7 tidlige tegn på fibromyalgi

7 Tidlige Tegn på Fibromyalgi

Sist oppdatert av

5/5 (23)


7 Tidlige Tegn på Fibromyalgi

Her er 7 tidlige tegn på Fibromyalgi som gjør at du kan kjenne igjen den kroniske lidelsen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til behandling, trening og tilpasninger i hverdagen. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har Fibromyalgi, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.

[push h=”30″]

Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot en tilstand som rammer så mange – selv om det viser seg at mange ikke er enig i dette, dessverre – nettopp derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale medier, gjerne via vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. Trykk gjerne på “share”-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

På den måten kan man gjøre den ‘usynlige sykdommen’ mer synlig og sørge for at bevilgninger til forskning på nye behandlingsmetoder blir prioritert.[push h=”30″]

Vi vet at de tidligere tegnene på fibromyalgi er veldig variable fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke inneholder hele listen for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av fibro, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene i en tidlig fase av fibromyalgi.

Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til. Vi minner også om at du finner en treningsvideo nesten nederst i artikkelen.

Les også: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi (inkluderer treningsvideo)

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

[push h=”30″]

1. “Fibrotåke”

Fibrotåke, også kjent som “hjernetåke”, er et symptom som mange med fibromyalgi er rammet av – og som ofte blir tydelig ganske tidlig i diagnostiseringen. Hjernetåke kan medføre midlertidig nedsatt evne til å tenke klart (derav “tåke”) og å finne de riktige ordene når man snakker.

Korttidsminnet kan bli påvirket og personen kan formulere seg annerledes og mer usammenhengende enn de normalt sett gjør. Det er et skremmende og forvirrende symptom, da det kan være en tydelig påkjenning for de som rammes av dette. Mange merker bedring dersom de får nok hvile.

Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Vi anbefaler også Norsk Revmatikerforening (NRF) hvor man også kan få meget god oppfølging og støtte gjennom deres landsdekkende forening.

[push h=”30″]

2. Allodynia: Unormalt økt sensitivitet i forhold til berøring

Et karakteristisk tegn på fibromyalgi er økt følelse og smerte ved vanlig berøring. Med andre ord – økt sensitivitet i hud og muskler. Allodynia betyr at selv vanlig kontakt (som ikke burde gjøre vondt) – slik som om noen klemmer deg lett på en muskel eller stryker deg over huden – kan være smertefullt.

Symptomet er særlig tilstedeværende dersom den rammede ikke har fått hvilt seg eller er mentalt sliten.[push h=”30″]

3. Parestesi: Sensoriske forandringer

Unormale følelser som skjelving og nummenhet i muskler og på huden kan oppleves av personer som er rammet av fibromyalgi. Ofte så er det, igjen, fysisk og emosjonelt stress som ser ut til å være hovedfaktoren og utløsermekanismen bak denne problematikken.

Dermed er det altså metoder og behandlingsformer som kan være med på å sørge for bedret funksjon i hverdagen, samt redusere negative faktorer, som blir ekstra viktige.

[push h=”30″]

4. Kronisk utmattelse og svakhet

Fibromyalgi kan medføre en betydelig påkjenning for kropp og sinn – som igjen kan resultere i en følelse av å være sliten nesten hele tiden. Grunnet høy smertesensitivitet i musklene så kan mange også oppleve nedsatt muskelkraft forårsaket av smerte og påvirkning av nervefunksjonen.

Denne varige utmattelsen og følelsen av å være konstant sliten kan også resultere i nedsatt treningslyst og evne.

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

[push h=”30″]

5. Fibromyalgihodepine

De rammet av fibromyalgi har forhøyet sensitivitet i muskelfibrene som dermed igjen avgir flere og sterkere smertesignaler – ofte selv ved lett berøring (allodynia). Dette fører til økt forekomst av hodepine og da særlig en type av kombinasjonshodepine man kaller “fibromyalgihodepine“.

hodepine og vondt i hodet

Les også: – Studie: Q10 kan lindre fibromyalgihodepine

[push h=”30″]

6. Økt svetteaktivitet

Har du merket at du svetter mer enn normalt? Forskere mener at den forhøyede svetteaktiviteten blant de rammet av fibromyalgi (og også de rammet av ME / CFS) primært skyldes overaktive autoimmune responser – altså et immunsystem som stadig jobber overtid og som er på tåhev 24/7.

Man mener også at den forhøyede sensitiviteten i huden kan føre til at man reagerer mer på varme og kulde enn andre.[push h=”30″]

7. Søvnproblemer

Grunnet forhøyede smertenivåer og en nærmest konstant følelse av “verking” i kroppen, så er det ofte vanskelig for de rammet å få sove. Og når de får sove så er det slik at den dype søvnen ofte er langt unna – og at de blir i det vi kaller “REM søvn” – altså den ‘svakeste’ og mest urolige formen for søvn.

Det problematiske med dette er også at søvnmangel fører til betydelig økning i muskelsensitivitet og smerter – så da er det fort gjort å havne i en ond sirkel der den ene forstyrrer den andre faktoren.

Dette understreker hvor viktig søvn er for de med fibromyalgi og kroniske smerter. Det finnes råd og tips for hvordan man kan forbedre søvnen – noe du kan lese mer om i artikkelen nedenfor (7 tips for å holde ut med fibromyalgi).

[push h=”30″]

Hva kan du gjøre dersom du har Fibromyalgi?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Behandling hos offentlig autorisert terapeut (fysioterapeut, kiropraktor eller lignende)

Tilpasse hverdagen (les mer om det her: 7 tips for å holde ut med fibromyalgi)

Kognitiv behandling

Tilpasset treningsprogram for de med fibromyalgi (les: 6 Øvelser for de Rammet av Fibromyalgi)

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av kronisk smerte, revmatisme og fibromyalgi.

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på “share”-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser!

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller nettsiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vårFibromyalgi gir Økte Smerter i Muskler og Ledd – Slik kan du Lindre de

Nedenfor presenterer vi en treningsvideo med tilpassede treningsøvelser som kan hjelpe deg med å lindre smertene dine.

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Fibromyalgi medfører ofte betydedelig smerter i muskler, sener og ledd. Denne treningsvideoen nedenfor tar sikte på å hjelpe deg med å øke leddbevegeligheten, lindre smerter og gi en økning i lokal blodsirkulasjon. Klikk nedenfor for å se.


Bli med i familien vår og abonner på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen! Det betyr utrolig mye for oss. Hjertelig takk.

[push h=”30″]

Hvordan kan man lindre fibromyalgihodepine?

Det er slitsomt å gå rundt med hodepine. For raskere lindring av symptomene så anbefaler vi at du legger deg litt nedpå med en såkalt “migrenemaske” over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og fibromyalgihodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

NESTE SIDE: 7 Måter LDN Kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

Klikk ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  • Godmorgen godtfolk.:) Jeg lurer på om noen har en idé om hva det kan være jeg lider av. Når jeg har kraftige smerter både muskulært i alle ledd (forflytter seg i hvilke ledd jeg har betennelse i) og har det også nevrologisk med smerter og problem med gåing. Pågått i flere år. Jeg blir sendt mellom reumatolog og nevrolog. Men får ingen diagnose (jaja, fått diagnosen fibromyalgi) og det er mulig jeg har. Men det er noe anna føler jeg. Har ofte eller generelt høye kvite blodlegemer. Jeg selv mener at alt har en sammenheng. Men som sagt. Blir sendt mellom spesialistene. Er det noen som har ide? Eller veit om et sykehus jeg kan komme til eller en lege? Setter pris på tilbakemeldinger.

    • Syns det er veldig vanskelig å bli tatt seriøst med fibromyalgi av spesielt fastlegen min. Skal bytte lege nå å se om det hjelper, men også hos fysioterapeut. Søkte om å komme på rehabilitering, men fikk avslag med begrunnelse at fibromyalgi ikke var så alvorlig og at det var mange mennesker som har generelt vondt i kroppen. Føler at det er vanskelig å nå frem med denne sykdommen. Føler meg veldig fortvilet mange ganger og at folk ikke skjønner hvor vondt jeg har det til tider. Er det flere som føler det sånn?

    • Har du sjekket vitaminene dine? Jeg hadde kraftige smerter og utmattelse over lengre tid, det rettet seg en del etter påfyll av B12. Siden fikk jeg diagnosen fibromyalgi, la om kosten til basisk mat. Energien kom tilbake og smertene sterkt redusert. Da jeg ble sløv med kosten kom tretthet og smerter tilbake. I tillegg får jeg moderne kiropraktorbehandling for stive ledd og ømme muskler.

  • >