Berg og dalbane kan fjerne nyrestein

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 08/08/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

berg-og-dalbane-jpg

Berg og dalbane kan fjerne nyrestein

Nå finnes det endelig en morsommere behandling av nyrestein. Nyere forskning har nemlig vist at man muligens kan unngå invasive inngrep ved å ta seg en tur i en berg og dalbane, da dette kan føre til at mindre nyresteiner løsner på en naturlig måte.

 

Nyrestein er forårsaket av mineraler og salter i urinen som hoper seg opp og danner blokkeringer. Diagnosen blir stilt etter hvor blokkeringen forekommer og hva slags mineral selve nyresteinen er laget av. Nyresteinene må vanligvis være cirka 3 – 5 millimeter for å forårsake en slik blokkering. Normalt sett vil nyresteinen forlate kroppen gjennom urinen, men i visse tilfeller kan den sette seg fast – og da kan det være nødvendig med bruk av trykkbølger eller til og med kirurgiske inngrep for å fjerne dem.

 

Det er forskere ved Michigan State University som står bak funnet. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – hele forskningstudien finner du lenke til nederst i artikkelen.

Nyrer

Hva har Disney World og nyresteiner til felles?

Jo, det var nemlig pasienthistorier som nevnte at deres nyrestein hadde løsnet etter at de hadde tatt berg- og dalbanen, ‘the Big Thunder Mountain Railroad’. En av hovedattraksjonene i Disney World. Forskerne fikk dermed idèen til å simulere hvordan dette kunne fungere ved å lage en kunstig nyre med nyrestein – før de deretter kjørte berg- og dalbanen 20 ganger. Etter hver tur analyserte de hva som hadde skjedd med nyresteinen i den kunstige nyren. Var det noen som sa at det høres kjedelig ut å være forsker?

 

Effekten var avhengig av hvor man satt i vognen

Hvis man satt bakerst i berg- og dalbanen førte det til en naturlig nyresteinløsning i 63.89 prosent av tilfellene. Til sammenligning var dette tallet bare 16.67 prosent dersom man satt foran i vognen – uavhengig av nyresteinens størrelse eller plassering.

berg-og-dalbane-vogn-jpg

Hvordan løsner nyresteinene?

Forskerne forklarte dette fenomenet ved at de kraftige og tilfeldige kreftene i berg- og dalbanen slang kroppen hit og dit – noe som førte til nyresteinene gradvis løsnet og deretter ble naturlig ført bort fra området de blokkerte og inn i urinveilederne. Studien konkluderer også med at en slik fornøyelse faktisk kan fungere forebyggende mot nyrestein – så kanskje du får høre på småen og ta deg en tur til Tusenfryd?

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Validation of a functional pyelocalyceal renal model for the evaluation of renal calculi passage while riding a roller coaster, David Wartinger et al., The Journal of The American Osteopathic Association, doi:10.7556/jaoa.2016.128, published online 26 September 2016.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *