Vondt i halsen

Vondt i halsen

Vondt i Strupen | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt i strupen? Her kan du lære mer om smerter i strupen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i strupen og strupeproblemer. Smerter fra strupen bør alltid tas på alvor, da de – uten riktig oppfølging – kan forverre seg ytterligere. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Strupen er området i halsen som består av svelget og videre ned mot spiserøret. Gjennomsnittsmennesket svelger rundt femti ganger i minuttet – som sikkert er ganske overraskende? De fleste svelgebevegelser er autonomiske og helt automatiske – heldigvis. Men dersom strupen blir smertefull og vond så vil disse automatiske svelgebevegelsene fort bli mer følsomme og skape irritasjon inne i strupen.

 

Vondt i strupen og halsen er en av de aller vanligste årsakene til at folk flest oppsøker sin fastlege – og rangerer faktisk foran høyt blodtrykk, ryggproblemer og utslett. Dersom du har vedvarende vondt i strupen, problemer med å svelge eller konstant føler deg sår inne i halsen, så rådes du til å ta kontakt med din lege for en undersøkelse.

 

De vanligste tilstandene og diagnosene som forårsaker irritasjon, hevelse eller vondt i strupen er:

 • Allergier
 • Bakterielle infeksjoner (for eksempel streptokokker)
 • Betennelse i strupen
 • Forkjølelse
 • Influensa
 • Kreft i strupen
 • Kyssesyken
 • Muskelproblemer i strupemusklene
 • Sure oppstøt helt opp i strupen
 • Tørr luft

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt i strupen, strupesmerter, samt ulike symptomer og diagnoser ved strupesykdom.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i strupen og strupeproblemer?

Diskusjon med helsepersonell

Allergier

Ulike former av allergier kan føre til vondt i strupen og halsen. Vanlige former av allergi er pollenallergi, støvallergi, matallergi og allergiske reaksjoner etter kontakt med visse typer av dyr. Typiske symptomer kan innebære:

 • Nysing
 • Rennende nese
 • Såre, tårefulle øyne
 • Vondt i strupen og halsen

 

Dersom disse allergenene, de tingene som du er allergisk mot, kommer i kontakt med innsiden av hals og strupe, så kan dette føre til sårhet, irritasjon på innsiden av halsen og en vedvarende kløe. I visse tilfeller kan symptomene være så milde at de kan være vanskelig å oppdage. Som nevnt kan slik allergi også trigges av visse typer mat – og da kan også mageproblemer og magesmerter være en del av det kliniske bildet.

 

Så om du merker noen av disse symptomene etter at du har spist – spesielt dersom du har spist nøtter, sitrusfrukter, hvete eller laktoseprodukter – så kan det være en god ide å få gjennomført en allergitest.

 

Bakterielle infeksjoner (for eksempel streptokokker)

Dersom strupen og halsen din er skikkelig, skikkelig sår – så kan det skyldes en bakteriell infeksjon forårsaket av streptokokker. De to vanligste bakterielle infeksjonene som fører til slik sår hals er betente mandler og streptokokker. Rettere sagt så er det altså bakteriegruppen streptokokker som normalt sett fører til betente mandler.

 

I motsetning til vanlig forkjølelse så vil du ikke nødvendigvis være rammet av nysing, tetthet og / eller hoste dersom du har betennelse i mandlene. Men det du vil kunne kjenner er en meget sår hals som blir raskt forverret og som gir tydelige smerter når du skal svelge. Det kan også føre til dårlig ånde, feber og hovne lymfeknuter i hals og nakke.

 

Ved en klinisk undersøkelse, utført av legen din, så kan han kanskje oppdage et hvitt belegg på mandlene dine – bakterielle oppsamlinger som dannes grunnet kampen mellom immunforsvaret og bakteriene. Legen vil deretter ta en bakteriell prøve som vil avkrefte eller bekrefte at det dreier seg om en streptokokkbetennelse. Behandlingen innebærer en kur med antibiotika – men det er viktig å huske på at det kan ta opptil 72 timer i visse tilfeller før du merker forbedring.

 

Les også: – Vanlig halsbrannmedikament kan gi alvorlig nyreskade

Piller - Foto Wikimedia

  

Influensa

Kvinne med influensa

Sår hals og vondt i strupen er ikke det mest karakteristiske symptomet på influensa – men selvfølgelig kan man også rammes av dette ved en influensainfeksjon. En måte å skille mellom forkjølelse og influensa – er at en forkjølelse ofte gradvis utvikler seg i et rolig tempo, mens influensa ofte oppstår mye mer akutt og plutselig.

 

Symptomene vil også være kraftigere dersom du har influensa – med tilhørende verking i kroppen, høyere feber, utmattelse og uvelhet. Hvile, økt væskeinntak og et kosthold med høyt innhold av antioksidanter er det som anbefales for mest effektiv behandling av influensa.

 

Kreft i strupen

Vondt foran på halsen

Kreft i strupen er ofte relatert til røyking og høyt inntak av alkohol over lengre tid – og rammer særlig menn i 50 – 70 års alderen. To vanlige symptomer er vedvarende hes stemme og vondt i strupen – som ikke blir bedre. Andre symptomer kan inkludere vanskeligheter med å svelge, utilsiktet vekttap, pustevansker og at man hoster opp blod.

 

Normalt sett ved strupekreft så er det slik at smertene og ubehaget i hals, samt strupen, ikke forsvinner og går bort – pluss at det gradvis blir verre etterhvert som kreftcellene får mer fotfeste og forverrer seg. Dersom du opplever symptomer som dette bør du ta kontakt med din lege for en klinisk undersøkelse. – en spesialundersøkelse innebærer et kamera på en fleksibel stang som man stikker ned i halsen for å se etter hevelse, rødlig irritasjon og tegn på inflammasjon.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Kyssesyken (Mononukleose)

Kyssesyken er forårsaket av Epstein-Barr viruset – og rammer særlig yngre menn. Sykdommen får navnet sitt fra av at den kan smitte via spytt (for eksempel ved kyssing). Kliniske tegn og symptomer kan inkludere:

 • Feber
 • Forstørret milt (splenomegali)
 • Hovne lymfeknuter i nakken, halsen og under armhulene
 • Sår hals
 • Utmattelse

 

Symptomene kan vedvare i flere uker – eller i visse, mer alvorlige tilfeller, månedsvis. Det er faktisk enn av de sykdommene som blir verre av antibiotika – da det skyldes et virus og ikke bakterier. Det finnes en spesifikk test for å avdekke kyssesyken som kalles «monospot test» på engelsk, men som nevnt er det ingen behandling for virus utenom at kroppen din må ta hånd om problemet av seg selv. Hvile, mye frukt og grønt, samt økt væskeinntak er viktig for å bekjempe virusinfeksjonen.

 

Sure oppstøt opp mot strupen

Ubehag og smerter i strupen kan skyldes sure oppstøt av magesyre fra magesekken. Man kan ha en eget variant hvor magesyren støter helt opp i svelget – som irriterer og «brenner» de påvirkede områdene. I motsetning til spiserøret så har ikke svelget de beskyttende vevslagene muligheten til å nøytralisere syre – som betyr at magesyre i denne regionen fører til mer skade og irritasjon enn andre steder.

 

Vanlige symptomer inkluderer:

 • En følelse av at du «har noe i halsen»
 • Forverrede symptomer
 • Hes stemme
 • Hoste
 • Sår hals og vondt i strupen

 

Det er særlig riktig kosthold som er viktig for å dempe magesyreproduksjon. Dette innebærer også å dempe inntaket av fet mat, sukker, koffein og alkohol. Kostholdsendringer er den eneste langvarige løsningen på dette problemet.

 

Les også: – Studie: Denne Ingrediensen i Olivenolje kan Drepe Kreftceller

oliven 1

  

Oppsummering

Smerter i strupen, samt vedvarende symptomer slik som problemer med svelg, pusting og hosting bør alltid tas på alvor. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med vedvarende smerter i denne anatomiske regionen. Eventuell behandling vil avhenge av hva det er som gir grunnlag for smertene du har.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om vondt i strupen og strupesykdom

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *