brød

Glutensensitivitet: Forskere har Funnet Biologisk Årsak

5/5 (2)

Sist oppdatert 11/05/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Glutensensitivitet: Forskere har Funnet Biologisk Årsak

En studie publisert i forskningstidsskriftet Gut har vist den mulige biologiske årsaken til at noen er glutensensitive og andre ikke  – og viser at man KAN ha glutensensitivitet uten å ha diagnosen cøliaki, såkalt ikke-cøliaki glutensensitivitet.

 De med glutensensitivitet, uten den autoimmune diagnosen cøliaki, opplever ofte mye av de samme symptomene som de med tarmsykdommen – men uten de samme funnene og skade på tarmene. Dette kan føre til at de ikke blir trodd. Denne studien viste at ikke-cøliaki glutensensitivitet også er en ekte diagnose, og at det kan forekomme i varierende grad basert på hvor redusert forsvarsevnen til tarmene er. Denne reduserte forsvarsevnen i tarmen kan føre til en inflammasjonsrespons (mild betennelsereaksjon) når disse personene spiser glutenholdig mat. Noe som kan føre til kjente symptomer slik som oppsvulming av magen, diarè, forstoppelse, magesmerter og oppkast.

vondt i magen

Studie viste at ikke-cøliaki glutensensitivitet ikke er ‘oppspinn’

Mange hevder at glutensensitivitet ikke er en ekte diagnose, da det ikke er like direkte funn som i for eksempel cøliaki – dette har gjort at mange fnyser av glutensensitivitet og sier at det bare er ‘psykologiske årsaker’. I studien derimot viste de at det er mulig å ha glutensensitivitet uten å ha cøliaki. Studien hadde 160 deltagere, der 40 hadde cøliaki, 40 var frisk og 80 hadde påvist glutensensitivitet gjennom testing. Forskerne tok deretter blodprøver av de tre gruppene som de deretter brukte til å se hva som skjedde med immunforsvaret deres når de spiste gluten.

 

Spesifikke funn i blodprøvene

I gruppen med glutensensitivitet fant man spesifikke markører i blodprøvene som indikerte en akutt immunrespons i tarmene, samt en biomarkør som indikerte skade inne i tarmen – etter at de hadde konsumert gluten. Noe som viser at denne gruppen har nedsatt tarmforsvar grunnet tarmcelleskade. Forskerne mener at denne responsen beviser at de med ikke-cøliaki glutensensitivitet også får inflammasjonsresponser når de spiser gluten. Noe som kan bety mye for framtidig behandling og utredning.

ForskerGikk tilbake til normalen etter 6 måneder uten gluten

I gruppen med ikke-cøliaki glutensensitivitet så man at inflammasjonsprosessen og tarmcellene tilhelet seg selv etter 6 måneder uten gluten i kostholdet. Noe som igjen støttet teorien til forskerne. Dette kan føre til nye metoder for utredning og diagnostisering av glutensensitivitet – noe som ikke finnes i disse dager.

 

Konklusjon

Med tanke på hvor mange som er rammet av ikke-cøliaki glutensensitivitet og dens negative innvirkning på hverdagen, så synes vi at dette er forskning og utredning som fortjener mer støtte og oppmerksomhet. Vi håper dette fører til en ny metode for diagnostisering av glutensensitivitet.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

  

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Referanser:

Green et al, Gut, 2016

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *