Slik kan koffein bremse Parkinsons sykdom

5/5 (2)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Kaffekopp og kaffebønner

Slik kan koffein bremse Parkinsons sykdom

Det finnes dessverre ingen kur mot Parkinsons sykdom, men nå har forskere kommet med en gladnyhet i form av en ny studie der de nemlig har funnet ut at koffein kan forhindre oppklumping av et protein tilknyttet utvikling av sykdommen. Tidligere har studier vist at kaffe blant annet kan redusere leverskader. Enda en god grunn til å nyte en god kopp med nybrygget kaffe der altså.

 

Parkinsons sykdom er en progressiv nevrologisk tilstand som påvirker sentralnervesystemet – og da særlig det motoriske aspektet. Symptomer på Parkinsons kan være skjelving (særlig i hender og fingre), bevegelsesbesvær og språkproblemer. Den eksakte årsaken til tilstanden er ukjent, men det er stadig nye studier som peker mot at et protein kalt alpha-synuclein spiller en viktig rolle. Dette proteinet kan misformes og danne proteinklumper som vi kaller Lewy-legemer. Disse Lewy-legemene hoper seg opp i en spesiell del av hjernen kalt substantia nigra – et område i hjernen som primært er involvert ved bevegelse og danning av dopamin. Dette fører til en reduksjon i dopaminproduksjon, som fører til de karakteristiske bevegelseproblemene man ser i Parkinsons.

 

Nå har altså forskere ved University of Saskatchewan College of Medicine utviklet to koffeinbaserte komponenter som de mener kan stoppe alpha-synuclein fra å hope seg opp i dette området.

Kaffebønner

Beskyttelse av dopaminproduserende celler

Tidligere forskning har vært basert og fokusert inn mot at man skulle beskytte cellene som produserer dopamin – men som forskerne i den nye studien sa: «Det hjelper bare så lenge som det faktisk er celler igjen å forsvare.» Derfor hadde de en annen innfallsvinkel, nemlig å forhindre oppklumping av Lewy-legemer fra starten av. Med tidligere studier som har vist at koffein – et sentralstimulerende middel som vi finner i te, kaffe og cola – har beskyttende effekt for dopamincellene, så ønsket forskerne å utvikle og identifisere spesifikke komponenter som kunne forhindre slik opphopning av de nevnte proteinene. Det fant de.

 

Drikk kaffe

Konklusjon: To spesifikke koffeinkomponenter kan gi grunnlag for behandling

Forskerne identifiserte to komponenter kalt C8-6-I og C8-6-N som begge utviste egenskapen de ønsket – nemlig å binde seg til og forhindre at proteinet alpha-synuclein, som er ansvarlig for opphopning av Lewy-legemer, misformer seg. Studien konkluderer altså med at funnene deres kan gi grunnlag for nye behandlingsmåter som kan redusere og kanskje – potensielt – stoppe forverringen sett ved Parkinsons sykdom. Meget spennende og viktig forskning som kan øke livskvaliteten for de som er rammet – og de pårørende.

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser

«Novel dimer compounds that bind α-synuclein can rescue cell growth in a yeast model overexpressing α-synuclein. a possible prevention strategy for Parkinson’s disease,» Jeremy Lee et al., ACS Chemical Neuroscience, doi: 10.1021/acschemneuro.6b00209, published online 27 September 2016, abstract.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *