krystallsyken

Hvordan kjenne igjen tegn og symptomer på krystallsyken

4.3/5 (9)

Sist oppdatert 22/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hvordan kjenne igjen tegn og symptomer på krystallsyken

Her finner du kliniske tegn og symptomer på krystallsyken. Informasjonen her kan gjøre det lettere å kjenne igjen tegn og symptomer på krystallsyken. Del gjerne artikkelen i sosiale medier for økt kunnskap rundt disse symptomene.
Hva er krystallsyke?

Krystallsyke, også kalt godartet stillingsbetinget svimmelhet, er en relativt vanlig plage. Krystallsyke rammer så mange som 1 av 100 i løpet av ett år, i følge forskning. Diagnosen blir også ofte kalt benign paroksysmal posisjonsvertigo, forkortet BPPV. Heldigvis er tilstanden ganske enkel å behandle for kyndige behandlere – slik som ØNH-leger, kiropraktorer, fysioterapeuter og manuellterapeuter. Dessverre er det ikke allmennkunnskap at dette er en diagnose som responderer meget godt på spesifikke behandlingstiltak (slik som Epley’s manøver som ofte kurerer tilstanden på 1-2 behandlinger), så mange blir gående i flere måneder med tilstanden.

 

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Krystallsyken – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Hva er årsaken til krystallsyke?

Krystallsyke (godartet stillingsbetinget svimmelhet) skyldes oppsamlinger inne i strukturen vi kaller indre øret – dette er en struktur som gir signaler til hjernen om hvor kroppen befinner seg og i hvilken posisjon den er i. Dette gjør den ved spesielle bueganger som inneholder en spesiell form for væske kalt endolymfe – denne væsken beveger seg avhengig av hvordan du beveger deg og forteller dermed hjernen hva som er opp og ned. Oppsamlingene som kan oppstå kalles otolitter, en form for små «krystaller» laget av kalsium, og det er når disse havner på feil sted at vi får symptomer. Det vanligste er at bakre buegang rammes. Feilaktig informasjon fra disse kan få hjernen til å motta blandede signaler fra synet og indre øret, og dermed oppstår svimmelheten ved visse bevegelser.

 Diskusjon med helsepersonell

Hva er vanlige symptomer ved krystallsyke?

De vanligste symptomene på krystallsyke eller godartet stillingsbetinget svimmelhet er vertigo, svimmelhet forårsaket av spesielle bevegelser (f.eks. legge seg over på en side i sengen), en følelse av å være ‘letthodet’ og kvalm. Symptomene kan variere fra person til person – men det karakteristiske symptomet er at det alltid blir frembringet via den samme bevegelsen, ofte en vridning mot en side. Dermed er det vanlig at personer rammet av krystallsyke beskriver at tilstanden forekommer når de vrir seg i sengen mot en side eller ruller over til høyre eller venstre.

 

Symptomer kan også forekomme når personen tipper hodet bakover, som for eksempel hos frisøren eller ved visse Yogastillinger. Et svimmelhetsanfall forårsaket av krystallsyke vil også kunne frambringe nystagmus (øyene går raskt fram og tilbake, ukontrollert) i øynene og varer alltid kortere enn ett minutt.

 

  • Stillingsbetinget svimmelhet – f.eks. når man vrir seg til ene siden i sengen – alltid frembringet kun mot den ene siden
  • Nystagmus – ukontrollerte øyebevegelser
  • Svimmelhetsanfallene varer alltid kortere enn ett minutt
  • Følelse av å være ‘letthodet’ eller kvalm

 

Hvor vanlig er krystallsyke?

Studier har vist at så mange som 1.0 – 1.6% av befolkningen rammes av krystallsyke årlig. Cirka 20-25% av all svimmelhet som presenterer ved klinikker og behandlingsfasiliteter skyldes denne diagnosen. Tilstanden blir vanligere jo eldre man blir og tilstanden har sin høyeste forekomst i de over 60 år – her estimeres det at så mange som 3-4 av 100 rammes av krystallsyke hvert år.

 Hva er risikofaktorer og grunner til at man får krystallsyke?

Den vanligste årsaken til krystallsyke eller godartet stillingsbetinget svimmelhet blant de under 50 år er hodetraume eller hodeskade – dette trenger ikke å være omfattende direkte skade eller lignende, men kan også forekomme hvis personen har fått nakkesleng eller whiplash, f.eks. ved fall eller bilulykke. Hvis du er rammet av migreneanfall så har du også en høyere sjanse for å bli rammet av krystallsyke. Som nevnt tidligere er høyere alder en risikofaktor og kan også skyldes alderbetinget slitasje av balansesystemet. Andre, mer sjeldne årsaker, er visse medikamenter og man har også sett en høyere forekomst av stillingsbetinget svimmelhet etter tannlegekonsultasjoner.

 

Hvordan stiller man diagnosen krystallsyke – og hvordan diagnostiseres stillingsbetinget svimmelhet?

En kliniker vil stille diagnosen basert på historietagning og klinisk undersøkelse. Symptomene på krystallsyke er ofte så karakteristiske at en kliniker vil kunne anslå diagnosen basert på anamnesen alene. For å stille diagnosen benytter klinikere en spesialtest kalt «Dix-Hallpike» – denne er ofte meget spesifikk og er utviklet spesielt for å diagnostisere krystallsyke / stillingsbetinget svimmelhet.

 

Dix-Hallpike test for krystallsyke

I denne testen bringer klinikeren pasienten raskt fra sittende til liggende stilling med hodet vridd 45 grader mot den ene siden og 20 grader bakoverbøy (ekstensjon). En positiv Dix-Hallpike vil gjenprodusere pasientens svimmelhetsanfall sammen med karakteristisk nystagmus (rask flikking av øynene fram og tilbake). Dette symptomet er ofte veldig lett å se, men kan også være mindre tydelig – da kan det være nyttig at klinikeren utstyrer pasienten med såkalte Frenzelbriller (en slags videobriller som tar opp reaksjonen).

 

Andre diagnoser som kan bli mistolket som krystallsyke

Nøkkelfunnet ved diagnostisering er positiv Dix-Hallpike og at symptomene blir frambragt ved at pasienten snur seg fra en side til en annen. Andre differensialdiagnoser som kan etterligne krystallsyke er ortostatisk hypotensjon (stillingsbetinget lavt blodtrykk) og virus på balansenerven (vestibular nevritt). Migrenebasert vertigo kan også gi lignende symptomer som krystallsyke. Det er også viktig å utelukke redusert hjertefunksjon som mulig årsak til langvarig svimmelhet. Cervikogen (nakkerelatert) svimmelhet er også en vanlig differensialdiagnose.

 

Hva er vanlig behandling for krystallsyke?

Vent og se: Krystallsyke er som nevnt en stillingsbetinget svimmelhet som regnes som «selvbegrensende», da den ofte varer i 1-2 måneder før den forsvinner. Men de som oppsøker hjelp kan få betydelig raskere hjelp, da det ofte bare kreves en eller to behandlinger for å rette opp i diagnosen hos en offentlig autorisert, kyndig behandler. Kiropraktorer, manuellterapeuter og ØNH-leger er alle trente i denne behandlingsformen. Krystallsyke kan vedvare mye lenger enn 2 måneder, og med tanke på hvor plagsom denne diagnosen er, så anbefaler vi at du får behandling og blir kvitt problemet så raskt som mulig.

 LES OGSÅ: – Studie: Ingefær kan redusere hjerneskade ved slag!

Ingefær 2

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *