Vondt i låret

Smerter i øvre del av låret: Årsak, behandling og forebygging

4.5/5 (10)

Vondt i låret

Smerter i øvre del av låret: Årsak, behandling og forebygging

Er du rammet av smerter i øvre del av låret? Her kan du lese mer om mulige årsaker, behandling og forebygging av denne type av lårsmerte.

 

Vondt i øvre del av låret kan skyldes en rekke forskjellige diagnoser. En av grunnene til at det kan være vanskelig å finne riktig diagnose i dette anatomiske området skyldes at det består av en rekke forskjellige muskler, sener, ligamenter, ledd og andre anatomiske strukturer.

 

Dersom du plages med gjentagende eller langvarig forekomst av vondt i øvre låret – uavhengig om det er venstre eller høyre låret – så oppfordrer vi sterkt til at du oppsøker en offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) for å få en grundig utredning og undersøkelse.Balanseproblemer

Årsaker: Hvorfor får man vondt i øvre del av låret?

Smerter i øvre låret kan skyldes muskler, nerver, slimposer eller ledd. Det aller vanligste er at det skyldes funksjonelle årsaker i muskler og ledd – med andre ord grunnet feilbelastning over tid (for eksempel for lite bevegelse, for mye statisk belastning eller at du har gjort litt mer enn kroppen din tålte).

 

Muskelproblemer i låret

Som nevnt så er muskler tilnærmet alltid involvert, i større eller mindre grad, ved smerter i låret. Noen av de vanligst involverte musklene ved denne type smerte inkluderer:

– Quadriceps (knestrekkeren – som sitter foran på øvre del av låret)

– Hamstrings (knebøyeren – som er lokalisert på baksiden av låret)

– Tensor fasciae latae / iliotibialbåndet (går på utsiden av låret fra hoften og ned mot utsiden av kneet)

 

Disse musklene kan påvirkes av langvarig slitasje og plutselige overbelastninger (for eksempel idrettsskader) uten tilstrekkelig kapasitet til å motstå nevnte belastning. Noen vanlige årsaker til muskulære smerter inkluderer, blant annet:

 

Muskelstrekk: En plutselig belastning kan gi grunnlag for en voldsom strekk i muskelfibrene. Et godt eksempel på dette er nakkesleng / whiplash hvor den påvirkede personen slynges framover og deretter bakover. Muskelfibrene i nakken er ikke i stand til å stå imot slike plutselige og voldsomme bevegelser, og dermed så kan det oppstå små mikrorifter eller «strekk» i de påvirkede strukturene. Etter en slik påkjenning er det også vanlig at musklene trekker seg sammen – eller går i spasme – for å beskytte nakken fra ytterligere skade til hjernen har fått overblikk over situasjonen.

 

Les også: Muskelstrekk

Muskelstrekk - Bilde som illustrerer muskelskade i flere anatomiske regioner

 

Overbelastningsskader: Overbruksskader kan oppstå dersom en muskel eller sene i låret blir brukt for hardt eller for lenge – og at det dermed oppstår skader i dens tilhørende muskelfibre. Dersom man ikke tar tak i slike skader så har de en lei tendens til å bli verre – ettersom området ikke får den tilhelingen og restitusjonen den trenger. 

For lite bevegelse i hverdagen: Men du driver ikke med idrett og slikt, sier du? Det hjelper ikke. Det er nemlig slik at det å ikke få nok trening eller å bruke for mye tid sittende på rumpa også kan skade musklene og medføre langvarige, kroniske smerter.

 

Det å sitte ned over lengre tid legger nemlig unaturlig trykk på ledd og muskler, og da særlig hofter, samt beina. Dersom man ikke trener eller beveger seg vil dette også føre til at musklene blir gradvis svakere og dette i seg selv kan medføre vidstrakte muskelsmerter.

 

Nerveirritasjon eller radierende smerter fra andre steder i kroppen: Isjias og isjialgi er betegnelser som indikerer at noen strukturer legger trykk direkte eller indirekte mot isjiasnerven. Avhengig av hvor irritasjonen er lokalisert så kan dette gi smerter som iler eller stråler ut mot hofte, lår, legg og fot. Ofte skyldes slike nervesmerter en kombinasjon av dysfunksjon i ledd og muskler – men kan også skyldes skiveskader (for eksempel prolaps med affeksjon av L3-nerveroten).

 

Nervesmerter kan også føre til endret ganglag. Du har sikkert sett noen med skikkelig vondt i ryggen som halter seg rundt og har tydelige smerter? Tenk på hva denne endrede gangen gjør med muskler, sener og ledd – jo, den bidrar til at vi får det vi kaller «kompenseringsplager», nemlig at man anspenner muskler og områder som grunnet denne endrede gangen også blir smertefulle.

 

Men det finnes også andre diagnoser som gir nervesmerter i låret.

 

Perifær nevropati: Det perifære nervesystemet kan bli skadet eller irritert. Denne diagnosen indikerer at vi har skade på nervevevet som blant annet kan skyldes funksjonelle årsaker (muskler og ledd), diabetes, alkoholmisbruk eller feilernæring.

 

Typiske symptomer ved slik nevropati er uvanlige sensorikkforandringer i lårene og beina, som kan inkludere brenning, nummenhet, prikking og strålende smerter. 

Bernhardt-Roth syndrom: Dette syndromet indikerer at vi har en skade på nerven som gjør at du har følelse i huden utenpå låret (nervus lateralis cutaneus femoris). Dersom denne nerven er skadet så vil personen som er rammet kunne merke at man ikke har følelse på utsiden av låret i den øvre delen, samt at affekterte pasienter ofte melder om nummenhet eller prikking i det påvirkede området.

 

Andre mulige årsaker til vondt i øvre del av låret

Det finnes flere mulige diagnoser enn de vi har nevnt ovenfor, blant annet kan en rekke kroniske smertelidelser og revmatiske diagnoser gi vidspredte smerter som rammer episodisk over hele kroppen – inkludert lårene.

 

Fibromyalgi: Forskning har vist at de med den kroniske diagnosen fibromyalgi har økt smertesensitivitet i muskelfibre og sener. Dette medfører at de lettere rammes av smerter og at de ofte føles betydelig sterkere enn hos personer uten denne diagnosen.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på muskel og skjelettplager”. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Artritt og revmatisme: Det finnes flere hundre forskjellige revmatiske diagnoser. Flere av disse, inkludert revmatisk artritt, kan føre til skade på ledd og sener, som igjen resulterer i smerter. Blant annet kan skader i hofter og knær referere smerter både opp og ned fra de aktuelle områdene.

 

Blodpropp i låret: En blodpropp i en vene kan medføre smerter i øvre del av låret og lysken ved sjeldne tilfeller. Denne diagnosen er også kjent som dypvenetrombose – en tilstand som kan være livsfarlig hvis en del av blodproppen løsner og deretter setter seg fast i lunger, hjerte eller hjerne. En slik løsnet blodpropp er et medisinsk nødstilfelle.

 

Denne tilstanden rammer særlig de som allerede har dårlig blodsirkulasjon, røyker, har kjente problemer med hjertet, er gravide eller overvektige. Dersom man i tillegg er stillesittende over lengre perioder (for eksempel lengre flyturer), så kan dette medføre økt risiko for at det dannes blodpropper. Det anbefales at man holder seg i bevegelse, benytter kompresjonssokker og gjør lette sirkulasjonsøvelser dersom man er på lengre turer som involverer mye stillesitting.

 

Les også: – 9 Tidlige Tegn på Blodpropp i Beinet

 

blodpropp i beinet 5

  

Risikofaktorer for å få smerter i øvre del av låret

Som nevnt tidligere i artikkelen, så er det slik at smerter i øvre del av låret kan ha en rekke årsaker – der det aller vanligste er muskler, sener og ledd. Men det finnes altså risikofaktorer som gjør at du har større sjanse for å få vondt i låret og disse inkluderer:

 

Kroniske medisinske tilstander (for eksempel diabetes og revmatisk artritt)

At du er idrettsutøver

At du ikke deltar i sport og trening

Redusert blodsirkulasjon

Tidligere forhistorie med skader eller traume mot lår og legg

 

 

Risikofaktorene er altså temmelig diffuse – og dette skyldes, som nevnt tidligere, at de mulige diagnosene er så vidspredte.

 

Les også: – 7 Øvelser for Revmatikere

tøyning av ryggen tøy og bøy

 

Diagnostisering ved vondt i øvre del av låret

kiropraktor 1

Så hvordan stiller en kliniker en diagnose? Jo, det hele starter med en grundig historietagning som gir grunnlag for den videre funksjonelle undersøkelsen. For eksempel, hvis skaden oppstod når du gikk inn i en beinhard fotballtakling så er sjansene høye for at det dreier seg om en muskelstrekk eller annen muskelskade. Dermed vil den kliniske undersøkelsen være tilpasset denne informasjonen. Dersom smertene stråler fra ryggen og ned mot låret, så er det heller mistanke om at dette dreier seg om en nerveirritasjon og mulig skiveskade (for eksempel lumbal prolaps).

 

En typisk klinisk undersøkelse vil altså se slik ut:

  • Historietagning (anamnese)
  • Klinisk Undersøkelse (inkludert undersøkelse av bevegelseutslag, muskeltester, nevrologisk testing og ortopedisk testing)
  • Rekvirering av spesialtester – for eksempel bildediagnostikk (ved behov)

  

Behandling av smerter i øvre del av låret

yogaovelser-mot-ryggstivhet

Det er flere typer av behandlingsformer som kan hjelpe deg mot smerter i låret – vi anbefaler en tilnærming som kombinerer fysikalsk behandling med gradvis opptrening.

 

 

Som nevnt så anbefaler vi alltid at en grundig undersøkelse ligger i bunnen for et behandlingsopplegg. Vanlige behandlingsmetoder som ofte brukes ved slike smerter er:

  • Fysioterapi: En fysioterapeut kan hjelpe deg med øm og skadet muskulatur i form av både opptrening og fysikalsk behandling
  • Intramuskulær nålebehandling / muskulær akupunktur: Intramuskulær akupunktur kan bidra til bedret muskulær funksjon og reduksjon av muskelsmerter. Denne type behandling bør utføres av offentlig autorisert kliniker – som inkluderer kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut.
  • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor kombinerer leddbehandling med muskulært arbeid og tilpassede øvelser.

Dersom man ikke oppsøker kliniker for undersøkelse av vedvarende smerter i øvre låret, så risikerer man at det forverrer seg. Oppsøk en kliniker dersom du har vedvarende smerter som ikke blir bedre.

  

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen ga deg en bedre forståelse av mulige årsaker til at du har blitt rammet av smerter i øvre låret. Ta gjerne kontakt med oss eller bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har flere spørsmål.

  

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.