hjernehinnebetennelse

6 Tegn og Symptomer på Hjernehinnebetennelse

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

hjernehinnebetennelse

6 Tegn og Symptomer på Hjernehinnebetennelse


Her er 6 tegn og symptomer på hjernehinnebetennelse som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne forhindre livstruende utvikling av hjernehinnebetennelse. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har hjernehinnebetennelse, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med legevakt eller din fastlege for en konsultasjon. Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook eller YouTube.

 

Hjernehinnebetennelse, også kjent som meningitt, er en betennelse / infeksjon som oppstår i hinnen rundt hjernen og ryggmargen. Tilstanden kan spre seg og forverres ved manglende behandling. Vi gjør oppmerksom på at hjernehinnebetennelse forårsaket av virus er betydelig mindre farlig enn de forårsaket av bakterier.

 

1. Karakteristisk utslett

Et av de mest klassiske og kjente tegnene på hjernehinnebetennelse er det røde utslettet som ikke forsvinner midlertidig ved trykk (f.eks. ved å trykke et glass mot utslettet) – denne testen brukes for å se om utslettet er forårsaket av blodforgiftning, som forekommer grunnet infeksjonen. Utslettet starter normalt sett som små røde prikker før det gradvis utvikler seg til større prikker og sprer seg utover kroppen. Det kan være vanskelig å se i startfasen – så husk også å sjekke lysere overflater som inne i håndflaten og fotsålene. Dette utslettet forekommer ikke i absolutt alle tilfeller, men i de aller fleste.

meningitt hjernehinnebetennelse

2. Feber

Grunnet infeksjonen vil personer oppleve at kroppen går inn i «febertilstand» for å forsøke og bekjempe betennelsen. Feberen ved hjernehinnebetennelse vil normalt sett ligge på over 37.5 grader.

Feber

3. Stiv nakke

Personer rammet av hjernehinnebetennelse kan oppleve at nakken stivner til og at særlig foroverbøy (som legger strekk mot ryggmargen) er vanskelig å utføre.

Vondt i nakken

4. Hodepine og uvelhet

Grunnet pågående infeksjon i kroppen vil personen ofte få hodepine og kunne føle seg både kvalm og uvel – det vil også forekomme oppkast etterhvert som tilstanden forverrer seg.

Vondt i Tinningen

5. Irritabilitet og forvirring

Personer som er rammet vil kunne være irritable og oppleve nedsatt energi, samt forvirring / endret kognitiv funksjon.

Sinusittvondt

6. Muskel og leddsmerter

Smerter i ledd og muskler forekommer som regel ved hjernehinnebetennelse. Særlig nakken kan være utsatt.

Vondt i brystryggen

Andre symptomer kan være lyssensitivitet, kalde hender og føtter, hurtig pust og anfall.

 

Hva kan du gjøre dersom du har hjernehinnebetennelse?

– Hjernehinnebetennelse kan være en livstruende tilstand. Hvis du har mistanke om at du har denne diagnosen ber vi deg ta kontakt med legevakt eller din fastlege så raskt som mulig for videre utredning og behandling.

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny behandling av Alzheimers kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker mer informasjon eller lignende så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis).

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!


 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så kan vi svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Kuldebehandling

Les også: – 8 Øvelser for Dårlige Knær

vondt i kneet

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Les også: – 5 Gode Øvelser mot Isjias

Bakoverbøy ryggstrekk

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *