Hopperkne og knesmerter

Senebetennelse i Kneet | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Har du senebetennelse i kneet? Her kan du lære mer om knetendinitt, samt tilhørende symptomer, årsaker og ulike behandlinger ved senebetennelse i kneet. En senebetennelse er kjent på fagspråket som en tendinitt og indikerer at det er en skadereaksjon og inflammasjon i en eller flere sener i kneet. Den vanligste senen i kneet som rammes av slik tendinitt er patellasenen – som sitter på framsiden av kneet, under selve kneskålen. Denne senen fester kneskålen med det indre skinnebeinet. Vi minner om at du finner lenke til øvelser helt nederst i denne artikkelen.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

– La oss se nærmere på den vanligste senebetennelsen foran på kneet

I denne artikkelen tar vi altså for oss den vanligste årsaken til senebetennelse i framkant av kneet – nemlig patellasenebetennelse. Dersom du har vedvarende smerter og feilfunksjon så råder vi deg til å ta kontakt med en kliniker for utredning og eventuell behandling av problematikken. Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke tar tak i problematikken med en kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel spesialkonstruerte kompresjonssokker mot sirkulasjonsproblematikk – lenke åpner i nytt vindu) og profesjonell behandling dersom smertene er vedvarende.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå igjennom:

 • Årsaker
 • Diagnoser
 • Symptomer
 • Mulige komplikasjoner ved manglende behandling eller tiltak
 • Diagnostisering
 • Kliniske tegn
 • Øvelser
 • Behandling
 • Prognose og varighet

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har senebetennelse i kneet, samt ulike symptomer og behandlinger ved slike smerter.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Senebetennelse i Kneet

Senebetennelser oppstår gjerne grunnet overbelastning og ikke nok restitusjon. For å gi kneet ditt mer støtte og avlastning kan det tilrådes at man bruker en  knekompresjonsstøtte, da disse kan bidra til å stimulere økt sirkulasjon og redusere betennelsevæske i kneet. Dette kan gi bedre forhold for den betente og skadde senen i kneet ditt, og dermed bidra til at skaden går over raskere. Slike støtter som dette kan også brukes forebyggende mot kneplager.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg senebetennelse i kneet?

Diskusjon med helsepersonell

Her vil vi gå igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan føre til senebetennelse i knærne.

 

Årsaker

Senebetennelse i kneet forårsakes av repetitive belastninger mot kneet – oftest grunnet overbruk i idrett eller sport, men kan også oppstå hvis man jobber på hardt underlag hele dagen uten tilstrekkelig demping. Det er viktig å forstå at slike seneskader og senebetennelser oppstår forbi belastningen overskrider kapasitetsevnen.

 

Ved langvarig feilbelastning så oppstår det mikrorifter i patellasenen som gradvis blir større og større etter hvert som overbelastningen fortsetter. Når kroppen forsøker å reparere dette så oppstår det inflammasjon og væskeansamling i og rundt selve senen. Over tid så vil riftene i patellasenen føre til at den gradvis blir svakere og svakere – som igjen øker risikoen for at det oppstår en seneruptur i den påvirkede senen (delvis eller hel ruptur).

 

Vanlige årsaker og bidragsytende faktorer til at denne senebetennelsen oppstår inkluderer:

 • Feilstillinger i føtter, ankler eller bein: Betydelige feilstillinger i føttene (pes planus / plattfot), anklene (innovervendte ankler) eller endringer i beinstillingen (for eksempel grunnet medfødt hofteproblematikk) kan alle resultere i høyere belastning mot knærne og dermed også patellasenen. Dette gir grunnlag for at man har høyere risiko for å bli rammet av både senebetennelser og seneskader i knærne.

 

 • Manglende kapasitet i stabilitetsmuskulaturen: Musklene våre avlaster ledd, sener og ligamenter. Dersom vi ikke har nok styrke og reaksjonsevne i nærliggende stabilitetsmuskulatur, så vil det oppstå skader – så enkelt er det faktisk og det er det de aller fleste tilfeller seneskader koker ned til.

 

 • Overvekt: En forhøyet BMI er ensbetydende med mer belastning mot føtter, legger og knærne. Som igjen kan resultere i at disse blir overbelastet over tid. Dersom man vet at man har en altfor høy BMI så tilrådes det at man oppsøker hjelp gjennom sin fastlege til å gå ned i vekt. Legene kan da henvise til offentlig ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å sette sammen et kosthold som forsikrer at du får i deg bedre næringsstoffer og færre kalorier. Som vil resultere i vektnedgang over tid – helst i kombinasjon med økt trening og aktivitet gjennom hverdagen.

 

 • Stramme leggmuskler og muskulær ubalanse: En vanlig faktor som kan medføre ujevn og høy belastning mot knærne er usedvanlig stramme og dysfunksjonelle muskler. Når muskelfibrene blir mindre elastiske og funksjonelle, så resulterer dette også i at de har dårligere blodsirkulasjon, samt redusert evne til å reparere seg selv. Det å ha betydelig ujevn muskelstyrke i for eksempel quadriceps versus hamstrings er også en faktor som kan spille inn ved knesmerter – da det fører til feilfunksjon ved for eksempel løping og gange.

 

Idrettsutøvere er særlig utsatt for senebetennelse i knærne. Det er fordi eksplosive bevegelser som løping, hopping og utfall legger betraktelig mer trykk mot patellasenen enn mange andre idretter. Faktisk så er det slik at løping kan belaste så mye som fem ganger din egen kroppsvekt.

 

Les også: – 4 Øvelser mot Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse

 Symptomer på Senebetennelse i Kneet

knevondt

Det finnes flere symptomer og kliniske tegn som kan indikere at du har en senebetennelse i kneet. Noen av de mest karakteristiske symptomene innebærer smerte og trykkømhet i underkant av kneskålen – som også, normalt sett, er de første symptomene på knetendinitt.

 

Sekundært vil man også oppleve en brennende følelse i senen og en hevelse. Ved en slik senebetennelse så vil man særlig oppleve smerter når man reiser seg fra et utfall eller å ha sittet på huk.

Etterhvert som senefibrene blir svakere og mer irriterte så vil symptomene tilta og bli forverret. Ved starten av problematikken vil man kanskje bare oppleve smerter når man gjør idrett eller lignende belastninger – men etterhvert som tilstanden forverrer seg, og man ikke gjør noe med det, så vil selv hverdagslige ting som å gå i trapper eller å sitte i en bil kunne gi knesmerter.

 

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv behandlingsmetode som bryter ned skadevev i sener og starter en naturlig tilhelingsrespons som både leger og styrker senefibrene. Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd – i Norge innebærer det de tre yrkene; kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut.

 

Les også: – Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 Diagnostisering av senebetennelse i kneet

Løperkne - patellofemoralt smertesyndrom

Når du oppsøker en kliniker – slik som moderne kiropraktor eller fysioterapeut – så vil vedkommende først gjennomføre en historietagning (anamnese) og deretter utføre en funksjonell undersøkelse. Dette kan innebære spørsmål om:

 • Ditt aktivitetsnivå
 • Hva slags symptomer du plages med
 • Når symptomene er mest tilstedeværende
 • Hva som lindrer smertene

 

Den funksjonelle undersøkelsen innebærer en fysisk undersøkelse av kneet, hvor man blant annet går gjennom kneets bevegelsesmønster og kjenner på kneets strukturer.

 

Hvis det foreligger mistanke om seneskade eller at den funksjonelle undersøkelsen peker mot en mer alvorlig involvering av benskade, brudd eller lignende, så kan det bli rekvirert bildediagnostikk. Både lege og kiropraktor har henvisningsrett til slike bildediagnostiske undersøkelser – slik som røntgen, MR, CT og diagnostisk ultralyd.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneKomplikasjoner ved Langvarig Senebetennelse i Kneet

knesmerter og kneskade

Om du ikke oppsøker en kliniker for tiltak og behandling – og du har kjent at tilstanden bare forverrer seg med tiden – så risikerer du at senebetennelsen og skadeomfanget blir langt omfattende enn det hadde trengt å være. Dette kan innebære at problemet blir så stort at konservativ behandling ikke hjelper like raskt og at smertene blir kroniske.

 

Dette betyr altså at du kan forvente deg et langt og hardt behandlingsregime i kombinasjon med et strengt treningsprogram dersom du har latt det gå for langt. Det er en ærlig sak. Vi minner om at dette er den samme diagnosen (patellar tendinitt) som Nora Mørk har blitt operert hele åtte ganger for – og nå er den niende kneoperasjonen like rundt hjørnet.

 

Det siste eksempelet viser hvor vanskelig det kan være for idrettsutøvere å ta seg nok tid til rehabilitering og hvile etter en slik skade. Hvert kirurgiske inngrep, selv om det er kikhulloperasjoner, innebærer risiko for dannelse av arrvev og skadevev – som igjen fører til høyere forekomst av fremtidige seneskader. Bare spør Nora Mørk om det.

 

Diagnosen kan ende karrierer – og spørsmålet mange spør seg er hvor mye mer knærne til Nora Mørk tåler?

 

Les også: – Dette bør du Vite om Kreft i Endetarmen

smerter i rektum

  

Behandling av Senebetennelse i Kneet

løperkne

Behandling vil variere noe etter omfanget av seneskaden og senebetennelsen. All behandling bør ha som hovedformål at det stimulerer tilheling og fremmer bedret funksjonalitet.

 

Konservativ behandling

 • Eksentrisk trening: I videoen nedenfor ser du hvordan eksentrisk trening av senebetennelse i kneet (patellatendinitt) utføres. Treningen utføres med en-beins utfall på skråbrett (25 graders vinkling). En studie fra 2005 dokumenterer effekten av denne type trening (1).

 • Fysioterapi: Formålet med fysikalsk behandling og opptrening er å redusere smerter og unødvendig inflammasjon, samt styrke lår og leggmuskulaturen.

 

 • Knestøtte (egentiltak): En kompresjonsknestøtte – slik som denne – kan bidra til økt blodsirkulasjon inn mot det skadde området, samt å stabilisere kneleddet og senene.

 

 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor jobber med muskler, sener og ledd. Denne yrkesgruppen har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom det skulle være behov for dette.

 

 • Trykkbølgebehandling: Studier har vist signifikant effekt av trykkbølgebehandling i behandlingen av senebetennelse i kneet (2). Behandlingen bør utføres av fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut.

 

 • Tørrnåling (nålebehandling): Nålebehandling kan medføre mindre smerter i området samtidig som det stimulerer tilheling og reparasjon i det påvirkede bløtvevet og senevevet.

 

Invasiv behandling

 • Kortisoninjeksjon: En kortisjoninjeksjon kan lindre smertene, men som dokumentert av anerkjente Mayo Clinic så er dette også en behandlingsform som medfører svakere senefibre og en høyere risiko for at senen skal ryke på et senere tidspunkt. Så annen behandling bør utprøves i det lengste før man vurderer dette tiltaket.

 

 • Operasjon: Kikhulloperasjon er den vanligste operasjonsmetoden for denne typen av kneplager. Som nevnt så burde denne typen av inngrep unngås dersom det ikke er helt nødvendig grunnet risikoen for senskader og livsvarige arrvevsdannelser.

 

Prognosen ved Senebetennelse i Kneet

fysioterapi

Det viktigste du gjør er å ta symptomer og knesmerter på alvor. Ved tidlige tiltak har du meget god sjanse for å bli helt bra igjen – men dersom du ignorerer det, så vil det altså kreve betydelig mer tiltak og behandling.

 

Man sier dog, generelt sett, at de mildeste variantene kan ta cirka 3 uker (med riktig behandling og tiltak) for å bli bra. Mer alvorlige tilfeller kan ta hele 6 til 8 måneder. Noen av de mer alvorligste tilfellene blir aldri helt bra og ender opp kroniske. Som nevnt tidligere så er dette en diagnose som kan sette en stopper for selv den mest lovende idrettskarrieren. Derfor anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker hvis du opplever slike symptomer.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Det er viktig å ta alle knesmerter på alvor – grunnet at vedvarende smerter kan medføre dysfunksjoner og forverrede symptomer etterhvert som tiden går. Ved seneskader og senebetennelser risikerer du rett og slett at senefibrene blir i stadig dårligere forfatning og at de blir gradvis svakere og mer smertefulle.

 

I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på – men vi anbefaler altså at du får et tilrettelagt treningsprogram tilpasset deg og dine symptomer via en moderne kliniker.

 

Les også: – 4 Øvelser mot Patellar Tendinopati

Knestående push-up

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

kompresjonssokker oversikt 400x400

Kompresjonssokker (Unisex)

Sokkene forbedrer blodsirkulasjon til legger og føtter – og kan brukes hver eneste dag. Og da snakker vi ikke bare om til trening, men også for deg som jobber i butikk, som servitør eller som sykepleier. Kompresjonssokkene kan gi deg den ekstra hjelpen du trenger for å komme deg tilbake til en hverdag uten beinsmerter.

Les mer her (åpner i nytt vindu): Kompresjonssokker (Unisex)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Senebetennelse i Kneet

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *