kreft i strupen

kreft i strupen

Betennelse i Strupen (Strupebetennelse) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om betennelse i strupen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved betennelse i strupen og strupebetennelse. Symptomer fra strupen bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Ved betennelse i strupen refererer man til inflammasjon i området foran i øvre del av halsen som består av svelget (pharynx på latin), strupehodet (larynx), mandlene og stemmebåndene – og at et eller flere av disse områdene er betent. Ofte blir slike betennelser bare referert til som «sår hals», men det er altså mer til en «sår hals» enn det man skulle tro. En slik betennelse kan gi grunnlag for at det kjennes ut som at halsen klør på innsiden og at man har vanskeligheter med å svelge.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til betennelse i strupen, strupebetennelse, samt ulike symptomer og diagnoser ved inflammasjon i strupen. En annen «fun fact» er at dette – i likhet med smerter i muskler og ledd – er en av de vanligste årsakene til at folk er hjemme fra jobben. En slik betennelse kan skyldes virus eller bakterier.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man betennelse i strupen og strupebetennelse?

Diskusjon med helsepersonell

La oss først og fremst starte med hva som kan forårsake betennelse i strupen.

 

Årsaker til betennelse i strupen

Det er en rekke bakterielle og virale årsaker til at man får strupebetennelse. Disse inkluderer:

 • Adenovirus (som er en av årsakene til vanlig forkjølelse)
 • Kikhoste
 • Krupp (barndomssykdom som gir barnet en dyp hoste)
 • Kyssesyken (mononukleose)
 • Meslinger
 • Streptokokker
 • Vannkopper

 

Det aller vanligste er at det er virus som gir betennelse i strupen og sår hals. Noen av de vanligste virusinfeksjonene som kan gi slik betennelse er vanlig forkjølelse (adenovirus), influensavirus eller kyssesyken (mononukleose). Hvile, høyt væskeinnhold og et kosthold med betydelig innhold av antioksidanter er den beste måten å bekjempe virusinfeksjoner. Antibiotika forverrer virusinfeksjoner, da de også dreper deler av det gode immunforsvaret.

 

Det er mindre vanlig at strupebetennelse skyldes bakterielle årsaker. Dersom det skyldes bakterier og at symptomene dine vedvarer så kan det være nødvendig med antibiotika for å behandle diagnosen. Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell betennelse i strupen. Uvanlige årsaker til strupebetennelse er kjønnssykdommene gonore og klamydia.

 

Hyppig eksponering for forkjølelse og influensavirus kan øke risikoen for at du rammes av strupebetennelse – derfor er det ikke uvanlig at de som jobber som helsepersonell eller i barnehager rammes oftere enn andre.

 

Symptomer på betennelse i strupen

Normalt sett tar det to til fem dager før strupebetennelser slår ut. Kliniske tegn og symptomer på strupebetennelse kan inkludere:

 • Feber
 • Frysninger
 • Hodepine
 • Hoste
 • Nysing
 • Utmattelse
 • Verking i kroppen

 

Dersom det er kyssesyken som forårsaker betennelsen i strupen, så kan du også oppleve:

 • Betydelig utmattelse og fatigue
 • Hovne lymfeknuter
 • Redusert appetitt
 • Utslett
 • Verking i musklene

 

Ved streptokokker så kan man også inkludere:

 • En uvanlig smak i munnen
 • Kvalme
 • Rødlighet i halsen med hvite og grå prikker
 • Uvelhet

 

Smitteperioden vil også være avhengig av selve årsaken til strupebetennelsen. Dersom det er en virusinfeksjon så er du smittsom helt til feberen gir seg – og hvis det skyldes streptokokker så kan du være smittebærer helt til tjuefire timer etter at du har startet på antibiotika

 

Les også: – Vanlig halsbrannmedikament kan gi alvorlig nyreskade

Piller - Foto Wikimedia

  

Diagnostisering av betennelse i strupen

Vondt foran på halsen

For å stille diagnosen strupebetennelse, så vil legen først ta en pasienthistorie, etterfulgt av en klinisk undersøkelse og eventuelle spesialist-tester dersom det er nødvendig. Han vil blant annet se inn i halsen for å se etter hvite og grå flekker, hevelse og rødlighet.

 

Dette kan innebære:

 • Blodprøver: Om legen er usikker på hva som gir grunnlag for at du har strupebetennelse, så kan han bestille utvidede blodprøveanalyser. En liten prøve blir tatt av armen eller hånden din og deretter sendt til et laboratorie for videre undersøkelser. Testen kan finne ut om du har kyssesyken eller om det dreier seg om en annen form av infeksjon.
 • Streptokokktest: Hvis det er mistanke om at det er streptokokker som forårsaker strupebetennelse, så kan det hende at legen din tar en test med en Q-tip eller lignende for å sjekke etter streptokokkbakterier.

 

Behandling av betennelse i strupen

Behandlingen ved betennelse i strupen og strupebetennelse kan behandles på egenhånd og ved medikamentelle midler. Vi kommer til å starte med hva du selv kan gjøre for å lindre symptomer og bidra til bedring – og deretter fortsette med vanlig medisinsk behandling.

 

Egenbehandling mot strupebetennelse

Noen gode metoder for å lindre betennelse i strupen kan innebære:

 • Drikke grønn te
 • Gurgle med varmt saltvann
 • Hvile
 • Høyt væskeinntak for å unngå dehydrering
 • Spise kraftavkok

 

Medikamentell behandling av betennelse i strupen

I visse tilfeller så kan det være nødvendig med medisin for å få bukt med strupebetennelse – og det gjelder særlig dersom det er bakterier som står bak selve betennelsen. Ved vedvarende symptomer så vil legen din skrive ut antibiotika for å ta knekken på strupebetennelsen. En vanlig antibiotikakur vedvarer i syv til ti dager.

 

Les også: – Kreft i Strupen

Vondt i halsen

  

Oppsummering

Du kan redusere sjansen for å rammes av betennelse i strupen ved å spise sunt og ha et godt kosthold – særlig antioksidanter er særdeles viktig for å forhindre slike betennelser. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med vedvarende symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om betennelse i strupen og strupebetennelse

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *