6 tidlige tegn på borreliose ferdig

6 Tidlige Tegn på Borreliose

5/5 (3)

Sist oppdatert 13/04/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

6 Tidlige Tegn på Borreliose

Her er 6 tidlige tegn på borreliose fra flåttbitt som gjør at du kan kjenne igjen sykdommen i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne ta de riktige avgjørelsene i forhold til behandling – og tilpasninger i hverdagen (blant annet få nok hvile og væske, samt immunfremmende tiltak). Ingen av disse tegnene betyr på egenhånd at du har borrrelisoe, men hvis du opplever flere av symptomene så anbefaler vi deg å ta kontakt med din fastlege for en konsultasjon.

 

Sykdommen borreliose (også kjent som Lymes sykdom) skyldes altså en infeksjon av borrelia-bakterien. Normalt sett blir Lymes sykdom kalt for borrelia på folkemunne, men det er altså borreliose som er det riktige termet. Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot borreliose – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på borrelia”. På den måten kan man gjøre den forsømte pasientgruppen mer synlige og sørge for at bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder blir prioritert.

 Vi vet at de tidligere tegnene på borreliose kan variere fra person til person og gjør dermed oppmerksom på at følgende symptomer og kliniske tegn er en generalisering – og at artikkelen ikke nødvendigvis inneholder en komplett liste for mulige symptomer man kan rammes av i en tidlig fase av borellia, men heller et forsøk på å vise de vanligste symptomene. Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på denne artikkelen dersom du savner noe – så skal vi gjøre vårt beste for å legge det til. Vi minner også på at naturligvis ikke alle flått har borrelia.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

 

1. Sirkulært utslett

flåttbitt

I løpet av en til fire uker etter å ha blitt bitt av en flått med borrelia så vil den rammede oppleve symptomer. I opptil 80% av tilfellene så vil man kunne se et karakteristisk sirkulært utslett rundt selve bittområdet. Dette utslettet kalles for erythema migrans på fagspråket.

  

Rammet?

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

2. Feber og frysninger

Feber

Borreliose er en infeksjonssykdom og derfor setter kroppen i gang immunforsvaret. En av metodene for å forsøke å bekjempe inntrengerne på (borrelia-bakteriene) er ved å endre kroppstemperaturen.

Kroppen skrur opp kroppstemperaturen for å gi gjestene et utilgivende klimat som de mistrives i. Med andre ord: feber. Og som de aller fleste som har hatt feber har opplevd, så kan man også oppleve plutselige frysninger i kroppen eller «kuldegufs».

  

3. Hodepine

hodepine og vondt i hodet

Borreliose kan gi grunnlag for en hodepine som er lignende den man ofte kan oppleve ved influensa. Hodepinen kan være trykkende, sprengende og tidvis ganske intens – samtidig som at man kjenner seg trøtt og utmattet.

 

4. Muskel og leddsmerter

Et annet symptom som overlapper veldig med influensa-lignende verking og ømhet i muskler og ledd. Borreliose kan gi udefinerbare og flyktige smerter som flytter seg fra et sted til det neste i kroppen – alt fra leggen til bak på ryggen og tommelen.

 

Disse smertene skyldes den pågående kampen mellom immunforsvaret og infeksjonen som herjer i kroppen din – og som blant annet forårsaker betennelsereaksjoner og hypersensitivitet.

  

5. Hovne lymfekjertler

Vondt i halsen

Lymfesystemet er kroppens måte å rydde unna de ulumskhetene vi ikke ønsker i kroppen – blant annet døde borrelia-bakterier og betennelsereaksjoner som oppstår når de hvite blodlegemene går til kamp mot invasjonen.

 

Når det er en pågående infeksjon eller sykdom så vil lymfekjertlene / lymfeknutene hovne opp grunnet økt innhold og mer avfallshåndtering. Kjertlene vil ofte også være ømme og såre ved berøring.

 

6. Utmattelse (fatigue)

Kronisk utmattelse

Når kroppen og immunforsvaret er i krig med borrelia-infeksjonen, så er det nettopp denne striden som vil stå i fokus. Kroppen vil delegere ekstra energi og brukte betydelige midler for å bekjempe inntrengerne – og dette kan naturlig nok gå på bekostning av hvordan du føler deg i hverdagen. En følelse av å være utmattet og konstant trøtt er vanlig ved pågående borrelia-infeksjon.

  

Senere stadie: Hvis infeksjonen sprer seg

klassiske symptomer ved borreliose 2

Dersom borreliose ikke oppdages og behandles i tidlig fase, så kan det spre seg til andre steder på kroppen (ofte flere uker til måneder etter det første bittet) – inkludert leddene (de kan hovne opp), hjertet og nervesystemet. Man kan også ofte se økt forekomst av utslett (det kan bli større og spre seg) og personen som er rammet vil ofte rapportere episodiske perioder med smerter og svakhet i armer eller beina. Andre symptomer i denne fasen kan innebære midlertidige lammelser i ansiktsmuskulaturen (se bildet ovenfor for et eksempel av Bells palsy), økt forekomst av hodepine, hukommelsesvikt og hjertebank.

 

 

Siste fase: Når infeksjonen har fått spre seg ytterligere over lengre tid

Dette er – naturlig nok – den mest alvorlige fasen av sykdommen. Siste fase defineres som en fase som oppstår grunnet at man ikke har fått behandling eller at tilstanden ikke har blitt oppdaget. Denne alvorlige fasen oppstår mange måneder etter flåttbittet og på i løpet av denne tiden har betennelsen blitt omfattende i leddene – så omfattende at den kan medføre leddhevelse (vanligvis i knærne). Nervesystemet kan også rammes av perifær nevropati og nedsatt følelse i de påvirkede nervene. Problemer med hjertet kan også oppstå – da i form av betennelse i hjertemuskelfibrene og irregulær hjerterytme.

 

Vi håper altså at du forstår viktigheten med å gå til din fastlege dersom du opplever symptomer etter flåttbitt. Det er bedre å gå en gang for mye til fastlegen enn en gang for lite.

  

Hva kan du gjøre dersom du har borrelia (Lymes sykdom)?

– Samarbeid med fastlegen din og utred en plan for hvordan du kan holde deg så frisk som mulig, dette kan innebære:

Nevrologhenvisning for undersøkelse av nervefunksjon

Behandling hos offentlig autorisert terapeut

Tilpasse hverdagen

Kognitiv behandling

Treningsprogram

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av borreliose og kroniske smerter.

 

Kronisk borreliose er en progressiv flåttbitt-sykdom som kan forårsake alvorlige symptomer slik som ansiktslammelse, nerveskade (nevropati) og irregulær hjerterytme. Det finnes dessverre ingen kur for borreliose i de senere stadier – og nettopp derfor anser vi det som meget viktig at allmennheten kjenner til tidlige symptomer og tegn på denne sykdommen. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på borrelia (lymes sykdom). På forhånd stor takk for deling.

 

Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «share»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for borrelia og kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

  

NESTE SIDE: – Dette bør du vite om FIBROMYALGI

fibromyalgi

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *