Meniskruptur i kneet og knesmerter

Vridning i kneet på fotballkamp (leserspørsmål)

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vridning i kneet på fotballkamp (leserspørsmål)

Leserspørsmål fra en leser etter at hennes datter på 14 år fikk en vridning i kneet under fotballkamp. Vridningen i kneet har gitt smerter og hevelse foran og bak kneet.

Vridning i venstre kne

Leser: Hei. Mitt datter på snart 14 år fikk en vridning i venstre kne under en fotballkamp i går. Kneet er litt hovent, og hun sier det svir både foran og bak i foten når hun skal bøye den. Hun klarer å gå uten krykker. Hun skal til planlagt helsesjekk og idrettslege ved Granåsen Legesenter førstkommende mandag. Er det tidsnok å få gjennomført undersøkelse av kneet da? Hun ligger høyt med kneet og har tatt litt smertestillende (ibuprufen og paracept). Er det andre ting som kan gjøres for å sette i gang restitusjon og tilheling?

Vondtklinikkene: Våre tverrfaglige og moderne klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

Vondtklinikkene sitt svar:

Takk for din henvendelse.

1) Kan hun legge vekt på foten uten at det gjør vondt i kneet?

2) Skjedde vridningen når hun ble taklet eller var det vridning uten kontakt med annen spiller?

3) Du skriver «foran og bak i foten» – mener du kneet?

4) Hvor er hevelsen størst? På framsiden, en av sidene eller bak?

5) Har hun skadet kneet tidligere?

Vennligst nummerer svarene dine og prøv å skrive så utfyllende som mulig. På forhånd takk.  Ser fram imot til å hjelpe dere videre.

Mvh. Nicolay v/ Vondt.net

Leser: Svar på spørsmål

Hei. Takk for rask tilbakemelding. Her er svar på spm.

1) Kan stå og belaste strak venstre fot på et bein, uten smerter. Smerter kommer når hun bøyer kneet.

2) Vridningen skjedde i en forsvarsduell med fart uten fysisk kontakt med motspiller.

3) Smertene er både foran og bak kneet.

4) Hevelsen er størst bak kneet.

5) Nei. Hun har ikke vært skadet i venstre kne tidligere. Pådro seg et kraftig overtråkk i høyre ankel i fjor høst som nå er helt fin igjen.

Vondtklinikkene sitt svar:

Grunnet at hevelsen er størst bak kneet og at det gjør vondt å bøye det i fleksjon så kan dette indikere en meniskirritasjon/skade – dette kan oppstå blant annet ved vridning på vektlagt ben. Vi kan heller ikke utelukke en skade på menisk på nåværende tidspunkt. Benytt dere av RICE-prinsippet for å sørge for riktige mengder hvile / restitusjon og bevegelse. Det forventes gradvis bedring ila 48-72 timer. Så den timen hun har på mandag burde holde fint – da vil også hevelsen ha fått gitt seg endel slik at kneet kan undersøkes ordentlig uten at den økte væskeansamlingen er i veien.

6) Hun hørte ikke noe lyd inne i kneet når hun fikk vridningen? Som et «piskeslag» eller «poppende smell»?

Leser:

Nei. Ho har ikke sagt noe om det. Så mer bruk av is er ikke dumt?

Vondtklinikkene sitt svar:

Is kan benyttes (ikke direkte på huden, pakk inn isen i et tynt kjøkkenhåndkle for eksempel) i de første 48-72 timene etter skaden for å dempe unødvendig hevelse. Ønsk henne god bedring og lykke til på den kliniske undersøkelsen på mandag. Du skal nok se at det (forhåpentligvis) har bedret seg mye til lørdagen allerede. Men ingen garantier. Vi gjør også oppmerksom på at de fleste kneskader skyldes manglende støttemuskulatur i hofte, lår og legg.

Leser:

Supert. Satser på at det går seg til, og at sesongen forløper uten videre skader. Midtbanespillere er ofte litt mer utsatt for å få diverse trøkker.

Avlastning og Belastningsstyring etter Knevridninger

Ja, vi satser på at det går bedre framover. Men for å redusere risikoen, samt stimulere tilheling i det vonde kneet, vil vi få anbefale bruk av knekompresjonsstøtte når hun spiller fotball. Hvertfall i en periode framover. Denne støtten kan bidra positivt på flere måter, blant annet ved å stimulere forbedret blodsirkulasjon inn mot den irriterte delen av kneet, gi forbedret ødemdrenasje (mindre hevelse) og samtidig gi litt ekstra stabilitet i kneet ved aktivitet. Yngre idrettsutøvere bør også fokusere enda mer på opptrening av hoftemusklene for å redusere risikoen for kneskader. Her kan det å trene med minibånd-strikk være særlig effektivt.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

NESTE SIDE: – Vondt i kneet? Dette er hvorfor!

knesmerter og kneskade

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

2 replies
 1. Trude says:

  Kommentar til vridning i venstre kne i kamp. Det samme skjedde min datter som er 17 år. I denne vridninga hørtes smellet fra benken og kunne ikke reise seg på egenhånd. Ho følte at kneet vrei seg samtidig som det føltes som ho satt litt fast i kunstgresset med fotspissen –
  ut av ledd og tilbake i samme slengen også. Ho skal til MR røntgen undersøkelse på tirsdag.

  Ståa pr nå er at hun ikke kan strekke ut foten, langt mindre trø ned på den. (dvs tatt i bruk et par krykker vi har hjemme. Hendelsen var lørdag formidag.)

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Trude,

   Så kjedelig å høre at datteren din har skadet kneet sitt. Basert på det du forteller oss så høres det ut som om det dreier seg om en ligamentskade (f.eks. fremre korsbånd – som er en av de vanligste ved fotballskader) – dette baserer vi på «smellet», vridningen og at hun satt fast i gresset. Viktig at hun tar det med ro, benytter seg RICE-prinsippet (rest, ice, compression, elevation) og avlaster fram til dere får bekreftet skaden på tirsdag. Traumatisk avrivning av fremre korsbånd kan kreve kirurgisk inngrep. Det kan også være skade på menisken.

   3 dager siden skaden, så det er nok fortsatt mye hevelse rundt og i kneet – dette er naturlig, men det kan være nyttig å benytte noe nedkjøling / is for å roe ned overdreven opphovning.

   Ønsk henne riktig god bedring og lykke til på tirsdag – gi oss gjerne en tilbakemelding senere på hva MR’en sa. Vi vil selvfølgelig også være behjelpelige med å hjelpe til med tilpassede øvelser og lignende for henne.

   Ha en fortsatt fin dag.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *