Vondt i bakhodet

Vondt i bakhodet

Vondt i bakhodet

Vondt i bakhodet. Det å ha vondt i bakhodet kan skyldes muskelspenninger, leddrestriksjoner eller feilbelastning over lengre tid. Vondt i bakhodet er en plage som rammer en større andel av befolkningen og er ofte knyttet mot dysfunksjon i muskler, nakke, øvre rygg eller kjeve. Det kan gå kraftig ut over livskvalitet og arbeidsfunksjon ved manglende tiltak eller behandling.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe ved nakkehodepine i bakhodet.

 VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Nakkehodepine

Stramme og såre muskler i nakken – i kombinasjon med stive ledd – er de to vanligste årsakene til at man får hodepine i bakhodet. Muskelspenninger i nakken bygger seg gjerne opp over lengre tid – helt til feilfunksjonen blir så sterk at de begynner å sende smertesignaler for å gjøre deg klar over problemet.

 

Nedenfor ser du fem bevegelighets- og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å løse opp i stramme nakkemuskler og dårlig nakkefunksjon. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Velfungerende skulderblads- og skuldermuskulatur kan avlaste belastning på nakken. Flere studier har vist at spesifikk opptrening av skuldre kan føre til mindre nakkesmerter og nakkeproblematikk. Skuldrene er jo tross alt plattformen som alle nakkebevegelser baserer seg på.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vondt i bakhodet og hodepine forverres ofte ved mye stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler og oppleves ofte som en trykkende smerte i bakhodet øverst i nakke – ofte verre på en side enn den andre, og ved forverring kan det føles ut som om den går framover på hodet mot tinning og videre inn bak øyet.

 

Denne nevnte presentasjon skyldes ofte en øvre trapezius myalgi (les mer her), som rett og slett betyr en overspenning i muskelen øvre trapezius, altså den som er ansvarlig for å heise skuldrene oppover. Det er altså denne muskelen som ‘heiser skuldrene opp til ørene‘ som er et vanlig uttrykk dersom man er stresset. Det er altså en god porsjon sannhet i dette uttrykket.

 

– Når muskler og ledd gir vondt i hodet

Noen av de vanligste årsakene til vondt i bakhodet er nevnt ovenfor, men det kan også skyldes refererte smerter fra muskler i overgangen mot nakken / øvre del av brystryggen eller kjeven.

 

Sternocleidomastoid myalgi - Foto Wikimedia

Sternocleidomastoid myalgi – Foto Wikimedia

 

Noen vanlige myalgier / myoser som kan gi referert hodepine / nakkesmerter er øvre trapezius, levator scapula, sternocleidomastoideus (SCM), masseter (store tyggemuskelen), temporalis (muskelen over tinningen), mediale og laterale pterygoid muskulaturen (indre kjevemuskulatur), suboccipitalis (øverste nakkemuskulaturen), semispinalis capitis og splenius capitis. Det er viktig å huske på at en muskulær feilbelastning eller dysfunksjon ikke kan klandres på kun en muskel – det vil alltid være flere muskler som ikke gjør jobben sin. For å si det litt enkelt, hvis du har en muskel som er alt for stram, så må antagonisten (den som gjør det motsatte) styrkes – men det er dessverre ikke så svart-hvitt, da flere muskelfunksjoner glir inn i hverandre – samt at det alltid vil være en leddrestriksjon / dysfunksjon der det vil være en muskulær dysfunksjon, da det er musklene som beveger leddene og vise versa.

 

Suboccipitalis triggerpunkt smertemønster - Foto MT

Suboccipitalis triggerpunkt smertemønster – Foto MT

 

Test: Vi anbefaler at du kikker på de ulike myalgiene i lenken ovenfor og utifra dem danner deg et grovt bilde av hvilke muskler du tror bidrar til din hodepine. Hvilke muskler tror du er delaktige i din hodepine? Si ifra i kommentarfeltet eller send oss en melding på facebook.

 Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

En god start for deg som plages regelmessig med øvre rygg, nakke, skulder og hodepine vil være en styrking av skulderblad og rotator cuff musklene (med disse øvelsene). Det anbefales også å trene de dype nakkefleksorene (DNF muskler).

 

 Les også: Vondt i musklene? Hva er egentlig muskelknuter og triggerpunkter?

Les også: Mye nakkeplager? Prøv disse enkle øvelsene.

Leddrestriksjoner (på folkemunne kalt låsninger) – da spesielt i de øverste nakkeleddene C0 (occipitalleddet), C1 (atlas), C2 (axis) og i cervikotorakalovergangen C6, C7, T1, T2 (der brystryggen møter nakken) vil også ofte være en del av et slikt problem. Disse vil ved journalføring ofte referere til atlasdysfunksjon (C0-C1), cervikotorakaldysfunksjon (CTO) og tilhørende mangel på bevegelse, for eksempel ‘CTO høyresidig lat fleks restriksjon’ – som betyr at leddet C7/T1 har begrenset bevegelse i høyre lateral fleksjon / sidebøy.

 

Cervikalt fasettledd - Foto Wikimedia

Cervikalt fasettledd – Foto Wikimedia

 

Dysfunksjon i øvre cervikalledd (nakkeledd) kan i noen tilfeller gi feilbelastninger som kan føre til økt tonus i blant annet nevnte suboccipitalis og semispinalis muskulaturen – dette kan i de fleste tilfeller bedres ved hjelp av såkalte korrigerende leddjusteringer (som blant annet benyttes av kiropraktorer og manuellterapeuter). Det er derfor viktig at en kliniker retter behandling mot både muskler og ledd, samt skriver ut øvelser som kan sørge for en mer riktig aktivering av muskulaturen. Selvfølgelig er det slik at en behandling mot være spesifikk i forhold til pasientens helsesituasjon, dagsform og forutsetninger. Behandlingen vil ofte bestå av å gjenskape god bevegelse i leddene samt å løse opp spenninger i muskulatur. Når hodepine skyldes dysfunksjon i nakken kalles dette for cervikogen hodepine.

 

Cervikogen hodepine: – Når hodepinen kommer fra nakken

Når stramme nakkemuskler og leddlåsninger er grunnlag for hodepinen, omtales dette som cervikogen hodepine. Denne typen vondt i hodet er vanligere enn det folk flest tror. Spenningshodepine og cervikogen hodepine overlapper normalt sett en god del, og danner det vi kaller en kombinasjonshodepine.

Det har vist seg at hodepine ofte stammer fra spenninger og dysfunksjon i muskler og ledd øverst i nakken, muskler i øvre rygg / skulderblad samt kjeven. En kiropraktor vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktig for den enkelte pasient.

 

- 'Varme kan ha en lindrende effekt mot ryggsmerter' - Foto Wikimedia

 

Kiropraktikk: – Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet.

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie, gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør være med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine. 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse. Les mer om kiropraktorer her.

 

Tensjonshodepine / spenningshodepine: – Har du skuldrene under ørene, eller?

En av de vanligste formene for hodepine er tensjons-/stresshodepine, og som oftest er det flere årsaker til dette.

Denne typen av hodepine kan forverres ved stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler o.l. og oppleves ofte som et trykkende/klemmende bånd rundt pannen og hodet, samt nakken ved visse tilfeller.

 

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

 

Ved kraftig hodepine, særlig hvis du ikke har hatt dette før, så er det viktig å rådføre seg med legevakt eller fastlege. Høyt blodtrykk kan også være farlig, da dette er en risikofaktor for blant annet slag. Kontakt legevakt eller fastlege dersom du er i den minste tvil – det er alltid bedre å være på den sikre siden.

 

Nakkesmerter kan være komplekse - Foto Wikimedia

 

Generelle råd ved hodepine eller forebygging av hodepine

Med generelle livsstilendringer kan man redusere frekvensen av hodepine:

 

Drikk vann: Ofte kan dehydrering være en faktor i hodepine.
Tren eller beveg deg regelmessig: Trening kan være med på å redusere muskelspenninger. Regelmessig uttøyning kan også virke lindrende.
Unngå for mye koffein: Koffein fungerer som en vasokonstriktor og kan dermed være en bidragsyter til hodepine.
Hodepine etter rødvin og ostekveld? Hvis du føler at du er matsensitiv, så unngå drikke og mat i dietten som har blitt lenket til økt forekomst av hodepine.
Stress ned: Sørg for at du får tid til deg selv inniblant alt kjas og mas. Kanskje kan pusteteknikk kurs eller yoga være noe for deg
Søvnkvalitet: Søvn er meget viktig for restitusjon for både kropp og sinn. God søvn innebærer rutine, jevne søvntimer og ingen større endringer i når du står opp eller legger deg.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton

 

Bedre søvnkvalitet og mindre nakkeplager med ny pute?

Ergonomisk cervikal pute – av latex (klikk her for å lese mer):

Funker det? Ja, bevisene fra flere gode studier (Grimmer-Sommers 2009, Gordon 2010) er klare: Cervikal ergonomisk pute av latex er det beste du kan hvile hodet ditt på for å redusere nakkesmerter, skulder/armsmerter, samt bedre søvnkvalitet og komfort. Invester i din egen helse allerede i dag ved å klikke her for å lese mer. Nettvarehuset vi har lenket til her sender også til Norge.

 Dette konkluderer studiene med når det kommer til riktig putebruk:

… “This study provides evidence to support recommendation of rubber pillows in the management of waking cervical pain, and to improve sleep quality and pillow comfort.” … – Grimmer-Sommers 2009: J Man Ther. 2009 Dec;14(6):671-8.

… “Latex pillows can be recommended over any other type for control of waking headache and scapular/arm pain.” … – Gordon 2010: Pillow use: the behavior of cervical stiffness, headache and scapular/arm pain. J Pain Res. 2010 Aug 11;3:137-45.

 

Styrketrening - Foto av Wikimedia Commons

Styrketrening – Foto av Wikimedia Commons

 

– Øvelser for å forebygge hodepine og vondt i øvre del av nakken / bakhodet?

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid.

Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

MR bilde av hodet

MR bilde av hodet

Beskrivelse av MR bilde: Her ser vi et MR bilde av hodet. Du kan lese mer om MR undersøkelser i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

Røntgen bilde / undersøkelse av hodeskallen

Røntgenbilde av hodeskallen med anatomiske landemerker - Foto Wikimedia Commons

Forklaring av røntgenbilde: Her ser vi et røntgenbilde av en hodeskalle i lateral vinkel (sett fra siden). På bildet ser vi en rekke anatomiske landemerker, blant annet bihuler, øregang, samt de forskjellige benregionene.

 

Diagnoser som kan gi hodepine i bakhodet:

– Cervikogen hodepine (les mer om når nakkedysfunksjon gir hodepine)

– Migrene

– Semispinalis capitis myalgi

– Splenius capitis myalgi

– Suboccipitalis muskel myalgi

– Tensjonshodepine

 

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss på facebook eller email. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Kan denne artikkelen hjelpe noen andre du er glad i? Del med venner eller på sosiale medier da vel! Det vil de sette pris på.

 Les også:

– Visste du at ingefær kan redusere muskelsmerter og redusere hjerneskade ved iskemisk hjerneslag?

– Visste du at skumrulle kan øke bevegelighet og dyp blodsirkulasjon i musklene dine?

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

Referanser:

  1. NAMF – Norsk Arbeidsmedisinsk Forening
  2. NHI – Norsk helseinformatikk
  3. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.
  4. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

 

Anbefalt litteratur:


Headache: Pain Relief 101

Beskrivelse: Hodepine – Smertelindring 101. En god bok (tilgjengelig i kindle versjon) som tar for seg en praktisk måte å komme seg ut av smerter relatert til hodepine. Klikk her for å lese mer om boken eller for å bestille den.

 

 

Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic Pain

Beskrivelse: Smertefri – en revolusjonerende metode for å stoppe kronisk smerte. Den verdenskjente Pete Egoscue, som driver den velkjente The Egoscue Method Clinic i San Diego, har skrevet denne meget gode boken. Han har laget øvelser som han kaller E-Cises og i boken viser han steg-for-steg beskrivelser med bilder. Han hevder selv at hans metode har hele 95 prosent suksessratio. Klikk her for å lese mer om boken hans, samt se en forhåndsvisning.

 

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

 

Årsaker til vondt i bakhodet?

Noen av de vanligste årsakene til vondt i bakhodet er muskelspenninger (også kjent som myalgier eller myoser), leddrestriksjoner eller feilbelastning over lengre tid. Vondt i bakhodet er en plage som rammer en større andel av befolkningen og er ofte knyttet mot dysfunksjon i muskler, nakke, øvre rygg eller kjeve. Det kan gå kraftig ut over livskvalitet og arbeidsfunksjon ved manglende tiltak eller behandling. Vondt i bakhodet og hodepine forverres ofte ved mye stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler og oppleves ofte som en trykkende smerte i bakhodet øverst i nakke, ofte verre på en side enn den andre, og ved forverring kan det føles ut som om den går framover på hodet mot tinning og videre inn bak øyet (sistnevnte er kjent som øvre trapezius myose mønster).

– Relaterte spørsmål med samme svar: «Hvorfor får man vondt i bakhodet?, «Hvorfor får man smerter i bakhodet?», «Hvorfor har jeg smerter når jeg beveger nakken min?», «Hvorfor kan man få ubehag i bakhodet?»

 

Er det muskler i bakhodet?

Ja, det er muskler i bakhodet. Særlig i festet på bakhodet fra nakken. Det er blant annet suboccipitalis, splenius capitis og semispinalis capitis som fester mot bakhodet og nærliggende strukturer. De kan alle bidra til vondt i øverste del av nakken og bakhodet – samt gi såkalt cervikogen hodepine.

 

Hvorfor har jeg vondt i både nakke og bakhodet?

Flere av leddene og musklene fra nakken kan referer smerter mot hodet i såkalte refererte smertemønster.Det kan også være en kombinasjon grunnet feilfunksjon i muskulatur, sener eller ledd. Refererte smerter i nakke og bakhodet kan også komme fra kjeven.

Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har jeg smerter i bakhodet og nakke?

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende problemstillinger.)

 

1 svar
  1. Karl says:

    Hei. Har lest deres gode artikkel om vondt i bakhodet. Er det noen leger, fysioterapeuter eller kiropraktorer i Bergen som dere kan anbefale?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *