brød

Glutensensitivitet: Forskere har Funnet Biologisk Årsak

Sist oppdatert av

5/5 (1)

brød

Glutensensitivitet: Forskere har Funnet Biologisk Årsak

En nyere studie publisert i forskningstidsskriftet Gut har vist den mulige biologiske årsaken til at noen er glutensensitive og andre ikke  – og viser at man KAN ha glutensensitivitet uten å ha diagnosen cøliaki, såkalt ikke-cøliaki glutensensitivitet.

 De med glutensensitivitet, uten den autoimmune diagnosen cøliaki, opplever ofte mye av de samme symptomene som de med tarmsykdommen – men uten de samme funnene og skade på tarmene. Dette kan føre til at de ikke blir trodd. Denne studien viste at ikke-cøliaki glutensensitivitet også er en ekte diagnose, og at det kan forekomme i varierende grad basert på hvor redusert forsvarsevnen til tarmene er. Denne reduserte forsvarsevnen i tarmen kan føre til en inflammasjonsrespons (mild betennelsereaksjon) når disse personene spiser glutenholdig mat. Noe som kan føre til kjente symptomer slik som oppsvulming av magen, diarè, forstoppelse, magesmerter og oppkast.

vondt i magen

Studie viste at ikke-cøliaki glutensensitivitet ikke er ‘oppspinn’

Mange hevder at glutensensitivitet ikke er en ekte diagnose, da det ikke er like direkte funn som i for eksempel cøliaki – dette har gjort at mange fnyser av glutensensitivitet og sier at det bare er ‘psykologiske årsaker’. I studien derimot viste de at det er mulig å ha glutensensitivitet uten å ha cøliaki. Studien hadde 160 deltagere, der 40 hadde cøliaki, 40 var frisk og 80 hadde påvist glutensensitivitet gjennom testing. Forskerne tok deretter blodprøver av de tre gruppene som de deretter brukte til å se hva som skjedde med immunforsvaret deres når de spiste gluten.

 

Spesifikke funn i blodprøvene

I gruppen med glutensensitivitet fant man spesifikke markører i blodprøvene som indikerte en akutt immunrespons i tarmene, samt en biomarkør som indikerte skade inne i tarmen – etter at de hadde konsumert gluten. Noe som viser at denne gruppen har nedsatt tarmforsvar grunnet tarmcelleskade. Forskerne mener at denne responsen beviser at de med ikke-cøliaki glutensensitivitet også får inflammasjonsresponser når de spiser gluten. Noe som kan bety mye for framtidig behandling og utredning.

ForskerGikk tilbake til normalen etter 6 måneder uten gluten

I gruppen med ikke-cøliaki glutensensitivitet så man at inflammasjonsprosessen og tarmcellene tilhelet seg selv etter 6 måneder uten gluten i kostholdet. Noe som igjen støttet teorien til forskerne. Dette kan føre til nye metoder for utredning og diagnostisering av glutensensitivitet – noe som ikke finnes i disse dager.

 

Konklusjon

Med tanke på hvor mange som er rammet av ikke-cøliaki glutensensitivitet og dens negative innvirkning på hverdagen, så synes vi at dette er forskning og utredning som fortjener mer støtte og oppmerksomhet. Vi håper dette fører til en ny metode for diagnostisering av glutensensitivitet.

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår “SPØR – FÅ SVAR!“-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

  

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Green et al, Gut, 2016

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

>