hoftesmerter på framsiden

hoftesmerter på framsiden

Senebetennelse i Hoften | Årsak, diagnose, symptomer, øvelser og behandling

Fått senebetennelse i hoften? Her kan du lære mer om hoftetendinitt, samt tilhørende symptomer, årsaker og ulike behandlinger ved senebetennelse i hoftene. En senebetennelse er kjent på fagspråket som en tendinitt og indikerer at det er en skadereaksjon og inflammasjon i en eller flere sener i hoften.

 

Sener er de strukturene som fester musklene til bein og ledd. Disse senene kan bli skadet og betent ved feilbelastning, manglende funksjon i bekken og ben, samt overbelastning. Vi minner om at du finner lenke til øvelser, samt en video med øvelser, helt nederst i denne artikkelen.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer, treningsprogrammer og mye mer. Dersom du har vedvarende smerter og feilfunksjon så råder vi deg til å ta kontakt med en kliniker for utredning og eventuell behandling av problematikken.

 

Du risikerer nemlig at tilstanden forverrer seg hvis du ikke tar tak i problematikken med en kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel triggerpunktballer som kan bidra til å øke lokal sirkulasjon for stramme muskler – lenke åpner i nytt vindu) og profesjonell behandling dersom smertene er vedvarende.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå igjennom:

 • Årsaker
 • Diagnoser
 • Symptomer
 • Diagnostisering
 • Kliniske tegn
 • Øvelser (med video)
 • Behandling
 • Prognose og varighet

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har senebetennelse i hoften, samt ulike symptomer og behandlinger ved slike smerter.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg senebetennelse i hoften?

Diskusjon med helsepersonell

Det kan være flere årsaker og diagnoser ved senebetennelse i hoften. I denne delen av artikkelen vil vi gå igjennom noen av dem.

 

Årsaker til Senebetennelse i Hoften

Senebetennelse i hoften forårsakes av repetitive belastninger mot hoften – oftest grunnet overbruk i idrett eller sport, men kan også oppstå dersom man har en jobb som innebærer mye belastning på hardt underlag. Det er viktig å forstå at slike seneskader og senebetennelser oppstår forbi belastningen overskrider kapasitetsevnen. Visse yrker og idrettsutøvere er oftere rammet av hofteproblematikk enn andre – disse inkluderer:

 • Håndballspillere (grunnet mye eksplosive hopp og kraftanstrengelser)
 • Spydkastere (mye av kraften genereres fra hoften ved spydkast – bare se på Andreas Thorkildsen som er hofteoperert flere ganger og som til slutt måtte gi seg grunnet vedvarende hofteproblemer)
 • Sykepleiere og hjelpepleiere (mye belastning på hardt underlag)

 

Ved langvarig feilbelastning så oppstår det mikrorifter (små skader) i senen som gradvis blir større og større etter hvert som overbelastningen fortsetter. Når kroppen forsøker å reparere dette så oppstår det inflammasjon og væskeansamling i og rundt selve senen. Dette fører også til at det dannes skadevev i området – en form for bløtvev som er både svakere og mer smertesensitivt enn det normale muskel- og senevevet. Over tid så vil riftene i senen føre til at den gradvis blir svakere og svakere – som igjen øker risikoen for at det oppstår en seneruptur i den påvirkede senen (delvis eller hel avrivning).

 

Vanlige årsaker og bidragsytende faktorer til at denne senebetennelsen oppstår inkluderer:

 • Feilstillinger i bekken og benlengdeforskjell: Senebetennelser skyldes overbelastning og feilfunksjon. Derfor er det ikke overraskende at manglende funksjon i bekkenet (og nederste del av korsryggen), som spiller en sentral rolle i vektoverføring fra nedre del av kroppen til øvre delen, kan medføre høyere belastning mot hofteledd og tilhørende sener. Derfor er det essensielt å holde bevegeligheten i korsryggen og bekkenet på et godt nivå for å forhindre hofteplager – og særlig for idrettsutøvere kan dette være ekstra viktig. En moderne kiropraktor kan hjelpe deg med både utredning og eventuelle behandling av din bekkenfunksjon.

 

 • Ikke nok «mikropauser» eller oppvarming: De aller fleste av oss kjører på til det sier stopp. Smertesignaler og vondter er kroppens måte å kommunisere til på vegne av vonde sener, ledd og muskelfester. Signaler som varsler om manglende funksjon eller overbelastning. En glimrende måte å forhindre idrettsskader er den gode, gamle oppvarmingen – elsket og hatet. Oppvarming bidrar nemlig til blodsirkulasjon inn mot de relevante musklene og senene som skal i bruk – noe som sørger for at de er mer klare for belastningene som følger. Små mikropauser gjennom arbeidsdagen kan også bidra til å holde senene og musklene utenfor «faresonen».

 

 • Manglende kapasitet i hofte og bekkenstabilitetsmuskulaturen: Musklene i rygg, hofte, sete og bekkenet er alle med på å avlaste sener, nerver og ledd. Økt funksjonalitet og styrke i disse musklene er også direkte med på å forhindre senebetennelser og seneskader. Det handler altså om din kapasitet versus belastningen du legger på området. Kanskje har du, som mange av oss, vært litt dårlig på å trene opp hoften din? Vel, den nest beste tiden for å plante et tre er i dag – så begynn med disse øvelsene her allerede i dag du.

 

 • Stramme setemuskler og muskulær ubalanse: Dysfunksjonelle, svake og stramme setemuskler er ofte en sterkt medvirkende årsak til hofteplager og senebetennelse i hoften. Som vi nevnte tidligere, så utspiller setemusklene (blant annet musculus gluteus maximus og musculus gluteus medius) en sentral rolle i å avlaste hoften og dens anatomiske strukturer gjennom å medvirke til stabilitet og støtdemping. Hvis du har svake setemuskler så er det ensbetydende med mer belastning for hoftene – så sørg for å trene rumpemuskulaturen dersom du vil bidra til en reduksjon i hoftesmerter.

 

Les også: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

darlige hofter 700

 Symptomer på Senebetennelse i Hoften

Hoftesmerter og vondt i hoften

Det finnes flere symptomer og kliniske tegn som kan indikere at du har en senebetennelse i hoften. Noen av de mest karakteristiske symptomene innebærer smerte og trykkømhet på utsiden eller framsiden av hoften. Andre symptomer inkluderer:

 

 • Mulig tilhørende hevelse på forsiden, utsiden eller baksiden av hoften.
 • Smerter som blir verre når du hever og senker beinet.
 • En klikkende lyd når du løfter beinet (snapping hip).
 • Nattesmerter og vondt om natten – særlig hvis du sover på den involverte hoften.
 • Endret ganglag og mulig halting (ved kraftige varianter)
 • Betydelig nedsatt funksjonalitet i form av mindre bevegelse og styrke.

 

Senebetennelser har en lei tendens til å bli verre dersom man ikke gjør noe med det. Etterhvert som senefibrene blir svakere og mer irriterte så vil symptomene tilta og bli forverret. Ved starten av problematikken vil man kanskje bare oppleve smerter når man gjør idrett eller lignende belastninger – men etterhvert som tilstanden forverrer seg, og man ikke gjør noe med det, så vil selv hverdagslige ting som å gå i en trapp eller å løfte beinet kunne gi smerter i den påvirkede hoften.

 

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv behandlingsmetode som bryter ned skadevev i sener og starter en naturlig tilhelingsrespons som både leger og styrker senefibrene. Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd – i Norge innebærer det de tre yrkene; kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut.

 

Les også: – Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 Diagnostisering av Senebetennelse i Hoften

Når du oppsøker en kliniker – slik som moderne kiropraktor eller fysioterapeut – så vil vedkommende først gjennomføre en historietagning (anamnese) og deretter utføre en funksjonell undersøkelse. Dette kan innebære spørsmål om:

 • Ditt aktivitetsnivå
 • Hva slags symptomer du plages med
 • Når symptomene er mest tilstedeværende
 • Hva som lindrer smertene

 

Den funksjonelle undersøkelsen innebærer en fysisk undersøkelse av hoften, hvor klinikeren går igjennom bevegelighet i både aktiv og passiv bevegelse. En moderne, offentlig autorisert kliniker kan også, med ortopediske tester, gi deg informasjon om hva som er den mest sannsynlige årsaken til at du har fått en senebetennelse eller seneskade.

 

Hvis det foreligger mistanke om seneskade eller at den funksjonelle undersøkelsen peker mot en mer alvorlig involvering av benskade, brudd eller lignende, så kan det bli rekvirert bildediagnostikk. Både lege og kiropraktor har henvisningsrett til slike bildediagnostiske undersøkelser – slik som røntgen, MR, CT og diagnostisk ultralyd.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneKomplikasjoner ved Langvarig Senebetennelse i Hoften

kiropraktor 1

Om du ikke oppsøker en kliniker for tiltak og behandling – og du har kjent at tilstanden bare forverrer seg med tiden – så risikerer du at senebetennelsen og skadeomfanget blir langt omfattende enn det hadde trengt å være. Dette kan innebære at problemet blir så såpass stort at du risikerer at smertene blir betydelig mer langvarige enn de hadde trengt å være. Du kan sammenligne det å ignorere smerter med å ignorere varsellampen i dashbordet på bilen din – ikke direkte smart. Og i de aller fleste tilfeller får du svi for det.

 

Dette betyr altså at du kan forvente deg et langt og hardt behandlingsregime i kombinasjon med et strengt treningsprogram dersom du har latt det gå for langt. Mange synes at det er vanskelig å få rutine på treningen – og det er helt sant at det kan være vanskelig, men det handler om å gjøre prioriteringer. Noen økter hver uke kan sørge for at problemet ikke blir langvarig og at dette er noe du kommer til å plages med resten av livet.

 

Det er viktig å huske på at man ikke trenger å være idrettsutøver for å gradvis bryte ned og skade senene i hoften – det er noe vi alle kan få til med repetitive belastninger og manglende hensyn. Spørsmålet du må stille deg er – hva er din hoftehelse verdt for deg? Du ville vel latt noen kikke på bilen din om det ene dekket ditt laget en klikkende lyd?

 

Les også: – Dette bør du Vite om Kreft i Endetarmen

smerter i rektum

  

Behandling av Senebetennelse i Hoften

Knestående push-up

Behandling vil variere noe etter omfanget av seneskaden og senebetennelsen. All behandling bør ha som hovedformål at det stimulerer tilheling og fremmer bedret funksjonalitet.

 

Konservativ behandling

 

 • Fysioterapi: Formålet med fysikalsk behandling og opptrening er å redusere smerter og unødvendig inflammasjon, samt styrke hofte, rygg og bekkenmuskulaturen.

 

 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor jobber med muskler, sener og ledd. Med tanke på at rygg, bekken og hofte ofte går hånd i hånd – som nevnt tidligere i artikkelen – så ser man ofte at leddbehandling spiller en sentral rolle i å gjenopprette normal funksjon i hoften. Denne yrkesgruppen har også henvisningsrett til bildediagnostikk dersom det skulle være behov for dette.

 

 • Trykkbølgebehandling: Studier har vist signifikant effekt av trykkbølgebehandling i behandlingen av senebetennelse i hoften (1). Behandlingen bør utføres av autorisert helsepersonell – slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor.

 

 • Tørrnåling (nålebehandling): Intramuskulær nålebehandling har som formål å redusere smerter og initiere en økt tilhelingsrespons i det behandlede området. Forskning har vist at reparasjonsresponsen kan være forsterket i 24 til 72 timer etter behandlingen.

 

Invasiv behandling

 • Kortisoninjeksjon: En kortisjoninjeksjon kan lindre smertene, men som dokumentert av anerkjente Mayo Clinic så er dette også en behandlingsform som medfører svakere senefibre og en høyere risiko for at senen skal ryke på et senere tidspunkt. Så annen behandling bør utprøves i det lengste før man vurderer dette tiltaket.

 

 • Operasjon: Artroskopi er den vanligste operasjonsmetoden for denne typen av hofteplager. Som nevnt så burde denne typen av inngrep unngås dersom det ikke er helt nødvendig grunnet risikoen for senskader og livsvarige arrvevsdannelser. Mange opplever hyppigere tilbakefall etter kirurgiske inngrep og at smertene, når de kommer tilbake, ofte er betydelig verre enn de var tidligere.

 

Les også: – Derfor bør du Unngå Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjon

 Prognosen ved Senebetennelse i Hoften

Doktor snakker med pasient

Som vi har sagt tidligere i artikkelen – senebetennelser har en lei tendens til å bli verre og verre dersom man ikke tar tak i problemet. Ved tidlige tiltak har du meget god sjanse for å bli helt bra igjen – men dersom du ignorerer det, så vil det altså kreve betydelig mer innsats og behandling.

 

Man sier dog, generelt sett, at de mildeste variantene kan ta cirka 3 uker (med riktig behandling og tiltak) for å bli bra. Mer alvorlige tilfeller kan ta hele 6 til 8 måneder. Noen av de mer alvorligste tilfellene blir aldri helt bra og ender opp kroniske. Som nevnt tidligere så er dette en diagnose som kan sette en stopper for selv den mest lovende idrettskarrieren. Derfor anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med kliniker hvis du opplever slike symptomer.

 

Øvelser mot Senebetennelse i Hoften (Video)


 Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår (klikk her) for gratis helsekunnskap og treningsprogrammer.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Oppsummering

Det er viktig å ta hoftesmerter på alvor – grunnet at vedvarende smerter kan medføre dysfunksjoner og forverrede symptomer etterhvert som tiden går. Ved seneskader og senebetennelser risikerer du rett og slett at senefibrene blir i stadig dårligere forfatning og at de blir gradvis svakere og mer smertefulle. Dette kan konsekvent føre til at du endrer ganglag og får følgeplager i nærliggende strukturer slik som knær og rygg.

 

I lenken nedenfor finner du noen øvelser som du kan prøve deg på – men vi anbefaler altså at du får et tilrettelagt treningsprogram tilpasset deg og dine symptomer via en moderne kliniker.

 

Les også: – 10 Styrkeøvelser mot Dårlig Hofte

darlige hofter 700

Klikk på bildet ovenfor for å se øvelsene.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp og egentiltak

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

triggerpunktballer

Sett med 5x Triggerpunktballer

Triggerpunktballer brukes ved å legge ballen slik at den treffer godt inn i den vonde muskelen eller senen. Dette vil, i likhet med fysikalsk behandling, føre til økt blodsirkulasjon og tilheling i stramme og vonde muskelfibre. Et meget godt tiltak for deg som liker å ta tak i problemer på egenhånd.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Sett med 5x Triggerpunktballer

 

Besøk eventuelt Din Helsebutikk for å se flere gode produkter for egenbehandling og opptrening

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Senebetennelse i Hoften

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *