Halsbrann

Vanlig Halsbrannmedikament Kan gi Alvorlig Nyreskade!

5/5 (3)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Halsbrann

Vanlig Halsbrann Medikament Kan gi Alvorlig Nyreskade!

En studie publisert i forskningstidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology har vist at vanlige medikamenter som brukes mot halsbrann kan gi alvorlig nyreskade. Det var protonpumpehemmere som kom dårlig ut av den nevnte studien – disse medikamentene reduserer innholdet av magesyre i magesekken. Dette er ikke det samme som antacida, som er en annen form for medikamenter som benyttes for å nøytralisere saltsyre og overskuddsyre i magen.

 

Halsbrann og sure oppstøt er en relativt vanlig plage blant den norske befolkningen. Det er en tilstand der matrester og væske reiser opp fra magesekken opp i spiserøret, som kan være meget plagsom og som kan gå utover livskvaliteten for de som er rammet. Det er derfor vanlig å ty til medisiner og medikamenter for å dempe symptomene og gi lindring.

Forsker

Protonpumpehemmer brukes av mange

PPH medikamenter brukes i behandling av magesår – og skade på nedre del av spiserøret forårsaket av sure oppstøt og halsbrann. Det finnes en rekke merker innenfor denne medikamentkategorien, og det brukes av en rekke mennesker årlig. Problemet er at alt for mange av brukerne ikke er kjent med mulige bivirkninger.

 

Høyere forbruk = Høyere sjanse for nyreskade

Studien inkluderte 193.000 personer og fulgte dem over en periode på 5 år. 173.000 var nye brukere av PPH og 20000 var brukere av H2-reseptorblokkere (en ny form for behandling). Analysen av resultatene viste at personer som benyttet PPH istedenfor H2-blokkere hadde en mye høyere sjanse for kronisk, varig nyreskade.

Nyrer

Langvarig bruk av protonpumpehemmer kan gi varig nyreskade

Studien viste at bruk av PPH medikamenter var lenket til en 28% høyere sjanse for kronisk nyreskade og hele 96% høyere risiko for å få nyresvikt – sammenlignet med bruk av H2-blokkere. Forskerne konkluderte også at desto lengre bruk, desto større risiko for nyreproblemer. Det største problemet som ble avdekket var at personer som har blitt startet på protonpumpehemmere har en tendes til å fortsette på medikementet selv om problemet er borte – dette er selvfølgelig vel og bra for legemiddelindustrien, men for personen som fortsetter å ta medikamentet kan dette føre til kronisk nyreskade. Vi minner også om at tidligere studier har lenket bruk av denne form for medikamentbruk til Alzheimers sykdom.

 

Konklusjon

‘Ikke ta medikamenter når den medisinske tilstanden er borte’ er konklusjonen i denne artikkelen. Farmasøytiske legemidler kan forårsake kaos i nyrene og føre til skade som aldri kan repareres. Vi oppfordrer derfor sterkt til å begrense medikamentbruk (slik som smertestillende) til det aller nødvendigste.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 6 Øvelser mot Isjialgi

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Xie et al, 2016, Proton Pump Inhibitors and Risk of Incident CKD and Progression to ESRD, J Am Soc Nephrol. 2016 Apr 14. pii: ASN.2015121377. [Epub ahead of print]

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *