6 Herlige Helsefordeler ved å Spise Brokkoli

5/5 (6)

Sist oppdatert 20/06/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

6 Herlige Helsefordeler ved å Spise Brokkoli

Spiser du brokkoli? Det burde du. Denne grønne herligheten er nemlig stappfull av nesten mirakuløst gode helsegevinster og fordeler. Her er 6 helsegevinster du vil oppnå ved å spise brokkoli regelmessig.

 1. Brokkoli fremmer restitusjon og tilheling

kvinne som trener i sand 700

Det å spise vitamin C regelmessig kan ha en gunstig effekt med tanke på restitusjon etter trening og fysiske anstrengelser. En forskningstudie konkluderte med at deltagere som konsumerte 400 mg av vitamin C daglig (en liten porsjon brokkoli inneholder cirka 130 mg) hadde betydelig mindre muskelømhet og økt muskelfunksjon etter trening.

 

Vitamin C, som vi finner i store doser i brokkoli, er viktig for reparasjon og vedlikehold av vevstrukturer i kroppen. Vitaminet bidrar til å lege sår og opprettholde sterke bein og tenner. Det er også essensielt for naturlig produksjon av kollagen, som brukes til å lage og vedlikeholde brusk, ligamenter, sener, hud og blodårer.

 

2. Brokkoli er sterkt betennelsedempende

brokkoli

Overdreven betennelse og inflammasjon kan påvirke kroppen på en negativ måte. Når vi har gjentagende betennelsereaksjoner så kan dette motvirke den originale inflammasjonens naturlige virkning – reparasjon – og heller bidra til problemet. Slik kronisk betennelse kan tappe deg for energi og også være en medvirkende årsak til tilstander slik som artritt (leddgikt).

 

Alle grønnsaker er til en viss grad betennelsedempende, men brokkoli og dens innhold er kjent for å være ekstra potent. Dette skyldes dens innhold av sulforafan og kaempferol – to sterke anti-inflammatoriske ingredienser med bevist klinisk effekt.

 3. Brokkoli kan være kreftforebyggende

brokkoli er best

Brokkoli har i likhet med kål, rosenkål, blomkål og grønnkål blitt knyttet i en større studie fra 1996 til å kunne forebygge lunge og tarmkreft.

Forskerne konkluderte med at «Et høyt inntak av denne typen grønnsaker medfører redusert risiko for kreft.» Særlig lunge, mage og tarmkreft er de krefttypene som er uthevet med redusert risiko dersom man har et høyt inntak av slike grønnsaker.

 

4. Brokkoli = Den originale detox-dietten

brokkoli smoothie

 

Alle skal ha «detox» i disse dager. Men om du ser etter en enkel ingrediens som hjelper deg med å bekjempe uønskede frie radikaler og andre ulumskheter i kroppen så er brokkoli din make. Brokkoli er spekket med antioksidanter som, på en naturlig måte, hjelper deg med å bidra til en bedret helse.

 5. Brokkoli er en god kilde for sunn fiber

brokkoli i skål

Brokkoli inneholder store mengder fiber. En porsjon med brokkoli inneholder cirka 4 gram fiber, noe som tilsvarer cirka 15 prosent av det anbefalte daglige inntaket av fiber.

 

Fiber er en av våre viktigste næringsstoffer. Det hjelper oss med å normalisere tarmfunksjonen, senke kolesterolnivåer, kontrollere blodsukkernivåene og bidra til en god helse. Studier har også vist at et adekvat inntak av fiber kan redusere sjansen for hjertesykdom og diabetes.

 

En annen positiv effekt er at fiber får deg til å føle deg mett lenger. Dette kan være en betydelig fordel for de av oss som forsøker å kutte ned på kaloriene og senke vekten litt.

 

6. Brokkoli gir sunne og friske blodårer

hjerte vondt bryst

Som nevnt er brokkoli en glimrende kilde til vitamin C. En vitamin som er essensiell for blant annet sunn hud og øyefunksjon. Men de færreste vet at den samme vitaminen også kan ha en direkte innvirkning på blodårene dine og på denne måte være en viktig forkjemper når det kommer til å forhindre hjerte- og karsykdommer.

 

En studie viste at et daglig inntak på 500 mg om dagen bidro til å redusere vasokonstriksjon i blodårene – på lik linje med å gå tur daglig. Vi anbefaler selvfølgelig alltid bevegelse, men med tanke på at vitamin C er vannløselig, så kan det være et godt tilskudd for deg som plages med problematikk i blodårene – eller for deg som ønsker å forebygge det.

  

PRØV DISSE: – Studie: Ingefær kan redusere hjerneskade ved slag!

Ingefær 2

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *