blodpropp i beinet 5

9 Tidlige Tegn på Blodpropp i Beinet

5/5 (24)

Sist oppdatert 07/05/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

9 Tidlige Tegn på Blodpropp i Beinet

Her er 9 tidlige tegn på blodpropp i beinet som gjør at du kan kjenne igjen denne potensielt livsfarlige diagnosen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til behandling, kosthold og tilpasninger i hverdagen. Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har blodpropp i beinet, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.Blodpropp i dype vener kan være livsfarlige (dypvenetrombose). Blodproppen i seg selv, lokalisert i en dyp vene i leggen eller låret, blir først livsfarlig når deler av den løsner og som deretter kan forårsake lungeemboli (blodpropp i lungen) eller, mer sjeldent, hjerneslag (paradoksalt emboli kalles dette dersom blodpropp i beinet gir hjerneslag) (1, 2). Mange dødsfall kunne vært forhindret hvis allmennheten kjente til symptomene – så vi ønsker å gjøre vårt for å fremme allmennkunnskapen rundt denne diagnosen. For å redde liv.

Altfor mange dør unødvendig av blodpropp og hjerneslag  – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på blodpropp”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere er i stand til å kjenne igjen symptomene og dermed få behandling – før det er for sent. Vi håper også på at en slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

BONUS: Nederst i artikkelen viser vi også to videoer med øvelser for å løsne opp i stramme og vonde leggmuskler.Vi vet at de tidligere tegnene på blodpropp kan variere noe fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke nødvendigvis inneholder en komplett liste for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av blodpropp, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene. Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til.

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

1. Rødlighet i huden

blodpropp i leggen

Et av de karakteristiske tegnene på blodpropp er en rødlighet i området som er rammet – en rødlighet i huden som altså ikke blir bedre over tid og som blir mer og mer tydelig. Årsaken til at denne misfargingen i huden oppstår er at det samler seg større mengder blod i området – grunnet at de ikke har god nok plass gjennom venene. Etterhvert som ansamlingen av blod blir større og større, så vil vi også kunne se en sterkere rødfarge på huden. Om du merker at dette oppstår kort tid etter en operasjon eller kirurgi, så må du ta kontakt med lege.Mer informasjon?

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

2. Hevelse

I området rammet av blodpropp, så kan det også oppstå en tydelig (ofte smertefull) hevelse. Dette er ofte særlig tydelig når man rammes av blodpropp i beinet, ankelen eller leggen. Grunnet at disse områdene har økt tetthet i forhold til beinmasse og muskelmasse, så kan det være vanskelig for kroppen å løse opp en blodpropp som er under oppbygning.

En måte å sjekke om hevelsen er relatert til muskelskade eller lignende er ved å utprøve varmepakning eller kuldepakning – som da normalt sett vil ha en effekt. Dersom du merker at dette ikke hjelper i det hele tatt, eller at hevelsen plutselig blir større uten grunn, så kan dette være et annet karakteristisk tegn på blodpropp i beinet.3. Varme i huden

legg og leggvarme

Blodpropper kan medføre temperaturforandringer – og da tenker vi på forhøyet temperatur. For eksempel ved blodpropp i leggen, så kan den rammede personen oppleve at huden i området blir betydelige varmere enn det som er normalt. Personen kan også oppleve veldig lokalisert prikking, «dunking», kløe og / eller varmefølelse like ovenfor området som er rammet av blodproppen. Ofte vil disse symptomene kunne bli forverret dersom man ikke tar tak i dem gjennom riktig behandling.

4. Svimmelhet – og besviming

krystallsyke og vertigo

Det å svime av eller å være regelmessig plaget av svimmelhet er naturlig nok noe man må ta alvorlig. Om kroppen ikke klarer å løse opp blodproppen på en naturlig måte eller om deler av proppen løsner og føres med venene mot lungene – så kan dette medføre både svimmelhet, pusteproblemer og besvimelse. Denne svimmelheten kan være mest uttalt når du reiser deg raskt eller når du setter deg ned.

Det å besvime eller oppleve regelmessig svimmelhet er et alvorlig symptom som bør utredes så raskt som mulig av lege. Plutselig avsviming kan også medføre økt risiko for skader grunnet at man kan falle og slå seg i hodet eller lignende.5. Økt hjertefrekvens

Hjerte

Etterhvert som blodproppen vokser, så vil kroppen forsøke å kvitte seg med den. En metode kroppen benytter seg av er å øke hjerterytmen. Når hjertet slår raskere så vil blodstrømmen pumpe raskere gjennom åresystemet, som potensielt sett kan løse opp i deler av blodproppen før den blir for stor.

Endringer i hjerterytmen kan også indikere at en blodpropp har løsnet fra beinet – og reist videre til en annen del av kroppen. Om blodproppen har reist videre, så kan man oppleve andre symptomer, slik som skarpe brystsmerter som er verre ved dyp pusting. Dersom du opplever hjertesymptomer så oppfordres du sterkt til å ta kontakt med lege.

6. Utmattelse og fatigue

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Enhver sykdom, alt fra influensa til blodpropp, vil føre til at kroppens immunforsvar jobber overtid. Dette vil igjen medføre utmattelse og fatigue grunnet at energiprioriteringene blir delegert til frontlinjen hvor «krigen» mot sykdommen utkjempes. Utmattelse kan dòg være et symptom som kan oppstå grunnet en rekke andre diagnoser eller sykdommer – så det er viktig at man blir utredet for å finne årsaken til eventuell vedvarende fatigue.7. Feber

Feber

Blodpropp kan medføre mild feber – som særlig blir forverret dersom deler av den løsner og går inn i blodstrømmen. Vanlige febersymptomer inkluderer svetting, kuldegufs, hodepine, svakhet, dehydrering og redusert appetitt.

8. Trykkømhet i legg (eller lår)

gastrocsoleus

Huden rundt selve blodproppen kan bli meget sensitiv og trykkøm ved berøring. Etterhvert som blodproppen vokser, så kan venene bli synlige gjennom huden i det påvirkede området – men dette skjer normalt sett ikke før ansamlingen har blitt av en betydelig størrelse.

9. Leggsmerter

Vondt i leggenEn blodpropp i leggen kan gi lokale smerter i området. Ofte er disse av en slik karakter at de kan mistolkes som vanlige leggsmerter eller leggkramper. Vi ber deg derfor om å se disse symptomene i helhet og se om du har noen overlappende symptomatikk eller om du er i risikosonen for å rammes av blodpropp.

VIDEO: Øvelser mot Stramme Leggmuskler og Leggkramper

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips.

 

Hjerneslag grunnet Blodpropp og Trening

Å bli rammet av et hjerneslag pga blodpropp kan – med forutsetningen at de ikke har dødelig utfall (!) – føre til sterk utmattelse og varige mèn, men flere studier har vist viktigheten med tilpasset daglig trening. Her er en video med forslag til 6 daglige øvelser, laget av rehabiliteringsterapeut og idrettskiropraktor Alexander Andorff, for de som er mildt rammet av hjerneslag.

Vi gjør oppmerksom på at du må ta hensyn til din egen sykdomshistorie og funksjonsnedsettelser.

VIDEO: 6 Daglige Øvelser for deg som er Mildt Rammet av Hjerneslag pga Blodpropp


Husk også å abonnere gratis på Youtube-kanalen vår (trykk her). Bli en del av familien vår!

 

Vi håper altså at du forstår viktigheten med å gå til din fastlege dersom du opplever slike symptomer. Det er bedre å gå en gang for mye til fastlegen enn en gang for lite.

Les også: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp!

blodpropp i leggen - redigert

Hva kan du gjøre dersom du har blodpropp?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Henvisning til bildediagnostikk

Henvisning til legespesialist

Kostholdstilpasning

Benytte kompresjonssokker og kompresjonstøy regelmessig

Tilpasse hverdagen

Treningsprogram

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag hvor færre dør unødvendig av blodpropp og hjerneslag.

Blodpropp er en potensielt livsfarlig diagnose som kan være vanskelig å oppdage grunnet subtile symptomer. Blodpropper som løsner kan føre til hjerneslag eller lunge-emboli med dødelig utfall – og nettopp derfor anser vi det som meget viktig at allmennheten kjenner til tidlige symptomer og tegn på denne sykdommen. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på forebygging og behandling av blodpropp. Stor takk til alle som liker og deler – det kan redde liv.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for blodpropp og hjerneslag.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her) 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Her kan du spørre oss om alt innen helse. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilder:

  1. Hakman et al, 2021. Paradoxical Embolism. PubMed – Statpearls.
  2. Lifebridge Health: Deep Vein Thrombosis

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *