brukket kvist

Kroniske Smerter i Kroppen og Moderat Spinal Stenose

Ingen stjernevurderinger enda.

brukket kvist

Kroniske Smerter i Kroppen og Moderat Spinal Stenose

Leserspørsmål fra en leser med kroniske smerter i kroppen og moderat spinal stenose. Smertene er nå i hele kroppen fra topp til tå, men startet først i korsryggen. Vi råder lesere til å lese om spinal stenose for å forstå hva det innebærer.

Leser: Kroniske smerter i hele kroppen

Hei! Jeg er en dame på 47 år. Skal prøve å gjøre historien min kort, men det er ikke lett. For cirka 6 år siden begynte det hele med at jeg fikk vondt i korsryggen og jo mer jeg gikk desto verre ble det. Jeg jobba på den tiden ekstravakt på sykehjem. Da dagen var ferdig grein jeg av smerte, da jeg kjørte hjem. Og den dagen var ødelagt.

Men på den tiden vart jeg mye bedre dagen etterpå. Jeg har alltid elsket å gå tur og vi har 2 hunder som jeg elsket å gå tur med. Men siden jeg fikk meir vondt i ryggen av å gå langt tok jeg MR av korsryggen. Det viste moderat spinal stenose. Var til en ryggkirurg og han var ufyselig. Kun opptatt av hvorfor jeg var uføretrygda og hvorfor jeg tok den og den med. Og at jeg måtte gå mer.

Jaja, så gikk tida – etter 2 år ble ting værre og smertene i korsryggen ble til smerter i hele ryggen. Og etter det gikk det bare nedover til at jeg idag har vondt eller rettere sagt store smerter i absolutt hele kroppen fra tåspiss til fingerspissene. Hendene har samme symptomer som det der karpal tunnel syndrom. Men har nå etter mangen år med kamp blitt undersøkt både av nevrologen og reumatalog på Haukeland. Men de har ikke gitt meg noen diagnose eller forklaring på hvorfor jeg har slike store smerter.


Eller hvorfor fingrene er hovne og hendene er vonde og om natta dovner samtidig som jeg våkner med store smerter i hendene. Nå er også beina begynt å dovne om natta. Og jeg får stadig nye symptomer og mer og mer smerter. Jeg har brukt og prøvd utallige medisiner for nevropatiske smerter – sikkert hele lista. Går nå på sterke medisiner som gjør at jeg slipper å ligge og grine av smerter.

Pr idag er det samboeren min som gjør alt i huset. Jeg går små korte turer og tar stretching og noen yoga øvelser som jeg greier og føler gjør godt for kroppen. Jeg er også henvist til operasjon av spinal stenose som har forverra seg på MR – og en prolaps. Men nå er armene blitt mye værre og alt føles betent ut og veldig vondt å gjør noe med hendene / armene. Det er selv med smertestillende.

Og ja når jeg går litt for langt svikter beina og de vil ikke virke. Lang melding enda har jeg bare fått med litt av sykdomsbilde. Og jeg aner ikke hva dere kan råde meg til. Men jeg skrev nå dette til dere…

 

Vondt.net’s svar:

Takk for din henvendelse. Uff da! Dette hørtes ikke bra ut! Er det tegn til stenose i nakken også? Noe tegn til cervikal myelopati?

 

Leser:

Ikke stenose i nakken. Men jeg har resultater skriftlig fra MR og røntgen – var endel artrose i ryggen. Og masse anna. Blir litt for langt å skrive. Jeg var på nevrologen på Haukeland sist. Ja og bortsett fra att de henviste meg til operasjon for stenose nede så begynte ho å snakke om att ho blei svett i hender osv om ho sku holde et foredrag.

Jeg måtte nesten le. Prøve å forklare ei 47 år gammel dame om angst og nervøse reaksjoner og på den måten hinte at det var det jeg hadde. Ja… nei, jeg har blitt møtt på en slik negativ måte stort sett kor eg kommer og går – føler att eg stanger hode i veggen. Men synst att ho sa det om svette i hender og måten hun sa det på. Som til et barn som ikke vet hva det er. Og dessuten er det jo overhodet ikke slike symptomer jeg har. Viste ho bilde av fingrene da de var veldig hovne. Det går litt opp og ned.

 

Vondt.net’s svar:

Skjønner godt at du er frustrert og stanger hodet i veggen som du sier. Vet du når operasjonen for ryggen din blir? Med alle smertene dine vil du nok måtte gjøre en total forandring i hverdagen – dette gjelder også at du trenger fysikalsk behandling og hjelp til gradvis, progressiv opptrening.

 

Leser:

Nei jeg veit ikke korti eg skal ta operasjon. Eller om det i hele tatt blir. Er henvist til Hagavik Os i Bergen. Jeg var der for 4 år siden og ble da avvist. Det er jo påvist ganske mye artrose i ryggen og tror att det kan være litt derfor hendene er hovne. Begynner og å få veldig vondt i armbue leddene også skuldrene.

 

Vondt.net’s svar:

Vi sliter litt med å forstå hva du ønsker? Det virker som om du tror og håper at det er en enkel løsning på problemet ditt – men sannheten er nok at du må endre livsstil helt og komplett. Dette innebærer bevegelse i hverdagen, endret kosthold, fysikalsk behandling og gradvis opptrening / rehabiliteringstrening.
Operasjonen mot spinal stenose kan (kanskje) hjelpe deg med å fjerne trykket fra nerver i korsryggen – men det blir meget viktig at du tar opptreningen etter operasjonen på det hele og fulle alvor. En operasjon er ikke risikofri og ingen garanti for suksess foreligger. Tiden etter operasjonen blir tiden du kan investere i din egen langsiktige helse. Gå til en fysioterapeut og få hjelp til å sette opp en treningsplan med gradvis økning i forhold til treningsbelastning.

 

Leser:

Takk for hjelpen.

 

NESTE SIDE: – Vondt i kroppen? Dette er hvorfor!

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *