vondt i kneet

Meniskruptur og korsbåndskade: Kan Såleinnlegg og Fotsenger Hjelpe?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 25/04/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Meniskruptur og korsbåndskade: Kan Såleinnlegg og Fotsenger Hjelpe?

Leserspørsmål om menisk og korsbånd. Her besvares ‘Kan såleinnlegg og fotsenger hjelpe mot meniskruptur og korsbåndskade?

Et godt spørsmål. Svaret er at det blir en for lettvint løsning som ikke kommer til å løse problemet ditt – uavhengig av hva han frampå ‘selgeren’/klinikeren prøver å overbevise deg om («Denne sålen er løsningen på alle dine muskel- og skjelettrproblemer!» ). En «quick fix» er noe vi alle kan være på utkikk etter av og til – men det vil ikke løse problemene dine. For det eneste som virkelig hjelper mot kneskader – langsom, kjedelig opptrening med gradvis progresjon. Ja, det er kanskje ikke det du vil høre – for det hadde jo vært så greit å bare kjøpe en såle. Men sånn er det altså. Dòg er det verdt å nevne at visse egentiltak, slik som kompresjonsstøtter for knærne, kan være nyttige for å stimulere raskere tilheling og bedre sirkulasjonen inn mot det skadde området.

 

Her er spørsmålet som en mannlig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Mann (33): Hei. Jeg sliter med en korsbåndsskade. Har vært operert både i menisk (grunnet meniskruptur) og korsbånd. Tror korsbåndet røyk igjen på torsdag. Jeg er plattfot… Kan det ha noe med saken å gjøre at jeg ikke bruker såler? Takk for svar. Mann, 33 år

 

Svar:  Hei,

Det var synd å høre. Nei, tror ikke at det direkte skyldes at du ikke bruker såler. Når man får korsbånd eller meniskskade, så skyldes dette en akutt overbelastning eller gradvis feilbelastning over tid som sliter på strukturene helt til det oppstår en skade i området. Det er mangel på støttemuskulatur som dermed gjør at strukturene overbelastes – ofte grunnet gjentagende støtbelastning (f.eks. fra hardt underlag) og noen ganger plutselig vridning (sport og idrett).

Man kan argumentere med at såler kan muligens hjelpe deg litt med problemet ditt, men de vil absolutt ikke være noen verdig løsning på problemet ditt. Det vil bare fungere som en liten ‘snooze knapp’.

Det eneste som fungerer godt er trening av stabilitetsmuskler i fot, kne, hofte og bekken – dette vil sørge for bedre støtdemping og dermed mindre stress mot kneet. Her er et utvalg øvelser jeg vil at du skal begynne med:

 

Trening for bedre styrke i foten:

– 4 Øvelser som Styrker Fotbladet
Pes planus

Trening for hoftestabilisatorene:

– 10 Øvelser for Sterkere Hofte
Knestående push-up

Trening for kneet ditt:

– 8 Øvelser for Dårlige Knær

kneøvelse for vmo

Treningen for kne og hofte er noe overlappende grunnet at de musklene er veldig viktige for god funksjon.

Husk at du må utvise hensyn ved trening og hvis du nylig fikk en ny avrivning – så gjør du lurt i å benytte mer skånsom trening i starten, slik som isometrisk trening (sammentrekning av musklene mot lett motstand uten bevegelse o.l.)

Hvordan oppsto skaden originalt sett? Og hva skjedde på torsdag? Kan du også være snill og skrive litt mer utdypende om hva som har blitt gjort av behandling og utredning?

Ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

Mvh.

Alexander v/ Vondt.net

 

Mann (33): Hei Alexander. Takk for et raskt, godt og utdypende svar. Skaden oppsto da jeg spilte fotball for mange år tilbake. Høyre bein og ett skudd, da med vridning, gjorde nok susen og gjorde så det røyk. Jeg har tatt bilde og operert som sagt. Og etter det hadde jeg fysioterapi for å trene opp igjen. Det er begrenset hvor mange timer jeg får der som skadet, men det er nok til å bygge opp igjen. Tiden etter derimot er man på egen hånd. Jeg kan med hånda på hjertet si at uten den riktige treningen som jeg fikk av fysio så kjente jeg det forfalt støttemuskulatur. Den var på plass på ett tidspunkt. Etter denne tiden med korrekt trening var jo beinet bra ikke sant… Og da bruker man det som vanlig så lenge man kan. Dette også uten å trene. Jeg kjører snowboard og sykler og går mye turer i ulendt terreng. Ulendt terreng som nå gjorde at det røyk på torsdag tror jeg. Pluss sikkert en feil vridning. Kjente det ikke før jeg var hjemme igjen. Legger merke til at venstre kne også nå virker ømt så det kan forekomme der også, som hadde vært KRISE! Så dine svar om støttemuskulatur trening er verdt gull. Tydelig at jeg trenger dette. Jobber med data også så jeg sitter en del av gangen, noe jeg også skjønner ikke er optimalt. Planlagt å ringe min lege imorgen for å bli henvist til å få tatt bilde og få mer behandling. – Har du noe kunnskap i forhold til idrettsleger? Mange som spiller fotball får denne skade og de har egne leger der som er proffe på akkurat dette. Bare lurer på om jeg burde gå privat denne runden om det gir bedre resultat. Men, tenker i forhold til det du sa at treningen sikkert er det mest avgjørende.

 

Svar: Hei igjen, Ja, det er en typisk årsak at det oppstår i det du skal skyte fotballen – gjerne etter at muskulaturen er god og mør etter litt vel mye adrenalin og innsats ute på banen. Ulendt terreng som gjorde at det gikk fyken denne gangen – irriterende. Det høres fornuftig ut å få tatt et nytt bilde (MR). Hvilken del av behandlingen var det du tenkte på å ta privat? I mine øyne så er det så enkelt som dette – gå til offentlig autoriser behandler (m.a.o. en fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) og si at du ikke er spesielt interessert i et behandlingsforløp, men heller interessert i et grundig treningsprogram som tar for seg uke til uke (dette er noe vi jobber med å legge ut via nettsiden vår etterhvert). Trening er nøkkelen til at kneet ditt kommer seg igjen. Anbefaler ellers også balansetrening på Bosu ball eller Indobrett – da dette er meget skadeforebyggende. Se gjerne ifra når du har mottatt de nye MR bildene – så kan vi hjelpe deg med å tolke de hvis ønskelig.

Mvh.

Alexander v/ Vondt.net

 

Mann (33): Tusen hjertelig for svar. Har ‘Gyroboard ifra før som er balansebrett for skating/snowboard. Så vil nok ta i bruk det mer hyppig. Seriøs treningsdisiplin er nok det viktigste her i forhold til å bli sløv med trening. Bosu husker jeg at jeg brukte og likte. Hva mener du er bedre? Balansebrett med , «halv ball» som er myk eller balansebrett? Takker for hjelp.

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

3 replies
 1. Abdul says:

  Hei. Jeg er en gutt på 17 år som spiller fotball. Jeg har slitt med kneet mitt en periode. Det startet med at jeg skulle ut av dusjen, men så falt jeg og slo høyre kne ganske hardt på bakken. Jeg klarte å gå etterpå og det var ikke noe hevelse, men kjente at jeg hadde fått et ordentlig slag i kneet. Deretter har jeg spilt en del fotballkamper, men for hver kamp som har gått så har jeg følt at det har blitt verre.

  Jeg følte at kneet mitt var ustabilt og at jeg ikke turte helt å stole på det, veldig ekkel følelse. Jeg kontaktet derfor fysioterepeuten på laget og han sjekket kneet og tok noen øvelser, han mente at jeg hadde strekt korsbåndet mitt (eller at det er delvis avrevet). Jeg ble veldig knust når jeg fikk den beskjeden, men er det logisk at det kan være delvis avrevet korsbånd, for jeg klarte å spille mange kamper (ca 8 kamper). Fikk beskjed om å trene opp kneet, også lurer jeg på om det er slik at med god opptrening kan korsbåndet gro igjen og bli helt normalt som en vanlig korsbånd skal være? Har hørt mye forskjellig. Jeg er så redd for å slå opp igjen skaden fordi jeg har hørt at hvis man først har skadet korsbåndet så er det større sannsynlighet for at det skjer igjen. Jeg har fått mr bildet av kneet og sliter litt med å tolke det, kunne dere hjulpet meg med det? Det var visst lang kø på å få svar fra mr så er nysgjerrig på å vite det fort.

  Svar
  • Nioclay v/ Vondt.net says:

   Hei Abdul,

   Kopier MR svaret ditt inn her som svar til vår kommentar, så vil vi hjelpe deg med å tolke det – samt gi deg ytterligere svar på spørsmålene du stilte i forrige innlegg.

   Mvh.
   Nicolay

   Svar
   • Abdul says:

    Jeg har misforstått. Trodde dere kunne tolke MR bilder. Siden jeg hat fått bildene av kneet, men ikke svaret. Men kunne dere svare på de spørsmålene jeg skrev i forrige kommentar? Om korsbåndet gror igjen og om det er større sjanse for at jeg ryker korsbåndet mitt? Siden ifølge fysioterapeuten så har jeg en rift i korsbåndet eller en strekk (delvis avrevet).

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *