Kalkskulder

Kalkskulder

Senebetennelse i Skulderen | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Har du senebetennelse i skulderen? Her kan du lære mer om skuldertendinitt, samt tilhørende symptomer, årsaker og ulike behandlinger ved senebetennelse i skulderen. En senebetennelse er kjent på fagspråket som en tendinitt og indikerer at det er en skadereaksjon og inflammasjon i en eller flere sener i skulderen.

 

Den vanligste senen i skulderen som rammes av slik tendinitt er supraspinatus-senen – som sitter oppe på skulderbladet og deretter går gjennom en tunnel i skulderen, før den fester på utsiden av skulderen. Denne senen kan bli skadet og betent ved feilbelastning, manglende funksjon i nakke og brystrygg, samt overbelastning. Vi minner om at du finner lenke til øvelser, samt en video med øvelser, helt nederst i denne artikkelen.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer, treningsprogrammer og mye mer.

 

I denne artikkelen tar vi altså for oss den vanligste årsaken til senebetennelse i skulderen – nemlig tendinitt i rotator cuff musklene; og da spesielt supraspinatus. Dersom du har vedvarende smerter og feilfunksjon så råder vi deg til å ta kontakt med en kliniker for utredning og eventuell behandling av problematikken.

 

Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke tar tak i problematikken med en kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel triggerpunktballer som kan bidra til å øke lokal sirkulasjon for stramme muskler og eventuell behandling – lenke åpner i nytt vindu) og profesjonell behandling dersom smertene er vedvarende.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå igjennom:

 • Årsaker
 • Diagnoser
 • Symptomer
 • Diagnostisering
 • Kliniske tegn
 • Øvelser (med video)
 • Behandling
 • Prognose og varighet

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har senebetennelse i skulderen, samt ulike symptomer og behandlinger ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg senebetennelse i skulderen?

Diskusjon med helsepersonell

Her vil vi gå igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan føre til senebetennelse i skulderen.

 

Årsaker til Senebetennelse i Skulderen

Senebetennelse i skulderen forårsakes av repetitive belastninger mot skulderen – oftest grunnet overbruk i idrett eller sport, men kan også oppstå dersom man har en jobb som innebærer mye arbeid over skulderhøyde eller som består av løft i ugunstige arbeidsstillinger. Det er viktig å forstå at slike seneskader og senebetennelser oppstår forbi belastningen overskrider kapasitetsevnen. I lys av dette så er det noen yrkesgrupper som er særlig utsatt for skulderproblematikk:

 • Håndverkere – inkludert snekker, tømrer, elektriker og rørlegger.
 • Sykepleiere og hjelpepleiere.
 • Fabrikkmedarbeidere.

Tilstanden rammer også visse idrettsutøvere mer enn andre – noen av idrettene som spesielt er utsatt inkluderer:

 • Tennis-spillere
 • Golfere
 • Svømmere
 • Spydkastere (bare se på Andreas Thorkildsen som måtte slutte grunnet skulderplager)
 • Håndballspillere

 

Ved langvarig feilbelastning så oppstår det mikrorifter (små skader) i senen som gradvis blir større og større etter hvert som overbelastningen fortsetter. Når kroppen forsøker å reparere dette så oppstår det inflammasjon og væskeansamling i og rundt selve senen. Dette fører også til at det dannes skadevev i området – en form for bløtvev som er både svakere og mer smertesensitivt enn det normale muskel- og senevevet. Over tid så vil riftene i senen føre til at den gradvis blir svakere og svakere – som igjen øker risikoen for at det oppstår en seneruptur i den påvirkede senen (delvis eller hel avrivning).

 

Vanlige årsaker og bidragsytende faktorer til at denne senebetennelsen oppstår inkluderer:

 • Feilstillinger i brystrygg og nakke: Framoverskutt hodestilling og framovertrukkede skuldre – samt økt kurve i brystryggen – vil føre til at det oppstår mer trykk og belastning mot skuldrene når vi belaster dem, både under idrett og på jobb. Derfor er det viktig med god bevegelighet i leddene våre i nakken og brystryggen, samt å trene opp det vi kaller «holdningsmusklene» mellom skulderbladene og i midtre del av ryggen. En moderne kiropraktor kan hjelpe deg med å få løsnet opp i stive ledd, samt bearbeidet stramme muskler og instruere i hjemmeøvelser.

 

 • Ikke nok «mikropauser»: Sener og muskler er dynamiske strukturer – dette innebærer at de absolutt hele tiden jobber med å reparere seg selv og rydde opp i de overbelastningene du utsetter dem for. Litt som en naiv mor som alltid rydder opp etter tenåringen i huset – uten å be ham skjerpe seg. Ja, slike feilbelastninger kan gå fint veldig lenge – men når smertene begynner å sette inn, da har muskel- og senefibrene fått nok og bestemt seg for å si ifra. En god løsning for å redusere overbelastning er å ta mikropauser i arbeidet og dermed sørge for nok tid til tilheling. Små pauser sørger nemlig for at fibrene ikke blir totalt overbelastet og at de får hvilt seg noget mellom belastningene.

 

 • Manglende kapasitet i rotatorcuffmansjetten (stabilitetsmuskulaturen til skuldrene): Musklene våre avlaster ledd, sener og ligamenter. Dersom vi ikke har nok styrke og reaksjonsevne i nærliggende stabilitetsmuskulatur, så vil det oppstå skader – så enkelt er det faktisk og det er det de aller fleste tilfeller seneskader koker ned til. De fire hoved-stabilitetsmusklene i skuldrene kalles for rotatorcuffmansjetten eller rotator cuff på engelsk – og består av supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis.

 

 • Stramme nakkemuskler og muskulær ubalanse: Muskulær ubalanse i overkroppen er også kjent som øvre kryss syndrom. Dette innebærer for stramme musculus pectoralis (brystmuskulaturen – som drar skuldrene framover), for høy aktivitet i øvre trapezius (drar skuldrene oppover) – og disse to fører med seg problemer på innsiden av skulderbladene (ofte brennende og verkende smerte) i serratus anterior og rhomboideus. Som en konsekvens blir også muskulaturen i nakken ufrivillig dratt med ned i dragsuget – og dermed får vi vondt i nakken og skulderen på samme tid.

 

Les også: – 5 Øvelser mot Muskelspenninger i Nakke og Skulder

naturlig smertestillende

 Symptomer på Senebetennelse i Skulderen

Øvelser for vond skulder

Det finnes flere symptomer og kliniske tegn som kan indikere at du har en senebetennelse i skulderen. Noen av de mest karakteristiske symptomene innebærer smerte og trykkømhet på utsiden eller framsiden av skulderen. Andre symptomer inkluderer:

 

 • Mulig tilhørende hevelse i framkant av skulderen og på utsiden av øverste delen av armen.
 • Smerter som blir verre når du hever og senker armen.
 • En klikkende lyd når du løfter armen – særlig over skulderhøyde.
 • Smerter som vekker deg fra søvnen – særlig hvis du sover på den involverte skulderen.
 • Vondt når du strekker armen bak ryggen.
 • Betydelig nedsatt funksjonalitet i form av mindre bevegelse og styrke.

 

Senebetennelser har en lei tendens til å bli verre dersom man ikke gjør noe med det. Etterhvert som senefibrene blir svakere og mer irriterte så vil symptomene tilta og bli forverret. Ved starten av problematikken vil man kanskje bare oppleve smerter når man gjør idrett eller lignende belastninger – men etterhvert som tilstanden forverrer seg, og man ikke gjør noe med det, så vil selv hverdagslige ting som å løfte en melkekartong eller å sove på den involverte skulderen gjøre vondt.

 

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv behandlingsmetode som bryter ned skadevev i sener og starter en naturlig tilhelingsrespons som både leger og styrker senefibrene. Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd – i Norge innebærer det de tre yrkene; kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut.

 

Les også: – Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 Diagnostisering av Senebetennelse i Skulderen

Vondt i skulderleddet 2

Når du oppsøker en kliniker – slik som moderne kiropraktor eller fysioterapeut – så vil vedkommende først gjennomføre en historietagning (anamnese) og deretter utføre en funksjonell undersøkelse. Dette kan innebære spørsmål om:

 • Ditt aktivitetsnivå
 • Hva slags symptomer du plages med
 • Når symptomene er mest tilstedeværende
 • Hva som lindrer smertene

 

Den funksjonelle undersøkelsen innebærer en fysisk undersøkelse av skulderen, hvor klinikeren blant annet sjekker aktiv og passiv bevegelse i skulderen – og måler hvor langt du kommer før det eventuelt gjør vondt. En moderne, offentlig autorisert kliniker kan også, med ortopediske tester, gi deg informasjon om hva som er den mest sannsynlige årsaken til at du har fått en senebetennelse eller seneskade.

 

Hvis det foreligger mistanke om seneskade eller at den funksjonelle undersøkelsen peker mot en mer alvorlig involvering av benskade, brudd eller lignende, så kan det bli rekvirert bildediagnostikk. Både lege og kiropraktor har henvisningsrett til slike bildediagnostiske undersøkelser – slik som røntgen, MR, CT og diagnostisk ultralyd.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneKomplikasjoner ved Langvarig Senebetennelse i Skulderen

Vondt i skulderleddet

Om du ikke oppsøker en kliniker for tiltak og behandling – og du har kjent at tilstanden bare forverrer seg med tiden – så risikerer du at senebetennelsen og skadeomfanget blir langt omfattende enn det hadde trengt å være. Dette kan innebære at problemet blir så stort at konservativ behandling ikke hjelper like raskt og at smertene blir kroniske.

 

Dette betyr altså at du kan forvente deg et langt og hardt behandlingsregime i kombinasjon med et strengt treningsprogram dersom du har latt det gå for langt. Det er en ærlig sak – desto tidligere du tar tak i problemet, jo bedre er det.

 

Det er viktig å huske på at man ikke trenger å være idrettsutøver for å gradvis bryte ned senene i skulderen – det er noe vi alle kan få til med repetitive belastninger og manglende hensyn. Spørsmålet du må stille deg er – hva er din skulderhelse verdt for deg? Du ville vel latt noen kikke på bilen din om rattet bare kunne vris halvveis mot høyre?

 

Les også: – Dette bør du Vite om Kreft i Endetarmen

smerter i rektum

  

Behandling av Senebetennelse i Skulderen

kiropraktor og nakkebehandling

Behandling vil variere noe etter omfanget av seneskaden og senebetennelsen. All behandling bør ha som hovedformål at det stimulerer tilheling og fremmer bedret funksjonalitet.

 

Konservativ behandling

 

 • Fysioterapi: Formålet med fysikalsk behandling og opptrening er å redusere smerter og unødvendig inflammasjon, samt styrke skulder og nakkemuskulaturen.

 

 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor jobber med muskler, sener og ledd. Med tanke på at skulder, nakke og brystrygg ofte går hånd i hånd – som nevnt tidligere i artikkelen – så ser man ofte at leddbehandling spiller en sentral rolle i å gjenopprette normal funksjon i skuldrene. Denne yrkesgruppen har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom det skulle være behov for dette.

 

 • Trykkbølgebehandling: Studier har vist signifikant effekt av trykkbølgebehandling i behandlingen av senebetennelse i skulderen (1). Behandlingen bør utføres av autorisert helsepersonell – slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor.

 

 • Tørrnåling (nålebehandling): Intramuskulær nålebehandling har som formål å redusere smerter og initiere en økt tilhelingsrespons i det behandlede området.

 

Invasiv behandling

 • Kortisoninjeksjon: En kortisjoninjeksjon kan lindre smertene, men som dokumentert av anerkjente Mayo Clinic så er dette også en behandlingsform som medfører svakere senefibre og en høyere risiko for at senen skal ryke på et senere tidspunkt. Så annen behandling bør utprøves i det lengste før man vurderer dette tiltaket.

 

 • Operasjon: Artroskopi er den vanligste operasjonsmetoden for denne typen av skulderplager. Som nevnt så burde denne typen av inngrep unngås dersom det ikke er helt nødvendig grunnet risikoen for senskader og livsvarige arrvevsdannelser. Mange opplever hyppigere tilbakefall etter kirurgiske inngrep og at smertene, når de kommer tilbake, ofte er betydelig verre enn de var tidligere.

 

Les også: – Derfor bør du Unngå Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjon

 Prognosen ved Senebetennelse i Skulderen

Doktor snakker med pasient

Som vi har sagt tidligere i artikkelen – senebetennelser har en lei tendens til å bli verre og verre dersom man ikke tar tak i problemet. Ved tidlige tiltak har du meget god sjanse for å bli helt bra igjen – men dersom du ignorerer det, så vil det altså kreve betydelig mer innsats og behandling.

 

Man sier dog, generelt sett, at de mildeste variantene kan ta cirka 3 uker (med riktig behandling og tiltak) for å bli bra. Mer alvorlige tilfeller kan ta hele 6 til 8 måneder. Noen av de mer alvorligste tilfellene blir aldri helt bra og ender opp kroniske. Som nevnt tidligere så er dette en diagnose som kan sette en stopper for selv den mest lovende idrettskarrieren. Derfor anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med kliniker hvis du opplever slike symptomer.

 

Øvelser mot Senebetennelse i Skulderen (Video)


 Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår for gratis helsekunnskap og treningsprogrammer.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Det er viktig å ta alle skuldersmerter på alvor – grunnet at vedvarende smerter kan medføre dysfunksjoner og forverrede symptomer etterhvert som tiden går. Ved seneskader og senebetennelser risikerer du rett og slett at senefibrene blir i stadig dårligere forfatning og at de blir gradvis svakere og mer smertefulle.

 

I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på – men vi anbefaler altså at du får et tilrettelagt treningsprogram tilpasset deg og dine symptomer via en moderne kliniker.

 

Les også: – 8 Øvelser mot Skuldersmerter

8 øvelser mot skuldersmerter 700 edited

Klikk på bildet ovenfor for å se øvelsene.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp og egentiltak

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

triggerpunktballer

Sett med 5x Triggerpunktballer

Triggerpunktballer brukes ved å legge ballen slik at den treffer godt inn i den vonde muskelen eller senen. Dette vil, i likhet med fysikalsk behandling, føre til økt blodsirkulasjon og tilheling i stramme og vonde muskelfibre. Et meget godt tiltak for deg som liker å ta tak i problemer på egenhånd.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Sett med 5x Triggerpunktballer

 

Besøk eventuelt Din Helsebutikk for å se flere gode produkter for egenbehandling og opptrening

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Senebetennelse i Skulderen

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *