øyesmerter

øyesmerter

Øyemigrene (Migrene med Aura) | Årsak, diagnoser, symptomer og behandling

Migreneanfall som inkluderer synsforstyrrelser kalles for øyemigrene eller migrene med aura. Øyemigrene kan oppstå både med og uten den karakteristiske hodepinen ved vanlig migrene. Les mer om symptomer, årsak, behandling og hvordan man kan forebygge øyemigrene her i denne artikkelen.

 

Ved øyemigrene, også kjent som migrene med aura, så vil man oppleve lysglimt, lysprikker, striper eller stjerner foran øynene. Noen beskriver også at de opplever at såkalte blindsoner blir forstørret og mer uttalte i synsfeltet. Omtrent 20% av de med migrenehodepine rapporterer at de opplever slike symptomer før eller underveis i et anfall. Årsaken er ukjent, men man mener at det har med forhøyet elektrisk aktivitet og elektrolyttmangler (inkludert for lite magnesium grunnet at hjernen bruker mye større mengder enn hos andre) i hjernen – slik som ved vanlig migrene.

 

Naturlig nok kan slike symptomer gå utover hverdagslige ting som lesing, skriving eller å kjøre bil. Vi gjør dog oppmerksom på at øyemigrene ikke er det samme som den mer sjeldne varianten kalt retinal migrene (ènøyemigrene med totalt synstap i ett øye) – hvor sistnevnte kan være et klinisk tegn på en mye mer alvorlig medisinsk diagnose, slik som blodpropp, hjerneslag eller løsnet synshinne. Om du opplever synstap i ett øye bør du oppsøke legehjelp omgående.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Årsaker til at man får øyemigrene
 • Kjente triggere for migrene med aura
 • Behandling av øyemigrene
 • Forebygging mot øyemigrene
 • Prognose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om øyemigrene (migrene med aura), samt ulike årsaker, symptomer og mulige behandlinger ved denne kliniske diagnosen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsaker og Triggere: Hvorfor får jeg øyemigrene?

Diskusjon med helsepersonell

Det finnes en rekke kjente årsaker og triggere som er lenket til forekomst av øyemigrene. Disse inkluderer:

 

Genetikk og Familiær Forekomst

hjernehinnebetennelse

Dersom noen andre familiemedlemmer eller noen lenger bak i slektstreet ditt er rammet av migrene – så har forskning bevist at du har høyere sjanse for å rammes av det selv (1). Øyemigrene, i likhet med vanlig migrene, kan derfor sies å ligge «i familien» og det er også slik at eventuelle barn vil ha høyere sjanse for å få denne diagnosen.

 

Endring i hormonnivåene i kroppen

kvalme

Migreneanfall har også blitt lenket til østrogen – et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet kontrollerer og påvirker kjemikalier i hjernen som styrer smertesensitivitet og utsendelse av smertesignaler. Dersom det forekommer hormonell ubalanse, for eksempel grunnet menstruasjonssyklusen, graviditet eller overgangsalderen, så vil dette kunne være med på å forårsake migreneanfall. Hormonnivåene i kroppen blir også påvirket av kosthold, p-piller og eventuell hormonbehandling.

 

Les mer: – Dette Vanlige Halsbrannmedikamentet kan gi Nyreskade

Nyrer

 Triggere: Hva trigger dine migreneanfall?

dette bør du vite om migrene

En ting man bør kartlegge og finne ut av i forhold til sine migreneanfall er hva som trigger (utløser) dem. Det er et stort mangfold blant personer i forhold til hva som utløser migrene, og det kan også være kombinasjoner av ulike faktorer som står bak anfallene. Noen av de mest kjente triggerne inkluderer:

 • Alkohol (særlig rødvin er kraftig lenket som en migreneutløser)
 • Høye lyder
 • Koffein (enten for mye eller grunnet abstinenser)
 • Kraftige lukter
 • Kunstig søtning (for eksempel suketter)
 • Mat med høy innhold av monosodium glutamate (for eksempel krydder og junk food)
 • Mat som inneholder nitrater (for eksempel pølser, salami og bacon)
 • Mat som inneholder tyramin (gamle oster, pølser, røkt fisk, soyaprodukter og visse typer av bønner)
 • Skarpt lys
 • Stress og angst – eller, overraskende for mange, hvile etter lange perioder med stress
 • Værendringer og barometriske trykkforandringer i atmosfæren

 

Et godt forslag for å finne ut av hva som er dine migrene-triggere er å føre en hodepinedagbok. I denne skriver du blant annet ned hva du spiser, trening, søvnhygiene og menstruasjonsyklus.

 

Øyemigrene og Aura

Øyeanatomi - Foto Wiki

Bruken av diagnosen øyemigrene kan variere noe fra person til person. Noen refererer til migrene med aura som øyemigrene. Denne auraen oppstår normalt sett cirka 10 til 30 minutter før en migrene setter inn og typiske symptomer på en slik aura kan innebære:

 • En følelse av letthodethet og at man ikke er helt fullt tilstede
 • Nedsatt følelse ovenfor lukter, berøring og smak
 • Prikking eller nummenhet i ansiktet eller hendene
 • Synsforstyrrelser i form av blindsoner, prikkende lys og andre lys-formasjoner.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

 Forskjellen på Migrene og Vanlig Spenningshodepine

hodepine og vondt i hodet

Noen personer misbruker ordet migrene når de refererer til sin egen hodepine – for som de med ekte migrene vet, så er det en markant forskjell på disse to diagnosene. Spenningshodepine (ofte forårsaket av stressnakke og lignende) gir grunnlag for en mild til moderat hodepine. Denne typen av hodepine er ofte forstyrrende, men fører normalt sett ikke til lyd- og lyssensitivitet, slik som ved migrene der man må legge seg i et svalt, mørkt rom for å dempe overaktiviteten i hjernen.

 

Migreneanfall er altså betydelig sterkere former av hodepine – som rangeres fra moderat til betydelig hodepine. Denne er karakteristisk sett ensidig og kan inkludere dunkende, pulserende smerter i bakhodet, tinningen og / eller pannen – samt påfølgende kvalme og oppkast. Det gir ofte så vondt i hodet at personen må legge seg i sengen sin på et mørkt rom med en kjølende ispose på hodet (ved å kjøle ned senkes den elektriske overaktiviteten i hjernen som fungerer lindrende for personen) eller en migrenemaske.

 

Dette er et eksempel på en såkalt «migrenemaske» som legges over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene og nakkehodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og lindre noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Sekundær hodepine

Røntgen av pannen og hodet - Foto Wiki

Sekundær hodepine er et begrep som brukes for å forklare at hodepinen skyldes en underliggende medisinsk tilstand. Dette kan inkludere:

 

 • Anatomiske abnormaliteter i hodet, nakken eller ryggraden
 • Aneurisme (utvidelse eller utbukning av en blodåre grunnet svakhet i blodåreveggen)
 • Anfall (for eksempel epilepsi)
 • Arteriell disseksjon (en avrivning i en arterie som gir blodsirkulasjon til hjernen)
 • Betennelse i hjernen grunnet hjernehinnebetennelse eller andre infeksjoner
 • Forgiftning
 • Iskemisk hjerneslag (blokkert blodtilførsel i hjernen)
 • Hjerneblødning (sprukket arterie i hjernen)
 • Hjernesvulst
 • Hodetraume og Hjernerystelse
 • Hydrocephalus (økt spinalvæskeansamling i hjernen)
 • Lekkasje av spinalvæske
 • Trigeminusnevralgi
 • Vaskulitt (betennelse i blodkar og vener)

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag!

hjernesvulst

 Behandling og Forebygging av Øyemigrene

Vi deler behandling og forebygging inn i fire hovedkategorier.

 • Fysikalsk behandling av muskler og ledd: Mange med migrene opplever en klar sammenheng mellom anspente og stramme nakkemuskler, stive ledd og økt forekomst av migreneanfall. Det er dokumentert at smertefulle muskler har forhøyet elektrisk aktivitet, og basert på at vi vet at slik aktivitet er en faktor ved migrene, så er det fordelaktig å forsøke og unngå for mye skadevev i muskulaturen og redusert leddbevegelighet. En moderne kiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg ved slike muskuloskeletale plager.

 

 • Kosthold: I trigger-seksjonen av denne artikkelen har vi nevnt hvordan et sunt kosthold uten kjente triggere kan redusere forekomsten av migreneanfall og hodepine. Mange opplever særlig god effekt av å kutte ned på alkohol, koffein og å spise mer frukt og grønt.

 

 • Medikamentell behandling (inkluder vanlige migrenemedikamenter slik som Imigran og Maxalt): Dersom du har påvist migrene så kan legen hjelpe deg med å finne fram til medikamentelle preparater som kan hjelpe deg i kampen mot migrene.

 

 • Stressreduksjon og lindrende egentiltak: Det finnes en rekke tiltak og aktiviteter som kan være med på å senke stressnivået i kropp og hjerne. Noen gode eksempler inkluderer trening i varmtvannsbasseng, yoga og pusteteknikker. Vi anbefaler også, som nevnt tidligere, nedkjøling av hode og nakke dersom du kjenner at du er i ferd med å få et anfall.

 

Prognose

Dersom du har regelmessige øyemigrene-anfall så anbefaler vi sterkt at du tar dette opp med din fastlege for en gjennomgang. Legen kan være med på å utelukke at det dreier seg om mer alvorlige diagnoser og deretter kan dere fokusere på tiltak som gir symptomlindring og funksjonell bedring. Om du opplever plutselig synstap, blindhet i ett øye eller vanskeligheter med å tenke klart, så rådes du til å oppsøke medisinsk hjelp.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Vedvarende migrene-anfall bør utredes for optimal symptomlindring og egentiltak. Dersom du er plaget med vedvarende migrene så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt med legen din for nærmere undersøkelse.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om øyemigrene

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *