cøliaki

9 Tidlige Tegn på Cøliaki (Glutenallergi)

5/5 (4)

Sist oppdatert 22/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

9 Tidlige Tegn på Cøliaki (Glutenallergi)

Her er 9 tidlige tegn på cøliaki og glutenallergi som gjør at du kan kjenne igjen sykdommen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til kosthold, behandling og tilpasninger i hverdagen. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har cøliaki, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon. 

Cøliaki er en autoimmun sykdomsdiagnose hvor kroppens eget immunforsvar reagerer kraftig på inntak av gluten. Som mange vet er gluten en type av protein som vi finner i vanlige kornsorter som rug, hvete og bygg – og som dermed betyr at det er ganske vanlig i det norske kostholdet grunnet at vi spiser mye brødvarer her til lands. Men ved cøliaki så angriper altså immuncellene gluten-proteinene i tynntarmen og forårsaker store betennelsereaksjoner, samt mulig skade på tynntarmen. Mange lider i stillhet når det kommer til denne sykdomsdiagnosen, så vi ønsker å gjøre vårt for å fremme allmennkunnskapen rundt denne diagnosen.

 

Cøliaki kan være meget ødeleggende for den som er rammet, og kan medføre betydelig redusert energinivå, smerter i hverdagen og nedsatt funksjonalitet  – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på cøliaki”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne sykdomsformen mer synlige og sørge for at bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder blir prioritert. Vi anbefaler også å støtte Norsk Cøliakiforening.

 Vi vet at de tidligere tegnene på cøliaki kan variere fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke nødvendigvis inneholder en komplett liste for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av cøliaki, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene. Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

 

1. Oppblåst mage

vondt i magen

Oppblåst mage og å føle at den er oppsvulmet er et av de vanligste symptomene ved cøliaki. Dette skyldes inflammasjon i fordøyelsessystemet grunnet en kroppslig immunreaksjon på inntak av gluten. En større forskningsstudie med over 1000 deltakere viste at de rammet av cøliaki opplevde at oppblåst mage var det aller vanligste symptomet (1).

 

Blant de rammet av cøliaki vil man kunne forvente at symptomene avtar raskt, ofte i løpet av under syv dager, når man går over på en glutenfri diett. Det er viktig å huske på at man kan oppleve oppsvulming ved andre tilstander som forstoppelse, fanget gass og andre fordøyelsesproblemer.

 

  

Mer informasjon?

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

2. Kløende utslett

Cøliaki kan gi grunnlag for et intenst kløende utslett som oftest rammer albuer, knær og sete – dette kalles for dermatitis herpetiformis. Blant nærmere 20% så er det dette symptomet som gjør at man får selve diagnosen. I visse, mer sjeldne, tilfeller så er det slik at dette er det eneste symptomet de har – selv om de er rammet av cøliaki.

 

Det kløende utslett oppstår som en allergireaksjon på inntaket av gluten og den påfølgende immunologiske responsen fra kroppen. Blant andre differensialdiagnoser som kan gi grunnlag for utslett og kløe er eksem, dermatitis, helvetesild og elveblest.

  

3. Diarè

vondt i magen

Løs mage og diarè kan være et av de aller første symptomene man opplever ved cøliaki. Dette skyldes altså inflammasjon og irritasjon i tynntarmen, som setter i gang en kaskade av magesymptomer – blant annet dårlig mage og løs avføring.

 

Dette er altså blant de aller vanligste symptomene ved cøliaki – men det er også viktig å huske på at det kan være andre årsaker til løs mage; slik som infeksjoner, andre matintoleranser eller problemer med fordøyelsen.

 

 

4. Gass, smerter og luft i magen

Magesår

Mange, med ubehandlet cøliaki, er rammet av gass og økt forekomst av luft i magen. Det oppleves gjerne en betydelig økning dersom den rammede personen inntar gluten i form av brød, bakeverk eller andre matvarer med korninnhold. Blant symptomene ved cøliaki så er dette kanskje blant de minst spesifikke. Det er nemlig slik at det finnes en rekke andre årsaker til at man rammes av økning av luft i magen – slik som forstoppelse, fordøyelsesproblemer, svelging av luft, laktoseintoleranse og irritabel tarm.

 

  

5. Utmattelse og fatigue

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Cøliaki er en autoimmun tarmsykdom. Med andre ord så er det kroppens eget immunforsvar som angriper glutenproteinene i tynntarmen og dermed starter en betennelsereaksjon. Et slikt pågående angrep krever omfattende bruk av ressurser og energi – som igjen går utover energinivået og dagsformen til den som er rammet. Det blir på en måte som å gå rundt med pågående betennelse og sykdom i kroppen nærmest hele tiden – hvertfall så lenge det er slik at personen inntar gluten eller har gjort det i løpet av de siste dagene eller ukene. Slike pågående sykdomsprosesser kan også føre til forstyrret nattesøvn og dermed reduserte energinivåer.

 

6. Jernmangel – og lav blodprosent (anemi)

Cøliaki kan forhindre opptak av viktige næringsstoffer i tynntarmen – som igjen kan medføre jernmangel og lav blodprosent (anemi). Som nevnt tidligere har mange med denne sykdommen også diarè – og, naturlig nok, så kan dette føre til at viktige næringsstoffer og mineraler ikke blir tatt opp i kroppen grunnet en svekket fordøyelsesprosess.

 

Karakteristiske symptomer på anemi – altså en mangel på røde blodceller – kan være utmattelse, svakhet, brystsmerter, hodepine og svimmelhet. Dette kan også medføre svakere benbygning grunnet mineralmangel forårsaket av cøliaki. Andre årsaker til anemi er langtidsforbruk av aspirin (blodfortynnende), blødning (for eksempel ved menstruasjon) eller magesår.

 

  

7. Forstoppelse

oppblast-mage

Cøliaki kan medføre både diarè og forstoppelse. Mange forbinder denne sykdommen med diarè, men det er viktig å nevne at den også kan gi symptomer i den helt andre siden av skalaen; nemlig forstoppelse. Ved langvarig cøliaki og glutenallergi så kan dette medføre skader på tynntarmen og tarmstrukturer som er ansvarlige for å til seg næringsstoffer fra det du spiser. Strukturene prøver å kompensere for dette, men kan, i visse tilfeller, enda opp med å trekke til seg for mye fuktighet fra maten – som deretter gjør at avføringen blir for hard (grunnet at fuktigheten er trukket ut av den). Og det er denne harde avføringen som medfører forstoppelse.

 

Mange glemmer å fylle på med fiber når de går over til en glutenfri diett – grunnet at deres hovedinntak tidligere bestod av brød og kornprodukter. Av matprodukter som har høyt innhold av fiber, men som ikke har gluten, så nevner vi blant annet:

 • Bønner
 • Grønne grønnsaker
 • Kokosnøtt
 • Mais
 • Artisjokk
 • Brokkoli

 • Søtpotet
 • Brun ris

 

Fysisk inaktivitet, dehydrering og dårlig kosthold kan føre til forstoppelse.

 

8. Depresjon

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Forskning har vist at cøliaki er lenket til høyere forekomst av depresjon. Som de rammet av langvarig mageproblematikk vet – det er slitsomt og krever mye av den som lider av sykdommen. Dette skyldes at langvarige betennelsereaksjoner krever mye av immunforsvaret og at dette faktisk også krever fysisk energi. Andre mulige årsaker til depresjon og angst er stress, sorg og endringer i hormonnivåene. 

9. Vekttap

øke fettforbrenning

 

Strukturene som er ansvarlige for å ta til seg næring fra maten du spiser kan bli skadet ved cøliaki. Grunnet skade på disse strukturene i tynntarmen så kan dette medføre både feilernæring og utilsiktet vekttap. Ved bytte av diett – til et kosthold uten gluten, så er det veldig vanlig at de som er rammet legger på seg flere kilo grunnet at de nå tar til seg næring på en forbedret måte. Det er viktig å huske på at utilsiktet vekttap også kan skyldes meget alvorlige tilstander som sukkersyken (diabetes), kreft, depresjon og stoffskifteproblemer.

 

Hva kan du gjøre dersom du har cøliaki?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Henvisning til bildediagnostikk

Henvisning til legespesialist

Kostholdstilpasning

Tilpasse hverdagen

Kognitiv behandling

Treningsprogram

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av cøliaki og glutenallergi.

 

Cøliaki er en autoimmun tarmsykdom som kan være vanskelig å oppdage. Mange er rammet uten å få riktig behandling – og nettopp derfor anser vi det som meget viktig at allmennheten kjenner til tidlige symptomer og tegn på denne sykdommen. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på cøliaki. Stor takk til alle som liker og deler – det betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for cøliaki og glutenallergi!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

  

Les også: – Forskere har Gjort et Spennende Funn Angående Årsaken til Glutensensitivitet!

brød

 

NESTE SIDE: – 6 Tidlige Tegn på Borreliose

6 tidlige tegn på borreliose ferdig

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Kilder:

 1. Presentations of adult celiac disease in a nationwide patient support group. Dig Dis Sci. 2003 Apr;48(4):761-4.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
 1. Toril says:

  Det er ikke noe som heter glutenallergi, men derimot finnes det hveteallergi. Mange sier at de har glutenallergi, men gluten er ikke et allergen. Det blir feil å kalle cøliaki for glutenallergi.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *