Vondt i bakhodet

Smerter i bakhodet på høyre side ved nysing

3.5/5 (2)

Vondt i bakhodet

Smerter i bakhodet på høyre side ved nysing

Aktuelt: 31 år gammel kvinne med smerter i bakhodet (høyre side) av halvannen måneds varighet. Smertene er lokalisert til baksiden av hodet i øvre festet på nakken – og er særlig forverret ved nysing. Langvarig forhistorie med muskelproblematikk i nakke, skulder og rygg.

 

Les også: – Les Dette Hvis du har Vondt i Bakhodet

nakkesmerter og hodepine - nakkehodepine

Dette spørsmålet er stilt via vår gratistjeneste der du kan sende inn din problematikk og få et utfyllende svar.

Les mer:Send oss et spørsmål eller henvendelse

 

Alder / kjønn: 31 år gammel kvinne

Aktuelt – din smertesituasjon (utfyllende om ditt problem, din hverdagssituasjon, funksjonsnedsettelser og hvor du har vondt): Kom over et innlegg fra dere angående smerter i bakhodet. Jeg har i halvannen måned nå hatt smerter bak i hodet på høyre side. Så på et bilde i nevnte artikkel og tror jeg får smerter i «Oblicuus capitus Superior». Smertene kommer hver gang jeg nyser, av og til når jeg gjesper og ved enkelte bevegelser. Jeg har enda ikke funnet ut hvilke bevegelser som framprovoserer disse smertene og om det kommer fra nakke eller rygg fordi de oppstår så plutselig og så vondt.

Aktuelt – smertelokalisasjon (hvor er smertene): Høyre side av øvre nakke / bakhodet

Aktuelt – smertekarakter (hvordan vil du beskrive smerten): Intens smerte

Hvordan holder du deg aktiv / i trening: Jeg har vært inaktiv over en lang periode og tilbrakt veldig mye tid på sofaen. Jeg jobber bare 21% og prøver å få litt trening / mosjon via gåturer.

Tidligere bildediagnostikk (Røntgen, MR, CT og/eller diagnostisk ultralyd) – hvis ja, hvor/hva/når/resultat: En manuellterapeut sendte meg etter noen behandlinger på MR for et års tid siden grunnet konstant svimmelhet som enda ikke er bedre, men bildene viste ingenting. Har også blitt henvist av fastlegen til MR av hodet grunnet svimmelheten, men heller ikke da fant de noe. Jeg går innimellom til kiropraktor for å knekke opp ryggen. For et par år siden var jeg hos en vikarierende kiropraktor som knakk nakken min. Etter det har ikke nakken min vært bra. Jeg hører klart og tydelig lyder i nakken når jeg vrir på hodet.

Tidligere skader / traumer / ulykker – hvis ja, hvor/hva/når: Jeg har hatt kink i ryggen noen ganger. Senest i fjor.

Tidligere operasjoner / kirurgi – hvis ja, hvor/hva/når: Nei

Tidligere utredninger/blodprøver – hvis ja, hvor/hva/når/resultat: Nei

Tidligere behandling – hvis ja, hva slags behandlingsmetoder og resultater: Både muskelterapi og kiropraktor har ikke gjort store forskjellen bortsett fra der og da. Står på venteliste hos fysioterapeut.

Annet: Begynner å bli fortvilet grunnet langvarige plager uten større bedring.

 

 

Svar

Hei og takk for din henvendelse.

 

Ved langvarige plager så er det lett at tankene begynner å spinne og da er det godt å høre at du har fått utelukket alvorlig patologi via MR undersøkelse av nakke og hodet. Sannheten er at den aller vanligste årsaken til smerter i baksiden av hodet – på den måten du nevner – er nedsatt funksjon i muskler og ledd.

 

Du nevner muskler tilhørende musculus suboccipitalis som mistenkte – og ja, de er nok absolutt en del av problemet ditt, men det er nok et større problem enn som så i forhold til din muskel og leddhelse. Muskler og ledd er nemlig avhengig av jevnlig bevegelse for å holde seg friske og funksjonable – ved statiske stillinger (les: sofa og lignende) blir visse muskler utsatte for høy belastning uten avlastning fra andre muskelgrupper. Langvarig inaktivitet vil også føre til at musklene blir svakere og at muskelfibrene blir strammere, samt muligens også mer smertesensitive. Dette vil også føre til at leddene i området blir stivere og at nakkebevegelsen blir redusert – som igjen medfører at du beveger nakken mindre og konsekvent får mindre sirkulasjon til muskler og mindre bevegelse i leddene.

 

Muskler og ledd fungerer kun sammen – så en moderne kiropraktor eller manuellterapeut ville behandlet denne problematikken helhetlig med muskulært arbeid, leddbehandling og treningsøvelser. Så hvis det er tilfelle at du ikke har fått noen øvelser eller treningsprogram for din problematikk – noe som burde vært gjort allerede i løpet av første eller andre konsultasjon – så er dette kritikkverdig av behandleren.

 

Gåturer vil ikke ha større effekt på en slik muskulær ubalanse – og det er langvarig, spesifikk trening som blir løsningen på problemet ditt. Ved å trene målrettet inn mot rotator cuff (skulderbladstabilisatorene), nakken og ryggen kan du avlaste øvre del av nakken og unngå myalgier og muskelsmerter i suboccipitalis. Med andre ord så kan dette medføre mindre vondt i bakhodet. Du trenger altså å øke bevegelsen i hverdagen og gradvis progresjon i forhold til trening. Øvelser med treningsstrikk for skuldre er både skånsomt og effektivt – og kan være et yndet sted å starte. Rådfør deg med din kliniker angående hvilke øvelser som kan være best for deg.

 

Det kan også høres ut som om du har både nakkerelatert svimmelhet og hodepine. De to vanligste formene for hodepine som kan gi smerter i bakhodet er tensjonshodepine og cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine) – og med din beskrivelse så ville jeg ikke vært overrasket om du har det vi kaller en kombinasjonshodepine bestående av flere forskjellige hodepinediagnoser.

Ønsker deg riktig god bedring og lykke til videre.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *