kreft i strupen

Vondt foran på halsen

Kreft i Strupen (Strupekreft) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om kreft i strupen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved kreft i strupen og strupekreft. Symptomer fra strupen bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Ved kreft i strupen refererer man til området foran i øvre del av halsen som består av svelget (pharynx på latin), strupehodet (larynx), mandlene og stemmebåndene – og at et eller flere av disse områdene er rammet av kreft.

 

Det er særlig ved vedvarende problematikk og symptomer at alarmklokkene bør begynne å ringe for deg som er rammet – og vi anbefaler alltid at du oppsøker lege dersom du har et problem som ikke forsvinner og ser ut til å vedvare over lenger tid. I artikkelen vil vi også avdekke hvilke symptomer som det er ekstra viktig at man er observant og føler med på. Heldigvis så er det slik at normalt sett er det andre årsaker enn kreft som står bak symptomene du opplever.

 

Kreft i strupen rammer cellene som utgjør vevet på innsiden av svelg, strupe, mandlene og stemmebåndet. Man deler inn i forskjellige typer av strupekreft ettersom hvilket område som er rammet:

 • Kreft i bakre svelget – ved mandlene
 • Kreft i nedre svelget – like ovenfor spiserøret og luftrøret
 • Kreft i stemmebåndene
 • Kreft i øvre del av svelget – i området bak nesen

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til kreft i strupen, strupekreft, samt ulike symptomer og diagnoser ved tumor i strupen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man kreft i strupen og strupekreft?

Diskusjon med helsepersonell

La oss først begynne med risikofaktorer, symptomer og, ikke minst, hva man selv kan gjøre for å forebygge kreft i strupen.

 

Risikofaktorer for å utvikle kreft i strupen

Det finnes en rekke risikofaktorer som er knyttet direkte opp mot utvikling av strupekreft. Det er særlig røyking av tobakk, alkohol, dårlig kosthold uten nok frukt og grønt, samt at man tidligere har vært mye rammet av sure oppstøt og halsbrann (magesyre som støter opp i halsen og svelget – som ‘brenner’ og irriterer vevet som utgjør innsiden av svelget). Den seksuelt smittbare sykdommen HPV er også lenket opp mot økt forekomst av strupekreft.

 

Symptomer på kreft i strupen

Kliniske tegn og symptomer på strupekreft kan inkludere:

 • Et sår som ikke gror.
 • Hes og grov stemme, samt vanskeligheter med å snakke tydelig
 • Hosting: Vedvarende hosting som ikke ser ut til å bli bedre bør utredes og undersøkes av lege.
 • Vanskeligheter med å svelge: Endringer inne i svelget grunnet kreftutvikling kan føre til at det blir vanskelig å svelge mat og lignende.
 • Øresmerter: Dersom du har vondt i øret over lengre tid bør det undersøkes.
 • Sår hals: Vi kan alle ha litt forbigående sårhet i halsen av og til, men hvis denne sårheten ikke forsvinner så er det viktig å ta dette opp med din fastlege.
 • Utilsiktet vekttap.

 

Forebygging av strupekreft

Det er ingen forebyggende tiltak som kan garantere at du ikke rammes av kreft i strupen, men det er visse ting du kan gjøre for å redusere sjansen for at du rammes av denne kreftformen.

 

Vi råder deg blant annet til å:

 • Bruke beskyttelse ved seksuell omgang for å unngå HPV-viruset.
 • Hvis du drikker alkohol – gjør det kun i moderate og begrensede mengder. Dersom du er glad i sprit med høyt alkoholinnhold så er det særlig viktig at du forsøker å begrense inntaket.
 • Slutt å røyke – eller ikke begynn i det hele tatt. Røyking er meget avhengighetsskapende grunnet at tobakken inneholder stoffer (slik som nikotin) som gir en midlertidig følelse av lykke, så det kan være vanskelig å slutte. Samarbeid med familie, venner og din fastlege for å gi seg selv best mulig forhold for røykslutt. Det finnes også gode applikasjoner som har vist seg å fungere godt for mange.
 • Spis et kosthold med høyt innhold av frukt og grønt. Dietter med et sunt innhold av vitaminer og antioksidanter kan være med på å forebygge at du utvikler strupekreft. Det er også viktig å begrense inntaket av mat som øker produksjonen av magesyre – og da særlig fritert og fettrik mat.

 

Les også: – Vanlig halsbrannmedikament kan gi alvorlig nyreskade

Piller - Foto Wikimedia

  

Diagnostisering av strupekreft

kreft i strupen

Lurer du på hvordan man oppdager kreft i strupen? En lege vil benytte seg av anamnesen (historien og symptomene du rapporterer), en klinisk undersøkelse og eventuelle spesialtester for å finne ut om du kan være rammet av strupekreft.

 

Dette kan innebære:

 • Bildediagnostisk undersøkelse: Det kan være aktuelt å ta bilder med røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd for å kunne gi mer informasjon om hva det er som plager deg.
 • Bruk av en fleksibel slange som man stikker ned i halsen for å se nærmere på svelget og halsen fra innsiden. En slik undersøkelse kan avdekke tegn på kreft eller andre celleforandringer.
 • Fysisk undersøkelse: Legen kan kjenne på halsen og nakken din for å undersøke etter såre punkter eller hovne lymfeknuter.
 • Lymfeknutebiopsi: Hvis legen oppdager en hoven og symptomgivende lymfeknute, så kan han ta en test av denne ved å stikke en tynn sprøyte inn og trekke ut deler av innholdet for videre undersøkelser.
 • Vevsprøve: Når man tar en test av involvert vev så er dette kjent som en biopsi. Dette gjøres særlig hvis man finner sår, rødlighet, hevelse eller områder med tydelig irritasjon i det påvirkede området.

 

Ulike stadier av kreft i strupen

Man deler inn kreft i ulike grader som viser hvor langt i forløpet en krefttype har kommet og ulike graderingskriterier. Dette gjør man ved bruk av romerske tall fra første stadiet (I) til det mest alvorlige stadiet (IV). Altså grad 1 til 4.

 

Behandling av strupekreft

Behandlingen ved kreft i strupen baseres på en rekke ulike faktorer – slik som hvor selve kreften sitter, hva slags celler som er involvert og i hvilket stadie kreften er i (som nevnt ovenfor). Man velger den eller de behandlingsmetodene man mener er best egnet for deg basert på din sykdomshistorie, immuntilstand og personlige ønsker. Vi gjør igjen oppmerksom på de viktige forebyggende tiltakene vi nevnte tidligere i artikkelen – samt at et kosthold med betydelig innhold av antioksidanter kan være delaktig i behandlingen av kreft.

 

Strålebehandling mot strupekreft

Høykonsentrerte røntgenstråler benyttes i denne behandlingen – rettet direkte mot kreftcellene. Strålingen dreper kreftcellene, men behandlingen er, naturlig nok, ikke uten bivirkninger – og det kan medføre skader på friske celler i området. Man kan benytte ekstern strålebehandling (fra en større maskin) eller via radioaktive ‘frø’ og implantater som plasseres inne i kroppen din like ved strupekreften.

 

I tidlige stadier av strupekreft så kan strålebehandlingen være den eneste behandlingen man trenger, men i behandling av kreft som har gått inn i senere stadier så kan det være nødvendig å kombinere dette med både kirurgisk fjerning av tumoren og cellegift.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Du kan redusere sjansen for å utvikle strupekreft ved å kutte ut røyken, redusere inntaket av alkohol, samt fokusere på et godt kosthold med mye frukt og grønt. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med vedvarende symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om kreft i strupen og strupekreft

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *