Tidlige Tegn på Parkinsons

10 Tidlige Tegn på Parkinsons Sykdom

4.5/5 (4)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Tidlige Tegn på Parkinsons

10 Tidlige Tegn på Parkinsons Sykdom

Her er 10 tidlige tegn på Parkinsons sykdom som gjør at du kan kjenne igjen den nevrodegenerative tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne bremse utviklingen av Parkinsons sykdom. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har Parkinsons, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.

 

Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook.

 1. Skjelving og risting

Har du merket en mild skjelving i fingre, tommel, hånd eller leppene? Rister bena når du setter deg ned eller slapper av? Skjelving eller risting av armer eller ben ved hvile, kalt resting tremor på Engelsk, kan være et tidlig tegn på Parkinsons.

Parkinsons gange

Normale årsaker: Skjelving og risting kan også forekomme etter tung trening eller ved en skade. Det kan også være en bivirkning fra et medikament du tar.

 

2. Liten håndskrift

Har håndskriften din plutselig blitt betydelig mindre enn den var før? Du har kanskje lagt merke til at du skriver ord og bokstaver tettere sammen? En plutselig endring i hvordan du skriver kan være et tegn på Parkinsons.

Liten håndskrift - Parkinsons

Normale årsaker: Vi skriver alle litt annerledes etterhvert som vi blir eldre grunnet dårligere syn og stive ledd, men en plutselig forverring er det vi ser etter her, ikke en forandring over mange år.

 

3. Manglende luktesans

Har du lagt merke til at luktesansen er svekket og at du kanskje ikke kan lukte visse matprodukter lenger? Noen ganger kan man miste luktesansen for spesifikke matretter slik som lakris eller banan.

Normale årsaker: En influensa eller forkjølelse er normale årsaker til at man midlertidig mister luktesansen.

 

4. Dårlig søvn og uro

Er du urolig i kroppen etter at du har sovnet? Du har kanskje merket at du faller ut av sengen om natten? Sengepartneren din har kanskje fortalt deg at du sover urolig? Plutselige bevegelser i søvne kan være et tegn på Parkinsons.

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

Normale årsaker: Vi har alle dårlige netter inniblant, men ved Parkinsons vil dette være et gjentagende problem.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.5. Redusert gange og bevegelse

Føler du deg stiv i armer, ben og i kroppen generelt? Normalt sett vil slik stivheten gå bort ved bevegelse, men ved Parkinsons så kan denne stivheten være vedvarende. Nedsatt armsving ved gange og en følelse av at føttene er «limt til gulvet» er vanlige symptomer på Parkinsons.

Normale årsaker: Om du har gått igjennom en skade så kan dette, naturlig nok, føre til at du har dårligere funksjon i det påvirkede området en stund til det har tilhelet. Artritt eller artrose kan også gi lignende symptomer.

6. Forstoppelse eller treg mage

Har du problemer med å gå på do? Må du virkelig ‘ta i’ for å få noe bevegelse i tarmene? Hvis du sliter med forstoppelse og nedsatt tarmfunksjon anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege.

vondt i magen

Normale årsaker: Vanlige årsaker til forstoppelse og treg mage er for lite vann og fiber. Det er også visse medikamenter som gir forstoppelse som en bivirkning.

 

7. Myk og lav stemme

Har personer rundt deg sagt at du snakker veldig lavt eller at du virker hes? Om det har vært en endring i stemmeleiet ditt så kan dette være et tidlig tegn på Parkinsons.

Normale årsaker: Et virus eller lungebetennelse kan føre til midlertidig endring i stemmen din, men dette bør gå tilbake til normalt etter at viruset har blitt bekjempet.

 8. Stivt og uttrykksløst ansikt

Har ansiktet ditt ofte et seriøst, småsint eller bekymret uttrykk – selv når du ikke er i dårlig humør? Kanskje har du også lagt merke til at du ofte stirrer ut i intet og blunker sjeldent?

Normale årsaker: Visse medikamenter kan gi samme blikket der man ‘stirrer ut i intet’, men dette bør forsvinne når du slutter med medisinen.

 

9. Svimmelhet eller avsviming

Har du merket at du ofte føler deg svimmel når du reiser deg fra en stol eller lignende? Dette kan være et tegn på lavt blodtrykk og er ofte direkte lenket til Parkinsons sykdom.

Svimmel eldre kvinne

Normale årsaker: Alle har opplevd å være litt svimmel når man reiser seg litt raskt, men hvis dette er et vedvarende problem så anbefaler vi at du tar kontakt med din lege.

 

10. Foroverlutet holdning

Har du ikke like god holdning som du hadde før? Står du ofte foroverlutet og sammenkrøket? En tydelig forverring i holdning kombinert med andre tegn bør tas opp med fastlegen.

Parkinsons gange

Normale årsaker: Smerte grunnet en skade, sykdom eller dysfunksjon kan føre til at man midlertidig får endret holdning – det kan også skyldes problem med bena, slik som osteoporose eller artrose.

 

Hva kan du gjøre dersom du har Parkinsons sykdom?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Behandling hos terapeut

Kognitiv behandling

Treningsprogram

L-Dopa medikamenter

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskningMer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske lidelser.

 

Parkinsons er en kronisk diagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av Parkinsons sykdom. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for parkinsons sykdom og kroniske diagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *