Fibromyalgi og tynnfibernevropati: Når nervene knitrer

5/5 (12)

Sist oppdatert 15/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og tynnfibernevropati: Når nervene knitrer

Forskning peker på en relasjon mellom fibromyalgi og tynnfibernevropati. Her vil du lære mer om sammenhengen og hva dette innebærer.

Fibromyalgi er et svært komplekst, kronisk smertesyndrom. Det er det ingen tvil om. Blant annet vet vi at tilstanden kan gi grunnlag for en lang rekke ulike typer av smerter og symptomer. Dette inkluderer også mulige symptomer som vidstrakte smerter, fatigue, hjernetåke, TMD syndrom, irritabel tarm og hyperalgesia (økt smerterapportering). I senere tid har man forstått at smertesyndromet inkluderer både revmatiske og nevrologiske komponenter.

– Hva er tynnfibernevropati?

(Figur 1: Oversikt over hudlagene)

For å forstå tynnfibernevropati må vi først starte med en oversikt over hudlagene (se figur 1 ovenfor). Det ytterste laget heter epidermis, også kalt overhuden, og det er her inne vi finner det vi kaller intraepidermale nervefibre. Altså nervefibre og nerveceller inne i overhuden.

– Feilfunksjon og mangler

Tynnfibernevropati refererer til tap av – eller feilfunksjon i – tynne intraepidermale nervefibre. Denne tynnfibernevropatien kan gi grunnlag for en lang rekke symptomer – som vi tror mange med fibromyalgi nok vil kunne kjenne seg igjen i. En større forskningsstudie publisert i 2015 har vist at mange personer med fibromyalgi har nettopp slike nervefunn i epidermis.¹ La oss se nærmere på symptomene og de kliniske tegnene i neste del av artikkelen.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

7 symptomer og kliniske tegn ved tynnfibernevropati

Her vil vi først presentere en liste over syv kjente symptomer og kliniske tegn.² Deretter vil vi se nærmere, i detalj, på hva de faktisk betyr. Mange av de vil fibromyalgipasienter være temmelig godt kjent med. Studier har vist hvordan symptomer ved tynnfibernevropati kan overlappe med flere kjente fibromyalgisymptomer.³

 1. Høyere smerteintensitet (hyperalgesia)
 2. Stikkende, huggende smerter
 3. Parestesi
 4. Allodynia
 5. Tørre øyne og tørr munn
 6. Endret svettemønster
 7. Varme-hypoestesi og kulde-hypoestesi

1. Høyere smerteintensitet (hyperalgesia)

La oss dele opp det ordet litt. Hyper betyr mer. Algesi betyr evnen til å kjenne smerte. Hyperalgesia refererer dermed til at man kjenner mer smerte enn vanlig – som igjen betyr at smertereseptorene er overaktive og fyrer mer enn de burde. Kort fortalt resulterer dette i økte smertespenninger og smertesignaler. Et kjent symptom for flere med fibromyalgi. Dette er også noe av grunnlaget for hvorfor avspenning (for eksempel på akupressurmatte eller med nakkehammock) og egentiltak er så viktige for personer med kroniske smerter.

– Les mer om akupressurmatten via bildet nedenfor:

2. Stikkende, huggende smerter

Du har kanskje kjent det selv? Disse plutselige stikkende og huggende smertene som kjennes annerledes ut? Denne typen av smerter er ofte relatert til nerver og nervesignaler. Grunnen til at man opplever smertene på denne måten kan igjen kobles tilbake til symptom #1 og symptom #4 i denne listen.

Godt tips: Biofrost (naturlig smertelindring)

For deg som plages mye med smerter kan det være nyttig å forsøke naturlige smertesalver – slik som Biofrost eller arnica-gel. Gelen fungerer slik at den desensitiviserer smertefibrene, og dermed får de til å sende mindre smertesignaler. Dette er jo, naturlig nok, særlig aktuelt for personer som har kroniske smerter i bløtvev og ledd. Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan den fungerer.

3. Parestesi

legg og leggvarme

Parestesier kommer i mange format. Symptomet innebærer at man kjenner signaler på eller i huden uten ytre påvirkning eller at det er grunnlag for det. Dette kan blant annet inkludere:

 • Mauring (som om det går maur på huden)
 • Nummenhet
 • Brenning
 • Stikking
 • Prikking
 • Kløe
 • Varme eller kuldefornemmelse

Man mener altså at disse sensoriske feilsignalene kan stamme fra feilfunksjon i intraepidermale nervefibre.

4. Allodynia

Når stimuli, for eksempel en veldig lett berøring, gir deg smerter – så kalles dette for allodynia. Dette skyldes blant annet en betydelig feilrapportering i sentralnervesystemet, innenfor områdene som skal tolke både berøring og smerter. Det er også kjent som sentral smertesensitivisering.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

5. Tørre øyne og tørr munn

Øyedråper ved Sjøgrens sykdom

Flere typer av revmatisme og autoimmune sykdommer gir forstyrrelser i kjertelfunksjonene – noe som fører til at man danner mindre tårer og spytt. Av den grunn kan flere også oppleve plager med tørre øyne og tørr munn.

Søvntips: Bevar øyefuktigheten med spesialutformet sovemaske

Denne søvnmasken er spesielt konstruert for å ikke legge trykk eller irritere øynene. Nettopp derfor har den en utforming som gir øynene bedre plass og komfort, men som fortsatt bevarer lystettheten. På denne måten blir det også lettere å bevare fuktigheten i øynene på natten. Med tanke på hvor viktig god søvn er, så er dette en god investering for de aller fleste av oss. Trykk her for å lese mer om den.

6. Endret svettemønster

Har du merket deg at du svetter mer på noen områder? For så å kanskje merke deg at du ikke svetter noe på visse områder? Tynnfibernevropati kan føre til endrede svettemønster – og kan også være medvirkende til forstyrrelser i svettedannelse.

7. Varme-hypoestesi og kulde-hypoestesi

cervikal nakkeprolaps og nakkesmerter

Hypoestesi betyr at man har helt eller delvis tap av sensorisk følelse i et område av kroppen. Dette kan for eksempel være på utsiden av leggen – eller på innsiden av albuen. Faktisk kan det forekomme hvor som helst, og mange er derfor ikke klar over at de har områder som ikke reagerer på stimuli fra varme eller kulde. Det som er ganske merkelig er at et slikt område, som kanskje ikke føler kuldestimuli, kan føle varme på en helt vanlig måte – eller vice versa.

Forskning: Endringer i nervefibrene i epidermis hos personer med fibromyalgi

Vondt i Nervene - Nervesmerter og Nerveskader 650px

La oss gå tilbake til studien vi nevnte tidligere i artikkelen.¹ Her brukte forskerne spesialutstyr, inkludert bio-mikroskop, for å gjøre hudbiopsier av fibromyalgipasienter – og sammenlignet de da med hudbiopsier av personer uten fibromyalgi. Her konkluderte de blant annet med at personene med fibromyalgi hadde mindre antall epidermale nervefibre – som gir en sterk indikasjon på at fibromyalgi også, som indikert via andre studier, er en nevrologisk diagnose (i tillegg til revmatologisk).

– 5 kategorier av fibromyalgi?

Her ønsker vi å rette fokus mot en artikkel som nylig ble publisert av Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi. Denne hadde tittelen ‘5 kategorier av fibromyalgi‘ (lenken åpner i nytt leservindu – slik at du kan lese den etterpå). Her viste de til en nyere studie som mente at fibromyalgi hadde fem kategorier – inkludert en kategori som het nevropatisk fibromyalgi. Med tanke på at ikke alle personer med fibromyalgi har tegn på tynnfibernevropati. så kan man kanskje spekulere i om at pasienter i den (mulige) kategorien har høyere forekomst av slike kliniske symptomer?

«Oppsummering: Dette er utrolig spennende forskning! Og vi håper på at slike dypdykk også i framtiden kan bidra til å avdekke mysteriene rundt fibromyalgi. På denne måten kan man legge til rette for nye behandlingsmetoder.

Vi avslutter artikkelen med et treffende sitat fra Naomi Wolf:

«Smerte er ekte når andre mennesker tror på at det gjør vondt. Hvis ingen andre enn du tror på det, er smerten din galskap eller hysteri.»

Sitatet forklarer ganske godt hvordan mange med fibromyalgi må føle det når de ikke blir trodd eller hørt.

Bli med i vår fibromyalgi støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår.

Del gjerne for å støtte de med usynlig sykdom

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med dette kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og forskning

1. Ramirez et al, 2015. Small fiber neuropathy in women with fibromyalgia. An in vivo assessment using corneal confocal bio-microscopy. Semin Arthritis Rheum . 2015 Oct;45(2):214-9. [PubMed]

2. Oaklander et al, 2013. Objective evidence that small-fiber polyneuropathy underlies some illnesses currently labeled as fibromyalgia. Pain . 2013 Nov;154(11):2310-2316.

3. Bailly et al, 2021. The challenge of differentiating fibromyalgia from small-fiber neuropathy in clinical practice. Joint Bone Spine . 2021 Dec;88(6):105232.

Artikkel: Fibromyalgi og tynnfibernevropati – når nervene knitrer

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om fibromyalgi og tynnfibernevropati?

1. Hvordan kan man lindre nevropatiske smerter?

Det er dokumentasjon på at en helhetlig tilnærming er viktig. Da snakker vi blant annet om sirkulasjonsøvelser for bein og armer, avspenningsteknikker, nervemobiliseringsøvelser (strekker og stimulerer nervevevet), tilpasset fysikalsk behandling og muskuloskeletal laserterapi (lenken åpner i nytt vindu).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *