alzheimers1 700 vondt net

10 Tidlige Tegn på Alzheimers Sykdom

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

alzheimers1 700 vondt net

10 Tidlige Tegn på Alzheimers Sykdom

Her er 10 tidlige tegn på Alzheimers sykdom som gjør at du kan kjenne igjen den kognitivdegenerative tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne bremse utviklingen av Alzheimers og få maksimalt ut av behandling og tilpasninger. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har Alzheimers, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. Du kan lese mer om spennende ny forskning vedrørende behandling av Alzheimers her hvis ønskelig.

 

Har du innspill eller spørsmål? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook.

 

1. Hukommelsesvikt som forstyrrer hverdagen

En av de vanligste symptomene ved Alzheimers er hukommelsesvikt og da særlig bortglemming av nylig lært informasjon. Andre tegn på minnesvikt kan være at man glemmer viktige datoer (f.eks. bursdager til barn og venner eller bryllupsdagen), spør om ting gjentatte ganger, man må stadig ty til Google eller annen «minnehjelp» for å huske navn eller informasjon. Sistnevnte kalles ofte for «Google-demens«, og går ut på at man gjør hjernen en skikkelig bjørnetjeneste ved å hente fram glemt informasjon på denne måten – da hjernen lærer seg at ‘det er slik vi henter fram informasjon nå’ ikke ved og faktisk bruke hjernekoblingene – noe som fører oss til ordtaket «use it or lose it».Artritt

Normale aldersrelaterte endringer: At man glemmer noen navn og avtaler midlertidig – men at man husker de senere.

 

2. Nedsatt evne til å løse problemer og oppgaver

Noen personer kan oppleve nedsatt evne til å håndtere normale daglige planlagte oppgaver og gjøremål – eller redusert evne til å jobbe med tall. De kan også oppleve konsentrasjonsvikt og at de bruker betydelig lenger tid på oppgaver enn de gjorde tidligere.

Rubiks kube

Normale aldersrelaterte endringer: Det er vanlig å gjøre noen feil her og der når det kommer til tall.

 

3. Daglige gjøremål blir vanskelige

Personen kan glemme ting de har kunnet i lengre tid, slik som veien til butikken eller reglene til favorittsporten.

Parkinsons

Normale aldersrelaterte endringer: Det er vanlig å kunne glemme litt teknisk vanskelige ting slik som riktige innstillinger på mikrobølgeovnen og TV’en.

 4. Problemer med tid og sted

Kjenner du noen som stadig mister oversikt over hvilken dag det er? Det kan være et tidlig tegn på demens. Personer kan også glemme hvor de er eller hvordan de kommer seg hjem.

Rotte i labyrint

Normale aldersrelaterte endringer: Det er vanlig å midlertidig glemme hvilken dag det er, for så å huske det senere.

 

5. Nedsatt evne til å føre en samtale eller oppfatte ting

Personer rammet av Alzheimers kan ha vanskeligheter med å følge eller delta i en samtale – de kan stoppe midt i en setning og ikke vite hva de skal si videre. Det kan også noteres at personen ikke finner riktig ord og da ‘finner opp’ beskrivende ord for gjenstanden.

Vondt i øret - Foto Wikimedia

Normale aldersrelaterte endringer: Noen ganger kan man ha problemer med å finne riktig ord.

6. Synsproblemer

Nedsatt og redusert synsevne kan være et tidlig tegn på Alzheimers. Det er særlig bedømming av avstand, fargeforståelse og kontrast som kan rammes.

Sinusittvondt

Normale aldersrelaterte endringer: Synet svekkes naturlig med alderen. F.eks. ved stær.

 7. Mister ting

Legger du ofte fra deg ting på de rareste steder og glemmer hvor du har lagt dem? Dette kan være et tidlig tegn på Alzheimers.

 

8. Dårlig bedømmelseskraft

Personer rammet av Alzheimers kan tidvis gjøre rare valg i hverdagen. F.eks. bli lurt av telefonselgere eller donere høye pengesummer til et formål de ikke vet hva er.

 

9. Tilbaketrekking fra sosialt liv

En person rammet av Alzheimers kan trekke seg tilbake fra sine hobby’er, sosiale aktiviteter, arbeidsprosjekter og sport. De kan ha problemer med å følge sitt favorittlag eller å huske hvordan man utfører sin favoritthobby.

Liten håndskrift - Parkinsons

Hva er normalt: Alle kan kjenne seg litt slitne og lei av sosiale tilstelninger, arbeid og hobby’er iblant.

 

10. Endringer i humør og personlighet

Har en du kjenner blitt gradvis mer forvirret, mistenksom, deprimert eller voktet? Dette kan være et tidlig tegn på Alzheimers – og man kan oppleve at personen lett blir ukomfortabel i sosiale settinger.

MR av normal, sunn hjerne - Foto Wiki

 

Hva kan du gjøre dersom du har Alzheimers?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Behandling hos terapeut

Kognitiv behandling

Treningsprogram

 Husk ellers at forebygging er det aller beste – så bruk hjernen jevnlig til å løse oppgaver og hjernetrim. Sørg også for at du leser denne neste artikkelen vi lenker til under her.

 

NESTE SIDE: – Ny behandling av Alzheimers kan gjenopprette full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker mer informasjon eller lignende tilsendt som et dokument, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis).

 

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!

  

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *