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Resultatet blir både sjeldnere forekomst av sykdom, men også raskere tilheling hvis man først blir syk.

2. Reparasjon av bløtvev, bindevev og ledd

I løpet av natten, når vi sover, forekommer det en betydelig høyere forekomst av reparasjon på strukturene i kroppen vår. Dette inkluderer både vedlikehold og aktiv reparasjon av muskler, sener, bindevev og ledd. For en pasientgruppe som allerede plages med betydelige spenninger og smerter fra disse områdene, så er dette dårlig nytt. Følgelig er dette en mulig faktor som bidrar til vedvarende smerter hos personer med fibromyalgi – og gjør dermed funksjonsbedrende og symptomlindrende tiltak enda viktigere. Daglige tøyeøvelser, bruk av naturlige smertesalver (se nedenfor), avspenningsteknikker og tilpasset fysikalsk behandling er noen av tiltakene som kan hjelpe deg.

Godt tips: Biofrost (naturlig smertelindring)

Mange melder om at naturlige smertesalver hjelper dem med å roe ned muskelspenninger og smerter – slik som Biofrost eller Arnica-gel. Gelen fungerer slik at den desensitiviserer smertefibrene, og dermed får de til å sende mindre smertesignaler. Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan den fungerer.

3. Reduserer risikoen for helseproblemer

Hjerte

Det er ikke bare muskler og bindevev som er avhengig av søvnen. Også organer, inkludert hjertet vårt, får sårt tiltrengt hvile og vedlikehold når vi går inn i drømmeland. Forskningen er klar på at dårlig søvn over tid gir høyere risiko for helseproblemer – inkludert diabetes og hjerteproblemer.4

4. Hjelper oss med å holde en sunn vekt

Dørstokkmilen er ekstra høy med dårlig søvn. Akkurat det er det ingen tvil om. De aller fleste av oss har kjent hvordan motivasjonen uteblir totalt når vi kjenner oss utslitte. En måte søvnen hjelper oss med å holde vekten er ved at vi faktisk orker mer fysisk – at man, for eksempel, orker den daglige gåturen eller den tilpassede treningsøkten (kanskje den i varmtvannsbasseng?) man egentlig hadde planlagt å gå på. I tillegg til dette bidrar forbedret søvnkvalitet med bedre funksjon i skjoldbruskkjertelen og stoffskifte.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

5. Senker stress og gir bedre humør

skriver paa laptop 2

Stress foregår på flere plan i kroppen vår – inkludert fysisk, psykisk og kjemisk. Søvn er godt for kontrolltårnet vårt (hjernen) og bidrar til å redusere biokjemiske stressmarkører i kropp og sinn. Hvis vi igjen kombinerer dette med bedret reparasjon av bløtvev og vevsstrukturer, så er resultatet økt energioverskudd og bedre humør. Følgelig kan vi bruke energioverskuddet på ting vi liker å gjøre – slik som sosiale treff og gå på kafe (eller lignende).

6. Forbedret kognitiv funksjon

Fibrotåke er et uttrykk som beskriver det vi kaller hjernetåke hos pasienter med fibromyalgi. Igjen kan vi lenke dette tilbake til, blant annet, søvnforstyrrelser hos denne pasientgruppen. Hjernetåke kan blant annet innebære:

 • Svekket korttidsminne
 • Vanskeligheter med å finne ord
 • Konsentrasjonsvansker
 • Lett forvirring

Således kan slike kognitive forstyrrelser også bidra til det vi kaller en «ond sirkel», da personen som opplever dette føler på økt stress. Men husk for all del at dette ikke er din feil, kjære deg. Å bli stresset eller skuffet når slike hendelser oppstår vil faktisk bare forsterke den midlertidige «blokkeringen», så husk å ta noen dype pust med magen og nullstill deg.

– Ta enkle steg mot bedret søvnkvalitet

Det finnes mange ting som forstyrrer søvnen din, inkludert for mye koffeininntak og alkohol. I tillegg til dette er mange overrasket over hvor mye det har å si at man faktisk har det mørkt og uten forstyrrelser. Bruk av søvnmaske kan være et ganske enkelt og genialt egentiltak. Vi anbefaler også at du leser artikkelen 9 tips for bedre søvn med fibromyalgi (lenket til mot slutten av artikkelen) for å enda flere gode råd om hvordan du kan oppnå bedre søvn.

Godt tips: Søvnmaske (med ekstra plass for øynene)

Det å ha det mørkt fører til mindre forstyrrelser i nervesystemet. Lys oppfattes nemlig i form av elektriske signaler som igjen skal tolkes i hjernen. Faktisk har søvnstudier vist at personer med søvnmaske opplevde mindre forstyrret søvnkvalitet – og kunne ha både mer REM-søvn og dypsøvn – enn kontrollgruppen som ikke sov med sovemaske.5 Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvorfor vi anbefaler akkurat denne spesialkonstruerte søvnmasken.

7. Mer overskudd til sosiale treff og aktiviteter

naturlig smertestillende

God søvn gir mer energi og overskudd. En dårlig natts søvn kan være dråpen i begeret om gjør at du avlyser å treffe venninnen din, dropper gåturen eller hopper over den daglige tøyeøkten. På denne måten får nattesøvnen en rekke uheldige konsekvenser – både kortsiktig og langsiktig.

8. Raskere beslutning og reaksjonsevne

Reaksjonsevnen vår kan bli sterkt preget av søvnkvaliteten vår. Dette kan lenkes tilbake til kognitiv funksjon i hjernen – og at vedlikeholdsprosessene i supercomputeren ikke har vært optimale. Det er dokumentert, for eksempel, at noen som har vært våken hele natten har en reaksjonsevne tilsvarende en person med 1.0 i promille. Således kan ekstremt dårlig søvn også være direkte farlig for de som kjører mye med bil.

«Oppsummering: Som du har forstått kan søvnapné ha tydelige negative konsekvenser. Har samboeren din eller en annen kommentert at du har pustestopp om natten? Da kan det være lurt å få utredet deg for søvnapné. En slik henvisning til søvnstudie går via fastlegen din.

Bli med i vår fibromyalgi og revmatisme støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikkavdelinger, blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og forskning

1. Köseoğlu et al, 2017. Is There a Link Between Obstructive Sleep Apnea Syndrome and Fibromyalgia Syndrome? Turk Thorac J. 2017 Apr;18(2):40-46. [PubMed]

2. Esteller et al, 2019. Clinical Practice Guideline recommendations on examination of the upper airway for adults with suspected obstructive sleep apnoea-hypopnoea syndrome. Acta Otorrinolaringol Esp (Engl Ed). 2019 Nov-Dec;70(6):364-372.

3. Medic et al, 2017. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017; 9: 151–161. Published online 2017 May 19.

4. Yeghiazarians et al, 2021. Obstructive Sleep Apnea and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation . 2021 Jul 20;144(3):e56-e67.

5. Hu et al, 2010. Effects of earplugs and eye masks on nocturnal sleep, melatonin and cortisol in a simulated intensive care unit environment. Crit Care . 2010;14(2):R66.

6. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 9:9:842224.

Artikkel: Fibromyalgi og søvnapné – uregelmessige nattlige pustestopp

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om fibromyalgi og søvnapné

1. Hvordan kan man få bedre søvnkvalitet?

Tidligere har vi skrevet en artikkel, med grunnlag fra en lege som er ekspert på søvn, om 9 tips for bedre søvn med fibromyalgi. Vi anbefaler at du leser den artikkelen for å få gode tips og råd om hvordan du personlig kan oppnå bedre søvnkvalitet. Men gode rutiner før leggetid, reduksjon av koffein og alkohol, og søvnmaske, er kanskje blant de aller viktigste egentiltakene.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *