Vondt i bakhodet

Vondt i Bakhodet

Vondt i bakhodet. Det å ha vondt i bakhodet kan skyldes muskelspenninger, leddrestriksjoner eller feilbelastning over lengre tid. Vondt i bakhodet er en plage som rammer en større andel av befolkningen og er ofte knyttet mot dysfunksjon i muskler, nakke, øvre rygg eller kjeve. Det kan gå kraftig ut over livskvalitet og arbeidsfunksjon ved manglende tiltak eller behandling.

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter og hodepine. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

TIPS: Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe ved nakkehodepine i bakhodet.

 VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Nakkehodepine

Stramme og såre muskler i nakken – i kombinasjon med stive ledd – er de to vanligste årsakene til at man får hodepine i bakhodet. Muskelspenninger i nakken bygger seg gjerne opp over lengre tid – helt til feilfunksjonen blir så sterk at de begynner å sende smertesignaler for å gjøre deg klar over problemet.

 

Nedenfor ser du fem bevegelighets- og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å løse opp i stramme nakkemuskler og dårlig nakkefunksjon. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Vanlige Funksjonelle Årsaker til Vondt i Bakhodet

(Figur 1: Her ser du smertemønstrene fra feilfunksjon og leddrestriksjoner i nakkens øvre ledd)

 • Øvre Nakkeledd (Leddrestriksjoner)
 • Muskelknuter og Nakkespenninger

 

Når Nakkeleddene Blir Stive og Vonde

Hvis du ser på figur 1 kan du se hvordan redusert funksjon og stivhet i de øvre nakkeleddene kan gi smerter og referere vondt i bakhodet. Her kan det være greit med en rask anatomisk oversikt over nakkestrukturene før vi går videre. Nakken består nemlig av syv nakkevirvler – fra øverste nakkeledd C1 (atlas) ned til C7 (nakkeovergangen). Det er leddovergangene C0-1 (atlantooccipitaleovergangen – hvor nakken møter bakhodet), C1-2 (atlantoaksialeleddet) og C2-3 (andre og tredje nakkevirvel), som kan gi grunnlag for refererte smerter mot bakhodet. En moderne kiropraktor kan hjelpe deg med å normalisere bevegeligheten i nakken, blant annet ved bruk av traksjon, leddmobilisering og lokalt muskulært arbeid.

 

Muskelknuter som kan gi deg Vondt i Bakhodet

(Figur 2: Her ser du en oversikt over refererte muskelsmerter fra ulike muskler i nakken og kjeven)

Når vi er inne på tematikken om muskler som kan referere smerter mot bakhodet er det særlig verdt å ta en nærmere titt på følgende muskler:

 • Semispinalis Capitus
 • Sternocleidomastoideus
 • Suboccipitalis
 • Øvre trapezius

 

– Ofte et Sammensatt og Multifaktorielt Smertebilde

Kiropraktor Alexander Andorff fra Vondtklinikkene har gjennom sine mange år innen utredning og rehabilitering av nakkesmerter opparbeidet seg solid faglig anerkjennelse. Han uttaler at det er viktig å huske på at nakkesmerter og nakkerelatert hodepine vanligvis er komplekst sammensatt.

 

«- Dette er et område jeg alltid har vært meget interessert i. Her har jeg også hatt gleden av å jobbe med mange kompliserte pasientkasustikker – blant annet ved nært samarbeid med ØNH-legespesialister. Gjengangeren er at det er flere faktorer som står bak smertene og hodepinen – men oftest ved en grundig funksjonell undersøkelse kan vi lokalisere årsakene og de smertesensitive områdene. Tilnærmet alltid er det både muskler og ledd involvert. I visse tilfeller avdekker man at kjeven spiller en større rolle – og i andre kasuser kan det være en særdeles feilfunksjonell skulder som gir opphav til feilfunksjonen videre i nakken.»

Alexander Andorff – autorisert kiropraktor ved Vondtklinikkene, forfatter og foredragsholder

 

– Majoriteten Responderer Svært Positivt på Konservativ Behandling

Kiropraktor Alexander Andorff understreker dòg viktigheten av en grundig, funksjonell undersøkelse for å kartlegge medvirkende faktorer.

 

«- Som jeg nevnte tidligere er det flere faktorer som spiller inn når det kommer til nakkesmerter og cervikogen hodepine. Og noen ganger er det ikke de faktorene som er de mest tradisjonelle. Det er nettopp derfor å undersøke helhetlig og også se på nærliggende strukturer, som enten har indirekte eller direkte påvirkning videre inn mot nakken. På samme måte som at det kan være mange årsaker – så kan det også være flere innfallsvinkler når det kommer til behandling og rehabilitering. Men i de aller fleste tilfeller vil den bestå av muskulært arbeid, leddmobilisering (eventuelt leddtraksjon) og tilpassede rehabiliteringsøvelser. Jeg har også svært gode erfaringer og resultater ved bruk av intramuskulær akupunktur mot både stresshodepine og nakkehodepine.»

 

Cervikogen hodepine: Når hodepinen stammer fra nakken

Cervikogen hodepine er altså diagnosebetegnelsen når nakkens muskler og ledd gir grunnlag for hodepine. Den blir også kalt for nakkehodepine. Denne typen av hodepine er vanligere enn de fleste tror – og det er slik at spenningshodepine og cervikogen hodepine ofte overlappet en god del. Ved slik overlapping blir den riktige diagnosen kombinasjonsbetinget hodepine.

 

Hva kan Forverre Hodepine i Bakhodet?

Man vet at stress, både fysisk og psykisk, kan gi grunnlag for økte spenninger og redusert nakkefunksjon. Andre faktorer som kan spille inn i forhold til forverring av hodepine er kosthold, alkohol, dehydrering, tidligere nakketraumer (inkludert nakkesleng) og statiske arbeidsstillinger. For å nevne noen.

 

– Øvre Trapezius: En Vanlig Medvirkende Årsak

Denne typen av smerter kan ofte som en trykkende smerte i bakhodet øverst i nakken – ofte verre på en side enn den andre, og ved forverring kan det føles ut som om den går framover på hodet mot tinning og videre inn bak øyet. Denne nevnte smertepresentasjon skyldes ofte en øvre trapezius myalgi, som rett og slett betyr en overspenning i muskelen øvre trapezius, altså den som er ansvarlig for å heise skuldrene oppover. Det er altså denne muskelen som ‘heiser skuldrene opp til ørene‘ som er et vanlig uttrykk dersom man er stresset. Det er altså en god porsjon sannhet i dette uttrykket.

  

Avlastning og Avspenning ved Nakkespenninger og Nakkehodepine

Som du har forstått utifra hva vi har skrevet tidligere i artikkelen, så er nakkespenninger veldig ofte involvert ved vondt i bakhodet. Og dette kan da ofte involvere både nakkeleddene og de lokale nakkemusklene – og da særlig øvre del. Nettopp derfor anbefales det at man, ved slike plager, introduserer tid til avspenning. Og hva kan da være bedre enn å kombinere avspenning med tøying mot de smerteinvolverte områdene?

 

Ved vondt i bakhodet vil klinikere ofte anbefale bruk av ‘nakkestrekkere’ som denne nakkehammocken vi viser i lenken nedenfor. Formen på nakkehammocken følger en naturlig nakkekurvatur – og trekker nakkevirvlene og nakkemusklene skånsomt fra hverandre. Noe som gir grunnlag for åpning mellom nakkeleddsfestene og mindre leddsmerter. Egner seg også for deg med trange forhold og artrose i nakken. Andre gode avspenningstiltak kan være bruk av akupressurmatte eller gjenbrukbar varmepakning (for å regelmessig løse opp i anspente muskler).

Tips: Nakkehammock (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om nakkehammocken og hvordan den kan hjelpe nakken din.

 

 

Øvelser og Trening mot Vondt i Bakhodet

Som nevnt tidligere er det svært viktig å lokalisere de smertegivende strukturene med en funksjonell undersøkelse. Dette vil også gi grunnlag for at din kliniker kan gi deg et spesifikt rehabiliteringstreningsprogram. Men, på et mer generalisert nivå, vet vi allikevel at det er visse muskelgrupper som oftest er involvert ved denne typen av smerter. Særlig har man sett god effekt av å styrke «grunnmuren» til nakken – nemlig skulderbladene, skuldrene og øvre rygg. Mange kan også ha god nytte av å trene opp de dype nakkemusklene.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Velfungerende skulderblads- og skuldermuskulatur kan avlaste nakkens ledd og muskler. Flere studier har vist at spesifikk opptrening av skuldre kan føre til mindre nakkesmerter og nakkeproblematikk. Skuldrene er jo tross alt plattformen som alle nakkebevegelser baserer seg på. I videoen nedenfor bruker vi elastisk, flat strikk (ofte kalt pilatesbånd) – du kan trykke på lenken her for å lese mer om dem.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

– Kan jeg Gjøre Øvelser for å Forebygge Nakkehodepine og Vondt i Bakhodet?

Ja, flere forskningsstudier har vist til at både regelmessig kondisjonstrening og styrketrening kan fungere forebyggende. Husk at det ikke alltid trenger å være ‘spesifikke øvelser’, men at det i majoriteten av tilfeller også vil være svært positivt å øke omfanget av generell bevegelse i hverdagen (gåturer med mer). Vi kan også anbefale strikkøvelsene vi viser fram i videoen ovenfor – og at man forsøker å gjøre disse cirka 3 ganger i uken for god effekt. I tillegg til dette er gode søvnrutiner, variert kosthold og bevegelighet svært viktige faktorer.

 

Utredning og Undersøkelse av Vondt i Bakhodet

 • Funksjonell Undersøkelse
 • Bildediagnostisk Utredning

Funksjonell Undersøkelse: Nakkens Funksjon og Bevegelighet

Etter en historietagning, hvor klinikeren blant annet vil stille seg relevante spørsmål og høre mer om symptomene dine, vil man gå videre til å undersøke funksjon. Dette kan inkludere at klinikeren din ser på leddbevegelighet og bevegelsesutslag i nakken, kjeven, øvre rygg og skuldrene dine. I tillegg til dette vil hen vanligvis også undersøke områder, inkluder muskler og ledd, for trykksensitivitet og redusert funksjon – som kan gi grunnlag for smerter. Nervetester kan også bli utført dersom det mistenkes nerveinvolvering.

 

Bildediagnostisk Utredning

Kiropraktorer og leger har henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette vurderes medisinsk indisert. Den beste undersøkelsen for å undersøke mest helhetlig er MR undersøkelse, da denne også viser hvordan bløtvev og mellomvirvelskivene har det. Her nedenfor kan du se eksempler på hvordan bilder fra MR av hodet og røntgen av hodet kan se ut.

 

MR bilde av hodet

MR bilde av hodet

Beskrivelse av MR bilde: Her ser vi et MR bilde av hodet og hjernen.

 

Røntgenbilde / undersøkelse av hodeskallen

Røntgenbilde av hodeskallen med anatomiske landemerker - Foto Wikimedia Commons

Forklaring av røntgenbilde: Her ser vi et røntgenbilde av en hodeskalle i lateral vinkel (sett fra siden). På bildet ser vi en rekke anatomiske landemerker, blant annet bihuler, øregang, samt de forskjellige benregionene.

 

Behandling av Vondt i Bakhodet

 • Essensielt med Grundig Undersøkelse
 • Helhetlig og Moderne Tilnærming
 • Viktig med Riktige Rehabiliteringsøvelser

Et godt og effektivt behandlingsforløp starter alltid med en klinisk og funksjonell undersøkelse. Ved å avdekke hvilke feilfunksjoner og områder som er involvert, kan klinikeren deretter legge til rette for et individualisert behandlingsopplegg med tilpassede rehabiliteringsøvelser. Husk at du kan kontakte en av våre klinikkavdelinger dersom du trenger hjelp med denne typen av smerter og plager. Vi tilbyr helhetlig behandling rettet inn mot muskler, ledd, nerver, sener og bindevev. Våre klinikker innehar også toppmoderne trykkbølgeapparater og laserterapiutstyr.

 

 

Ofte stilte spørsmål (FAQ) om Vondt i Bakhodet:

Årsaker til vondt i bakhodet?

Noen av de vanligste årsakene til vondt i bakhodet er muskelspenninger (også kjent som myalgier eller myoser), leddrestriksjoner eller feilbelastning over lengre tid. Vondt i bakhodet er en plage som rammer en større andel av befolkningen og er ofte knyttet mot dysfunksjon i muskler, nakke, øvre rygg eller kjeve. Det kan gå kraftig ut over livskvalitet og arbeidsfunksjon ved manglende tiltak eller behandling. Vondt i bakhodet og hodepine forverres ofte ved mye stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler og oppleves ofte som en trykkende smerte i bakhodet øverst i nakke, ofte verre på en side enn den andre, og ved forverring kan det føles ut som om den går framover på hodet mot tinning og videre inn bak øyet (sistnevnte er kjent som øvre trapezius myose mønster).

– Relaterte spørsmål med samme svar: «Hvorfor får man vondt i bakhodet?, «Hvorfor får man smerter i bakhodet?», «Hvorfor har jeg smerter når jeg beveger nakken min?», «Hvorfor kan man få ubehag i bakhodet?»

 

Er det muskler i bakhodet?

Ja, det er muskler i bakhodet. Særlig i festet på bakhodet fra nakken. Det er blant annet suboccipitalis, splenius capitis og semispinalis capitis som fester mot bakhodet og nærliggende strukturer. De kan alle bidra til vondt i øverste del av nakken og bakhodet – samt gi såkalt cervikogen hodepine.

 

Hvorfor har jeg vondt i både nakke og bakhodet?

Flere av leddene og musklene fra nakken kan referer smerter mot hodet i såkalte refererte smertemønster.Det kan også være en kombinasjon grunnet feilfunksjon i muskulatur, sener eller ledd. Refererte smerter i nakke og bakhodet kan også komme fra kjeven.

Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har jeg smerter i bakhodet og nakke?

 

Referanser og Kilder:
 1. NAMF – Norsk Arbeidsmedisinsk Forening
 2. NHI – Norsk helseinformatikk
 3. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

 

1 svar
 1. Karl says:

  Hei. Har lest deres gode artikkel om vondt i bakhodet. Er det noen leger, fysioterapeuter eller kiropraktorer i Bergen som dere kan anbefale?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *