Vondt i brystet

Vondt i brystet

Kvalme | Årsak, diagnoser, symptomer og behandling

Rammet av kvalme? Les mer om symptomer, årsak, mulige diagnoser, kostholdsråd, behandling og hvordan man kan forebygge kvalme her i denne artikkelen. Kvalme er en følelse av uvelhet i kroppen og ofte i magen som gjør at det føles ut som om du må kaste opp. Tilstanden kan ha mange ulike årsaker og kan ofte forebygges.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Årsaker til at man blir kvalm
 • Diagnoser som kan gi kvalme
 • Når bør du oppsøke akutt medisinsk hjelp
 • Behandling av kvalme
 • Forebygging av kvalme og uvelhet

 

I denne artikkelen vil du lære mer om kvalme, samt ulike diagnoser og mulige behandlinger ved denne kliniske presentasjonen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsaker og Diagnoser: Hvorfor er jeg kvalm?

Diskusjon med helsepersonell

Symptomene og de kliniske tegnene varierer i forhold til selve diagnosen som står bak kvalmen du opplever. Visse mennesker er meget sensitive ovenfor bevegelse (les: blir lett sjøsyke eller hater spinnende tekopper på tivoli) og andre ovenfor visse typer av mat. En av de aller vanligste årsakene skyldes medisinske bivirkninger – eller at det er et symptom på en underliggende medisinsk diagnose.

 

Nå vil vi gå igjennom noen de mulige årsakene og diagnosene som kan forårsake kvalme. Disse inkluderer:

 

Halsbrann og Sure oppstøt

Årsak til vondt i brystet

Sure oppstøt skyldes at deler av magens innhold tvinges tilbake opp i spiserøret fra magesekken. Naturlig nok kan denne brennende følelsen også gi grunnlag for kvalme og at man føler seg uvel.

 

Les mer: – Dette Vanlige Halsbrannmedikamentet kan gi Nyreskade

Nyrer

 Infeksjoner og Virus

kyssesyken 2

Både bakterielle og virale infeksjoner kan gjøre deg kvalm. Bakterielle infeksjoner i magen, ofte grunnet matforgiftning, kan føre til at du blir uvel og kaster opp. Influensavirus-infeksjon er et eksempel på en virus-basert infeksjon som kan gi en generell kvalmhetsfølelse.

 

Medikamenter og Medisiner

Piller - Foto Wikimedia

Mange medikamenter og medisiner har en lang rekke bivirkninger – og jo sterkere medikamentene er (for eksempel cellegift) desto mer belastende er bi-effektene man kan oppleve. Interaksjoner mellom ulike medikamenter, hvis man ikke er forsiktig, kan også føre til betydelig kvalme og uvelhet.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

 Sjøsyke og «Berg og Dalbane»-symptomer

berg-og-dalbane-jpg

Som nevnt tidligere er noen mer sensitive ovenfor bevegelse enn andre. Disse personene reagerer ofte på brått sjø og raske svinger (slik som ved spinnende tekopper på tivoli) ved å bli uvele og kvalme. Noen ganger ender det også opp med oppkast og svimmelhet. Ingen spesielt behagelig opplevelse.

 

Kosthold

Sukkersyken

En diett med høyt innhold av visse typer av mat – slik som veldig krydret, sukkerholdig eller fettholdig mat – kan irritere magen og forårsake kvalme. Dersom man har sensitivitet eller matallergier kan man naturligvis også reagere på dette og resultatet kan være en dyp kvalme i mage og generell uvelhetsfølelse.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag!

hjernesvulst

 Smerter og Kvalme

kvinne med ryggsmerter

I visse tilfeller kan smerter og ømhet være så omfattende at det gjør deg fysisk kvalm. Dette skyldes at smerter reiser via nervesignaler og nervebaner – og at når det blir for mye, så kan dette gjøre deg uvel.

 

Krystallsyke og Kvalm

Svimmel

Krystallsyken er en meget ubehagelig diagnose som, karakteristisk sett, kjennetegnes ved stillingsbetinget svimmelhet som vedvarer i mindre enn ett minutt. Diagnosen er relativt vanlig, men det gjør den ikke noe mer behagelig – faktisk så er svimmelheten så kraftig at man risikerer å bli så kvalm at man kaster opp.

 

Kvalme kan også være et symptom ved følgende medisinske tilstander:

 • Hjernehinnebetennelse
 • Hjerteinfarkt
 • Leverproblemer eller kreft i leveren
 • Magesår
 • Migrenehodepine
 • Tarmproblemer («Tarmslyng»)
 • Øreinfeksjoner og betennelser

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

En kvalmhetsfølelse kan være et symptom på en rekke forskjellige diagnoser. Dersom du er plaget med vedvarende kvalme så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med legen din for nærmere undersøkelse.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om kvalme

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *