Eksentrisk trening for lateral epikondylit - Foto Wikimedia Commons

Kiropraktisk behandling av ekstremiteter.

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 29/06/2019 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Eksentrisk trening for lateral epikondylit - Foto Wikimedia Commons

Kiropraktisk behandling  av ekstremiteter

av Kiropraktor Fredrik Tidemann-Andersen, Lierbyen Kiropraktorsenter.

De aller fleste som hører ordet «kiropraktor» vil nok tenke behandling av hodepine, svimmelhet, nakke og rygg. Det mange ikke vet, er at kiropraktorene også har en grundig utdannelse innen behandling av ekstremiteter.

 

Hva er ekstremiteter spør du deg kanskje da? Ekstremitet stammer fra det latinske ordet extremitas og betyr ytterste grense. På kroppen vil det si armer og ben. På samme måte som vi kan få låsninger- eller stivheter i rygg, nakken og bekken, kan dette også oppstå i ekstremitetene. Satt på spissen kan en låsning i ankelen føre til feil ganglag, som igjen kan føre til stiv nakke og videre til hodepine. Det er lite forskning på bruk av kiropraktisk korrigering ved ekstremitetsplager, og i det som er å finne av forskning, er det ofte brukt forskjellige behandlingsteknikker. På grunn av dette har studinen en lav validitet da de vurderes samlet, eller i en såkalt «systematic review». Dette er nok en årsaken til at kiropraktorene ikke er blitt ankerkjente som eksperter på ektremitetesbehandling i det norske helsevesen. Når det er sagt, vil en kiropraktor også sitte på kunnskap vedrørende muskulær behandling, hjemmeøvelser, samt eventuelt sykemelde eller henvise deg videre til billeddiagnostikk, fysioterapeut og ortoped.

 

LES OGSÅ: – Vondt i leddene? Leddlåsninger og stivhet.

 

Fasettledd - Foto Wiki

 

Ettersom det er lite forskning rundt dette feltet, er mye av den kiropraktiske korrigeringen utøvd på ekstremiteter basert på klinisk erfaring. Som behandler, enten man er lege, fysioterapeut eller kiropraktorer, er behandling basert på klinisk erfaring ofte vel så viktig som forskningsbasert behandling.

 

Relevant forskning:

En større RCT (Bisset 2006) – også kjent som en randomisert kontrollert studie – publisert i British Medical Journal (BMJ), viste at fysikalsk behandling av lateral epikondylitt bestående av albueleddmanipulasjon og spesifikk trening hadde en betydelig større effekt i form av smertelindring og funksjonsbedring sammenlignet med det å vente og se på kort sikt, og også på lang sikt sammenlignet med kortisoninjeksjoner. Den samme studien viste også at kortison har en kortsiktig effekt, men at den, paradoksalt nok, på lang sikt øker sjansen for tilbakefall og fører til tregere leging av skaden. En annen studie (Smidt 2002) støtter også opp om disse funnene.

 

Som nevnt så vidt over vil konsultasjonen hos en kiropraktor som oftest også bestå av bløtdelsbehandlig og innføring i hjemmeøvelser, i tillegg til den kiropraktiske korrigeringen. Samlet vil man da få en behandling som er basert både på forskning og klinisk erfaring. Dette gir gode resultater raskt. Hjemmeøvelsene kan være for å styrke, strekke eller opprettholde bevegeligheten. I noen tilfeller er hjemmeøvelser essensielt for å oppnå langvarig resultater.

 

Noen av ekstremitetstilstandene man har god erfaring med å behandle hos kiropraktor inkluderer:

 

Skulder

Nedsatt bevegelighet i skulderledd grunnet artrose eller mild-moderat «frozen shoulder», samt impingementsyndrom og smerter til kravebeinet

 

Albuesmerte

Betennelse i rundt liggende muskulatur (tennis- og golf albue) eller strålesmerter fra albuen og ned i fingre. Begge plagene kan være forårsaket av nedsatt bevegelighet i ett eller flere av de 3 leddene i albuen.

 

Håndledd

Stivhet etter gammel fraktur, carpal tunnel syndrom og ulnar tunnel syndrom. De to sistnevnte vil ofte føre til strålesmerter samt tap av styrke i fingrene.

 

Knær

Slitasje gikt, skade på menisk eller leddbånd

 

Ankel/fot

Ankel stivhet og smerter i fotsålen/plantar fasitt. Mortons nevrom; kjennetegnes ofte ved smerter under eller mellom tåballene.

 

Kiropraktor Fredrik Tidemann-Andersen ved Lierbyen Kiropraktorsenter har tatt en grundig videreutdanning innen behandling av ekstremiteter. Ved behov for å kontakt, finnes det mer informasjon her: Lierbyen Kiropraktorsenter

 

 

Kilder:

Chiropractic treatment of lower extremity conditions: a literature review. – W. Hoskins

Chiropractic treatment of upper extremity conditions: a systematic review. – A. McHardy

 

Gjesteskribent profil: Kiropraktor Fredrik Tidemann-Andersen

Les også: Hva gjør en kiropraktor?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

9 replies
 1. Per Nilsen says:

  Kunne tenke meg å prøve kiropraktor for stiv nakke. Men det finnes lite seriøs dokumentasjon på at kiropraktori er en seriøs behandlingsmetode.

  Svar
  • Fredrik Tidemann-Andersen says:

   Hei Per,

   Jeg må nesten arrestere deg litt der. De siste årene har det kommet flere gode enkeltstående og samlestudier som viser at kiropraktisk leddkorrigering på nakke og ryggplager har det vi kaller moderat-god effekt. Generelt sett ser vi at manuell behandling har vesentlig bedre, både kortsiktige og langsiktige, resultater sammenliknet med medikamentell behandling.

   Du må også huske at hvis du oppsøker en kiropraktor for nakken din er det ikke bare «en knekk» så er du ferdig. Kiropraktoren vil også vurdere, og evt. hjelpe deg med muskulær behandling, tips til hjemmeøvelser, samt vurdere og skrive ut sykemelding eller henvisning til fysioterapeut, billeddiagnostikk og legespesialist. På grunn av den omfattende utdannelsen kiropraktorer har, har det norske helsevesen bestemt at vi skal være en del av det vi kaller førstelinjetjenesten, eller primærhelsetjenesten i Norge. Du trenger derfor ikke henvisning for å oppsøke kiropraktor som man trengte tidligere.

   Har du andre spørsmål kan du nå oss på 47 16 54 76 – eller sende meg noen linjer her.

   Med vennlig hilsen
   Kiropraktor Fredrik Tidemann-Andersen
   Lierbyen Kiropraktorsenter

   Svar
 2. Fredrik Tidemann-Andersen says:

  Therese, hvis fastlegen din er så dårlig oppdatert innen forskningens verden anbefaler jeg deg å bytte fastlege 😉

  Det har vært mye diskusjon rundt nakkemanipulasjon og slag ettersom det har vært rapportert om enkelttilfeller av dette. Siden dette er særdeles sjeldent er det vanskelig å anslå den eksakte risikoen rundt dette, men vi vet er at slike plutselige dødsfall skjer like ofte hos alle i primær (lege, kiropraktor og manuellterapeut) og sekundær (fysioterapeut) helsetjenesten i Norge.

  Kiropraktikken har møtt mye motstand opp igjennom og dette tror jeg er noe som vil følge faget uansett hvor mye dokumentasjon som blir fremlagt vedr. effekt. Men til syvende og sist så er det vel folket som avgjør hvem de oppsøker og hva de synes fungerer best? 🙂

  Fredrik

  Svar
  • therese says:

   Hehehe.. sant nok!! han har ikke holdt seg veldig godt oppdatert på muskel og skjelett tror jeg.. blir mye ibuprofen + 3 uker hvile der i gården. Tror nok mye av skepsisen skyldes skjær uvitenhet. Godt med slike informative artikler som dere skriver her. Kanskje slike artikler kan kan hjelpe med å snu skepsisen (hvertfall på sikt)?

   Lykke til videre! Kanskje vi samarbeider litt når jeg etterhvert (forhåpentligvis) får praksis i Drammen regionen! 😀

   Svar
 3. elisabeth says:

  fredik: har så grusomt vondt i begge armer, har hatt vondt i flere år, klare så å sei ingen ting, ikkje eda, sy, skriva, jobba med noko som helst og dette sliter så og er så kjedelig, har så lyst til å klare ting igjen. kva kan hjelpe? helsen elisabeth

  Svar
  • Fredrik Tidemann-Andersen says:

   Hei Elisabeth,

   Langvarige plager er aldri gøy og forverrer uten tvil både vår fysiske og psykiske helse.

   Det er vanskelig å gi råd uten å ha sett deg i person. Smertene dine kan komme fra rygg/nakke eller ekstremistene dine i seg selv. Smertene kan sitte i både muskler og ledd. Enda mer sannsynlig er at du opplever en kombinasjon av alle ovenfornevnte faktorer.

   Mitt beste tips er å oppsøke en kiropraktor som har god erfaring med behandling av ekstremiteter men også en som jobber med fokus på både muskler og ledd for å få en helhetlig evaluering.

   Holder du til på Østlandet og er i nærheten av oss, finner du kontakt informasjon her:
   http://www.lierbyenkiropraktorsenter.no/kontakt/

   MVH
   Kiropraktor Fredrik Tidemann-Andersen
   MNKF
   Lierbyen kiropraktorsenter

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *