Kaffekopp og kaffebønner

Slik kan Koffein Bremse Parkinsons Sykdom

Kaffekopp og kaffebønner

Slik kan Koffein Bremse Parkinsons Sykdom

Det finnes dessverre ingen kur mot Parkinsons sykdom, men nå har forskere kommet med en gladnyhet i form av en ny studie der de nemlig har funnet ut at koffein kan forhindre oppklumping av et protein tilknyttet utvikling av sykdommen. Tidligere har studier vist at kaffe blant annet kan redusere leverskader. Enda en god grunn til å nyte en god kopp med nybrygget kaffe der altså.

 

Parkinsons sykdom er en progressiv nevrologisk tilstand som påvirker sentralnervesystemet – og da særlig det motoriske aspektet. Symptomer på Parkinsons kan være skjelving (særlig i hender og fingre), bevegelsesbesvær og språkproblemer. Den eksakte årsaken til tilstanden er ukjent, men det er stadig nye studier som peker mot at et protein kalt alpha-synuclein spiller en viktig rolle. Dette proteinet kan misformes og danne proteinklumper som vi kaller Lewy-legemer. Disse Lewy-legemene hoper seg opp i en spesiell del av hjernen kalt substantia nigra – et område i hjernen som primært er involvert ved bevegelse og danning av dopamin. Dette fører til en reduksjon i dopaminproduksjon, som fører til de karakteristiske bevegelseproblemene man ser i Parkinsons.

 

Nå har altså forskere ved University of Saskatchewan College of Medicine utviklet to koffeinbaserte komponenter som de mener kan stoppe alpha-synuclein fra å hope seg opp i dette området.

Kaffebønner

Beskyttelse av dopaminproduserende celler

Tidligere forskning har vært basert og fokusert inn mot at man skulle beskytte cellene som produserer dopamin – men som forskerne i den nye studien sa: «Det hjelper bare så lenge som det faktisk er celler igjen å forsvare.» Derfor hadde de en annen innfallsvinkel, nemlig å forhindre oppklumping av Lewy-legemer fra starten av. Med tidligere studier som har vist at koffein – et sentralstimulerende middel som vi finner i te, kaffe og cola – har beskyttende effekt for dopamincellene, så ønsket forskerne å utvikle og identifisere spesifikke komponenter som kunne forhindre slik opphopning av de nevnte proteinene. Det fant de…

 

Drikk kaffe

Konklusjon: To spesifikke koffeinkomponenter kan gi grunnlag for behandling

Forskerne identifiserte to komponenter kalt C8-6-I og C8-6-N som begge utviste egenskapen de ønsket – nemlig å binde seg til og forhindre at proteinet alpha-synuclein, som er ansvarlig for opphopning av Lewy-legemer, misformer seg.

 

Studien konkluderer altså med at funnene deres kan gi grunnlag for nye behandlingsmåter som kan redusere og kanskje – potensielt – stoppe forverringen sett ved Parkinsons sykdom. Meget spennende og viktig forskning som kan øke livskvaliteten for de som er rammet – og de pårørende. Vi ber deg dermest pent om å dele denne artikkelen via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

«Novel dimer compounds that bind α-synuclein can rescue cell growth in a yeast model overexpressing α-synuclein. a possible prevention strategy for Parkinson’s disease,» Jeremy Lee et al., ACS Chemical Neuroscience, doi: 10.1021/acschemneuro.6b00209, published online 27 September 2016, abstract.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *