Vondt i setet?

Prolaps og Isjias: Kan man bli kvitt isjias eller må man leve med det?

5/5 (2)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i setet?

Prolaps og Isjias: Kan man bli kvitt isjias eller må man leve med det?

Mange har spørsmål om prolaps og isjias. Her besvarer vi ‘Kan man bli kvitt isjias eller må man leve med det?’ Som er et godt stilt spørsmål. Svaret er at det varierer basert på en rekke faktorer – slik som årsak, varighet, dine treningsvaner, arbeidet ditt og lignende.

 

Vi regner det som to hovedårsaker til at man får nervesmerter nedover beina – prolaps (skivelidelse) og isjialgi (når muskler og ledd irriterer isjiasnerven i rygg eller setet.

 

Faktorer som bestemmer om prolapsen din leger godt:

 • Størrelse på prolapset
 • Stilling på prolapset
 • Alder
 • Jobben din (mye tunge løft i ugunstige posisjoner eller mye statisk sitting f.eks.)
 • Trening og støttemuskulatur
 • Din fysiske form og sykdomsbildet
 • Diett – kroppen trenger næring dersom den skal reparere og bygge
 • Resveratrol: Noen studier har vist at dette kan bidra til reparasjon i skivene

Tips: Her finner du øvelser som egner seg for deg med prolaps (lavt buktrykksøvelser).

Hold deg unna disse: De 5 Verste Øvelsene Hvis du Har Prolaps

Benpress - Foto BB

Alternativ behandling av skivelidelse og prolaps: Kan Rødvin Bidra til økt Reparasjon?

Rødvinsglass

Med isjialgi eller falsk isjias er det altså ikke en prolaps som har skylden i nervesmertene dine – men heller stram setemuskulatur, dysfunksjon i bekken og korsrygg som er skurkene – da er det naturlig nok andre faktorer som bestemmer om isjiasen blir borte.

 

Faktorer som bestemmer om du blir kvitt falsk isjias / isjialgi:

 • Behandling – tidlig behandling hos kiropraktor, fysioterapeut e.l. kan hjelpe
 • Trening og uttøyning – riktig trening og strekking er meget viktig
 • Jobben din
 • Hvor mye tid du bruker i sittende stilling
 • Bevegelse (gå daglige turer på ulendt underlag!)

Her er øvelser og tøyeøvelser som hjelper mot isjalgi / falsk isjias.

Prøv disse: 6 øvelser mot falsk isjias

Korsryggtøying

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (40): Hei, jeg har et stort prolaps i ryggen som begynte i desember 2015. Fikk isjias og klarte nesten ikke å gå og hadde store problemer med å klare å sove. Gikk på masse smertestillende og betennelsesdempende. Etterhvert klarte jeg å komme meg ut å gå noe som hjalp. Jeg har trent masse styrkeøvelser for rygg og mage og har også gått åtte uker på opptrening gjennom Nav. Dette har hjulpet veldig og jeg er tilbake i 40% jobb og håper etterhvert å øke arbeidsprosenten. Men jeg har fortsatt i løpet av en uke flere dager hvor jeg har veldig vondt især i isjiasnerven fra sete og helt nedover i leggen. Mister følelsen i føttene. Jeg trener masse, går minst 8 km hver dag og enda har jeg mye vondt. Mye våken om natten og må ta smertestillende for å sovne igjen. Det jeg lurer på er om man kan bli kvitt isjias eller om dette er en tilstand man må leve med? Fysioterapeuten og legen min anbefaler ikke operasjon. Kvinne, 40 år

 

Svar:  Hei,

Angående spørsmålet ditt om isjias er noe som blir borte. Ja, det kan det bli dersom selve grunnlaget for nerveirritasjon blir borte – i ditt tilfelle så er dette et stort prolaps. I andre tilfeller kan grunnen være stram muskulatur i sete og rygg kombinert med leddrestriksjoner. I ditt tilfelle har det nå gått 10-11 mnd siden prolapsen forekom. Det høres ut som om du har gjort det aller meste riktig og at du trener godt – dette er meget viktig.

Dessverre er det slik at et stort prolaps (som du definerer det), i visse tilfeller tar meget lang tid før det blir helt bra – og visse bevegelser / anstrengelser kan også provosere det noen ganger / dager: noe som kan føre til at tilhelingen tar enda lenger tid og at du blir satt lengre tid tilbake i restitusjonsperioden. Noen tilfeller kan det ta opptil 2 år før symptomene blir helt borte, selv om du gjør alt riktig, men vi estimerer at du vil ha det endel bedre om 3-6 mnd hvis du fortsetter å trene slik du gjør nå. For du har jo merket en grei forbedring siden det startet i desember 2015?

 

Mvh.

Alexander v/ Vondt.net

 

Kvinne (40): Takk for svar! Å ja, jeg er mye bedre nå, men jeg må starte dagen med tur og gjøre øvelser før jeg går på jobb for å unngå smertestillende. Trener også styrke på treningssenter. Men føler at jeg blir helt slått ut når isjiasen er på sitt verste. Men skjønner at jeg alltid må fortsette å trene. Veldig mange bra øvelser og informasjon dere legger ut. Godt å høre at isjiasen på sikt vil kunne forsvinne.

 

Svar: Hei,

At tilstanden er slitsom og krevende har jeg full forståelse for – prolaps er langt fra morosamt. Tusen takk for dine varme ord. Fortsett med det gode arbeidet og treningen du gjør – det vil gi god belønning på kort og lang sikt. God bedring og si ifra hvis du trenger et litt mer spesifikt treningsprogram eller lignende, i så fall er dette noe vi kan ordne.

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

Les også: – 8 Gode råd og tiltak mot isjialgi

Isjias

 

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *