revmatisme og vaeromslag

Revmatisme og væromslag: Slik påvirkes revmatikere av væromslag

4.7/5 (30)

Sist oppdatert 17/02/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Revmatisme og væromslag: Slik påvirkes revmatikere av væromslag

Har du opplevd smerter i ledd og muskler når været endrer seg? Eller har du kanskje en gammel tante som sier at «hun kjenner det på gikta» når uværet eller kulda setter inn? Du er slettes ikke alene om det – og fenomenet er relativt vanlig blant de med revmatiske lidelser.

 

Kan plutselige trykkforandringer og endringer i været gi muskel- og leddsmerter?

Det finnes over 200 forskjellige revmatiske diagnoser. Det betyr at over 300.000 mennesker i Norge lever med en revmatisk diagnose i tillegg til alle de som har muskel- og skjelettplager uten å ha fått en diagnose. Det vil si at utrolig mange mennesker i Norge lever med kroniske smerter og stivhet i ledd og muskler. Flere av de som har slike plager melder at de blir påvirket av væromslag, kulde, dårlig vær, lufttrykk og andre værfenomener. Mange forskere har forsøkt å finne frem til årsaken til denne sammenhengen – og i denne artikkelen skal jeg oppsummere noen av funnene som er blitt publisert. Her i denne lenken kan du forresten lese om 15 tidlige tegn på revmatisk artritt.

 

Mange revmatikere opplever at særlig hender og fingre påvirkes negativt ved væromslag – og mange melder om forverring spesielt i kaldt og guffent vær. Mange bruker derfor spesialtilpassede kompresjonshansker (les mer om de her – lenken åpner i nytt vindu) for å lindre stivhet og smerter.

 

Spørsmål eller innspill? Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss videre. Husk også å dele artikkelen videre slik at denne informasjonen bli tilgjengelig for allmennheten.

 Hva sier forskningen om væromslag?

Vi vet at været påvirker hvordan vi føler oss både psykisk og fysisk sett. Humøret blir i høyeste grad påvirket av været. Mørkt og grått vær er noe som kan gjøre oss både nedstemte og deprimerte, mens vi kan føle oss litt lettere til sinns på en lys vårdag. Og fordi vi mennesker er komplekse hvor både kropp og sinn henger sammen – så føler vi oss bedre i kroppen når humøret er bedre.

 

Forskere har funnet ut at endring i luftrykk kan påvirke våre muskler og ledd. Nervene rundt leddene er veldig sensitive for trykkfall, i det såkalte barometriske trykket, og dette vil gi økte smerter for pasienter med sykdom i ledd og muskler fordi de er ekstra følsomme. Studier har vist økt aktivitet i nervecellene ved lavtrykk. I tillegg påvirkes betennelser og hevelser av lufttrykket og gir da ekstra smerter for pasienter med en inflammatorisk revmatisk sykdom (revmatiske diagnoser som er særlig preget av betennelser i leddene – såkalt synovitt)

 

Ved høytrykk er det oftere pent vær og mange revmatiske pasienter opplever da mindre smerter enn ved lavtrykk som oftere resulterer i dårligere vær. Mange opplever mer smerter om vinteren enn om sommeren, men vi må ikke glemme at det også er en gruppe revmatiske pasienter som føler seg bedre om vinteren og ved lave temperaturer. Det er mange variasjoner og symptomene oppleves svært individuelt.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2Mindre symptomer i varmere klimat?

Sol

En stor gruppe revmatiske pasienter får innvilget behandlingsreiser i et varmt klima. Nettopp fordi undersøkelser har påvist at dette har en gunstig og langtidsvirkende effekt på symptomene til disse pasientene. Dessverre er det ikke så enkelt at man bare kan sende alle revmatikere til varmere strøk, da det faktisk er flere som ikke har virkning av dette og noen opplever også negativ påvirkninger.

 

Derfor er det slik at det kun er visse diagnoser som gir rett til slike behandlingsreiser. Er du i tvil om du har en diagnose som gir deg rettigheter i forhold til behandlingsreiser? Snakk med fastlegen din.

 

Andre har effekt av bevegelighetsøvelser for revmatikere – slik som disse vist i videoen nedenfor.

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Bløtvevsrevmatisme

Bløtvevsrevmatisme og revmatiske lidelser innebærer ofte en tydelig økning i muskelsmerter, stive ledd og nerveirritasjon. Nedenfor ser du fem tilpassede bevegelighetsøvelser som kan hjelpe deg med å holde i gang blodsirkulasjonen, lindre smerter og redusere muskulære spenninger. Klikk nedenfor for å se videoen.

Bli med i familien vår og kampen mot kroniske smerter – abonner på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Nervesystemet påvirkes ved væromslag

En annen teori er at væromslag påvirker balansen mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Dette bidrar til å endre følsomheten i nervesystemet og gir pasienter med revmatiske plager mer smerter. I tillegg er det viktig å huske på at musklene ofte slapper mer av ved høyere temperaturerer grunnet økt blodsirkulasjon – samt at det generelt sett er lettere å holde seg i bevegelse i varmere klimaer.

 

Samtidig er det verdt å vite at betente ledd trenger avkjøling og ikke varme; på grunn av den lave temperaturen blir blodtilførselen til leddet redusert og dermed minsker også tilførselen av betennelsesceller.

 

Typiske symptomer ved væromslag og kulde

Her er en samling av symptomer som pasienter med muskel- og skjelettlidelser kan oppleve ved væromslag og kulde; stivhet, smerter i muskler og ledd, glemsomhet, tretthet, depresjon og angst. Det er påvist at vi oftest ser disse symptomene hos kvinner med kroniske smertelidelser. Det er ellers viktig å merke seg at personer med revmatiske diagnoser har økt risiko for å rammes av hjerte- og karsykdommer.

 

Les også: 7 Vanlige Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneKlima og Smerter ved Fibromyalgi

migreneanfall

Maria Iversen ved Norges Arktiske Universitet har skrevet sin hovedoppgave om «Klima og smerter ved fibromyalgi». Hun kom frem til følgende:

  • Luftfuktigheten kan påvirke huden og stimulere de mekanosensoriske smertereseptorene, noe som bidrar til å gi mer smerter til fibromyalgipasienter.
  • Luftfuktigheten kan påvirke overføringen av varme inn og ut av huden. Temperaturen kan stimulere temperatursensitive smertereseptorer og være årsaken til mer smerter blant disse pasientene.
  • Hun sier også at pasienter med fibromyalgi får mer smerter ved lav temperatur og høyt atmosfærisk lufttrykk.
  • Maria valgte å skrive om dette emnet fordi de fleste studier som er gjort om værforandringer og revmatiske plager ikke inkluderer fibromyalgipasienter.
  • Hun konkluderer med at det fremdeles er store uklarheter rundt dette emnet og at vi trenger mer forskning før vi kan bruke funnene i eventuelle konkrete tiltak.

 

Konklusjon

Vi skal ikke være i tvil om at værforandringer, kulde og klima har en innvirkning på smerter i muskler og ledd. Årsaken til dette er det mange som har forsket på -og de har også gjort mange interessante funn.

 

Lufttrykk, temperatur, luftfuktighet og stabilitet er viktige faktorer som spiller en stor rolle. Jeg er veldig glad for det gode og aktive forskningsmiljø vi har i Norge; noe som gir meg håp på flere svar i fremtiden, nye tiltak og bedre behandling for pasienter med muskel og skjelettlidelser.

 

Ønsker du å lese mer om en hverdag med kroniske smerter? Mestring i hverdagen og praktiske tips? Ta deg gjerne en tur innom bloggen min på mallemey.blogg.no

Vennlig hilsen,

– Marleen

Kilder

Forskning.no
Norsk Revmatikerforbund
Reuma Nederland
Norges Arktiske Universitet

 

Les også: Dette Bør du Vite om Bipolar Lidelse

bipolar lidelseMer informasjon om smerter og kroniske smertelidelser? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som plages av mentale helseproblemer.Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *