Nordic walking - gange med staver

6 Øvelser mot KOLS (Kronisk obstruktiv lungesykdom)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Nordic walking - gange med staver

6 Øvelser mot KOLS (Kronisk obstruktiv lungesykdom)


Er du rammet av KOLS (Kronisk Obstruktiv Lungesykdom)? Her er 6 øvelser som kan bidra til mer bevegelighet i brystkasse og brystrygg, samt gi symptomlindring. Treningen bør tilpasses etter din dagsform. Del gjerne. Det kan være nødvendig med behandling hos kliniker i kombinasjon med trening for optimal bedring. Disse 6 øvelsene har et særlig fokus på å øke bevegelighet og fleksibilitet. Kontakt oss gjerne på vår Facebookside eller Youtube dersom du har innspill eller kommentarer.

 

I kombinasjon med disse øvelsene anbefaler vi at du tilpasser din daglige bevegelse, for eksempel i form av tilpassede gåturer i ulendt terreng eller svømming i varmtvannsbasseng. Hvis du allerede har en påvist diagnose anbefaler vi at du undersøker med din kliniker (lege, kiropraktor, fysioterapeut eller lignende) om disse øvelsene er egnet for akkurat deg.

 

1. Nordic Walking / Gange med Staver

Nordic Walking er en glimrende treningsform som mobiliserer brystryggen og bedrer lungefunksjon.

Gange med staver

Med Nordic Walking er det viktig å følge sitt eget tempo og ta hensyn til sin egen helsesituasjon. Vi anbefaler at du går på rundt 50% av hva du føler at du kunne pushet deg til og at du starter med rolige turer på rundt 10-20 minutter – før du gradvis øker etterhvert som du kjenner at formen blir bedre.

 

2. Lett sidemobilisering i ryggleie

En øvelse som mobiliserer ryggen og tøyer nærliggende muskulatur. Bør utføres med varsomhet og med rolige, kontrollerte bevegelser.

Kneruller for korsryggen

Utgangsposisjon: Ligg på ryggen – gjerne på en treningsmatte med en pute til nakkestøtte. La armene ligge rett ut til siden og trekk deretter begge bena mot deg. Forsøk å slappe av i overkroppen når du gjør øvelsen.

Utførelse: La knærne falle rolig fra side til side, samtidig som bekkenet følger naturlig etter – sørg for at begge skuldrene holdes i kontakt med bakken. Gjør øvelsen med rolige bevegelser og hold posisjonen i cirka 5-10 sekunder før du går rolig over til den andre siden.

 

3. Armsirkler

En mobiliseringsøvelse for skuldre, nakke og brystrygg.

armsirkler

Strekk armene ut til siden og tegn store sirkler i luften ved at du fører de utstrakte armene dine i økende sirkler. Gjenta øvelsen med 20 repetisjoner over 2 sett – før du tegner sirklene motsatt vei etterpå.

 


4. Katt-kamel øvelse

Kattkamel øvelse

Katt kamel øvelsen er en snill og fin mobiliseringsøvelse som gir mer bevegelse til hele ryggraden. Den strekker og gir mer fleksibilitet til ryggen, brystet og nakken. Det er en fantastisk øvelse for deg som trenger å løsne opp stivhet i nakke og rygg. Start stående på alle fire, la deretter ryggen senke seg rolig mot gulvet, før du deretter sakte, men sikkert skyter ryggen mot taket. Gjenta øvelsen i 8-10 repetisjoner over 3-4 sett.

 

5. Bakoverbøy av nakke og brystrygg 

Sitt med knærne under deg og legg armene bak deg. Bøy deretter øvre del av rygg og nakke bakover, samtidig som du trekker skulderbladene sammen. Du skal da kjenne at det tøyer mellom skulderbladene og mot overgangen av nakken. Dette er en meget god øvelse for deg som sliter med ‘slitenhetsfølelse’ innenfor skulderbladene og i nakken.

Oksygenisering øvelse

Hold øvelsen i 3 ganger 60 sekunder for maksimal effekt. Gjerne 2-3 ganger om dagen.

 

6. “Bedestilling”

Uttøyning av brystrygg og nakke

Stå på knærne og la kroppen falle fremover med utstrakte armer. Hvil hodet mot underlaget og strekk armene foran deg til du kjenner en lett strekk i overgangen mot nakke og øvre del av ryggen. Utføres 3-4 sett med 30 sekunders varighet.

 

Dette er fine øvelser som helst bør gjøres daglig for maksimal effekt – men vi vet at hektiske hverdager ikke alltid tillater dette, så vi «godtar» også om du får gjort det annenhver dag.

Tips: Skumrulle / foam roller for mer bevegelse i brystryggen

Skumrulle kan være et nyttig og godt verktøy for å mobilisere leddene og musklene i brystryggen – som igjen fremmer bedre bevegelse i en stiv og øm nakke. Godt tips for deg som trenger å “løse opp” litt. For maksimal effekt anbefaler vi denne skumrullen (trykk her – åpner i nytt vindu) fra Epitomie.

 

Relevant produkt – Skumrulle:

Oppsummering:

Her er 6 øvelser tilpasset de med KOLS (Kronisk Obstruktive Lungesykdom). Øvelser og trening som kan bidra til mer bevegelighet i brystkasse og brystrygg. Treningen bør tilpasses etter svingningene til din sykdomshistorie, dagsform og helsehistorie.

 

Anbefalte produkter for trening:

perform better gul

Perform Better Treningstrikk (Gul – Lett)

kjøp nå

perform better grønn

Perform Better Treningstrikk (Grønn – Medium)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Ta gjerne kontakt med oss på YouTube eller Facebook hvis du har spørsmål eller lignende angående trening eller din muskel og leddproblematikk.

 

Les også: – DETTE Bør du Vite om Senebetennelse (Tendinitt)

verdt å vite om senebetennelse

 

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE? (Visste du at de to har to vidt forskjellige behandlinger?)

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vårFacebookside eller via vår “SPØR – FÅ SVAR!“-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *