Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

Smerter inni og oppå håndleddet ved trykk

Ingen stjernevurderinger enda.

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

Smerter inni og oppå håndleddet ved trykk

Aktuelt: 22 år gammel kvinne med smerter inni og oppå håndleddet ved trykk. Smertene er lokalisert til oversiden og inni selve håndleddet  – og er særlig forverret ved trykk og kompresjonskrefter (belastning som trykker leddet sammen). Smertene går utover funksjon og hun kan ikke lenger utføre funksjonelle bevegelser (push-ups) som hun har gjort hele livet. Av bemerkning så noteres det at det at å bære handleposer ikke provoserer smertene – dette kan være grunnet at dette gir bedre leddplass grunnet traksjon (fratrekk).

 

Les også: – Karpaltunnelsyndrom: Les Dette Hvis du har Vondt i Håndleddet

Håndleddsbevegelser - Foto GetMSG

Håndleddsbevegelser – Foto GetMSG

Dette spørsmålet er stilt via vår gratistjeneste der du kan sende inn din problematikk og få et utfyllende svar.

Les mer: – Send oss et spørsmål eller henvendelse

 

Alder / kjønn: 22 år gammel kvinne

Aktuelt – din smertesituasjon (utfyllende om ditt problem, din hverdagssituasjon, funksjonsnedsettelser og hvor du har vondt): Jeg sliter med smerter i håndleddet mitt. Jeg har hatt smerter av og på i over 1 år. I begynnelsen så trodde jeg at det kom av at jeg støttet opp hodet mitt med hånden min når jeg lå og sov. Men selv om at jeg sluttet med det så har ikke smertene forsvunnet. Smertene er vanskelig å forklare, men de ligger i «bakgrunnen» og sender på en måte trykkbølger / er pulserende. Og når jeg støtter meg på håndleddet eller bærer ting oppå så blir smertene veldig intense. Skal jeg prøve å ta push ups, noe jeg har gjort hele livet, så knekker jeg sammen for at smertene blir for sterke – men skal jeg bære poser hjem fra matvarebutikken så fins det ikke smerter i det hele tatt. Det er ingen synlige tegn når jeg har vondt – hverken hevelse eller farge. I begynnelsen var det sjeldent mellom hver gang, men i det siste så har det vært hyppigere. Har nå hatt vondt så lenge at jeg ikke kan huske sist jeg var smertefri.

Aktuelt – smertelokalisasjon (hvor er smertene): Inne i høyre håndledd på oversiden.

Aktuelt – smertekarakter (hvordan vil du beskrive smerten): Pulserende. Føler at det kan ha en likhet med det jeg føler når jeg kjenner beinhinnebetennelsen min. Og når smertene blir provosert så kjennes det stikkende ut.

Hvordan holder du deg aktiv / i trening: Har vært aktiv med håndball i 11 år og taekwondo i 8 år. Trente fort over 20 timer i uka pluss jobb og skole. For fire år siden ble det nok og jeg sluttet helt med trening. Har ikke lagt på meg, men har gått ned i vekt mtp at musklene ble omgjort til fett. Har prøvd å trene litt innimellom, men har aldri gjort en rutine av det da lysten ikke har vært der. Har prøvd å trent litt forskjellig det siste året, både med taekwondo, treningsstudio og hjemme, men det har ikke fungert da smertene har blitt for sterke. Også når jeg jobbet på sykehjem og i butikk har enkelte arbeidsoppgaver blitt for vonde for meg å gjøre.

Tidligere bildediagnostikk (Røntgen, MR, CT og/eller diagnostisk ultralyd) – hvis ja, hvor/hva/når/resultat: Har aldri undersøkt håndleddet.

Tidligere skader / traumer / ulykker – hvis ja, hvor/hva/når: Ingenting som har hatt påvirkning på håndleddet.

Tidligere operasjoner / kirurgi – hvis ja, hvor/hva/når: Ikke pga håndleddet.

Tidligere utredninger/blodprøver – hvis ja, hvor/hva/når/resultat: Nei.

Tidligere behandling – hvis ja, hva slags behandlingsmetoder og resultater: Nei.

 

Svar

Hei og takk for din henvendelse.

 

Slik du beskriver det kan det høres ut som DeQuervain’s tenosynovitt – men dette vil særlig gi smerter i den delen av håndleddet mot tommelen. Diagnosen innebærer en overbelastning og irritasjon av «tunnelen» rundt de senene som kontrollerer tommelbevegelse. Andre symptomer på DeQuervains tenosynovitt kan være smerter når du bøyer håndleddet nedover, nedsatt grepstyrke og brennende / spasmelignende smerter. En teori er jo da også at du ikke har vondt når du bærer handleposer grunnet at du faktisk ikke belaster dette området – men da heller strekker det ut.

 

Skadeprosessen: Før trodde man at DeQuervains tenosynovitt skyldtes betennelse, men forskning (Clarke et al, 1998) viste at avdøde mennesker med denne lidelsen utviste fortykkelse og degenerative forandring av senefibrene – og ikke tegn til betennelse (som man trodde tidligere og som mange faktisk tror den dag i dag).

 

Ved langvarige smerter og manglende bedring kan det være gunstig med bildediagnostisk utredning – da særlig MR undersøkelse. Vil da anbefale at du får en klinisk vurdering av lege, kiropraktor eller manuellterapeut – som alle er statlige autoriserte yrkesgrupper med både henvisningsrett og god kompetanse på plager i muskel, sene og skjelett. Det skal også nevnes at det er andre differensialdiagnoser som er mulige årsaker til smertene dine.

 

Øvelser og egentiltak: Langvarig inaktivitet vil føre til at musklene blir svakere og at muskelfibrene blir strammere, samt muligens også mer smertesensitive. For å øke blodsirkulasjonen og «løsne» opp i seneskaden så er det viktig at du begynner med uttøyning og tilpassede styrkeøvelser. Øvelser rettet inn mot karpaltunnelsyndrom er regnet som skånsomme og egnet for behandling av DeQuervains tenosynovitt også. Du kan se et utvalg av disse her – eller bruke søkefunksjonen oppe til høyre. Av andre tiltak så anbefales kompresjonstøy som øker blodsirkulasjonen mot det påvirkede området – det kan også være aktuelt å sove med støtte (splint) de periodene hvor området er betydelig irritert / plaget. Også øvelser med treningsstrikk for skuldre er både skånsomt og effektivt – og kan være et godt sted å starte i tillegg til nevnte tøyeøvelser.

 

Ønsker deg riktig god bedring og lykke til videre.

 

Vennlig hilsen,

Alexander Andorff, off. autorisert kiropraktor, M.sc. Chiro, B.sc. Health, MNKF

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *