bipolar lidelse

Slik Kjenner du Igjen Bipolar Lidelse

5/5 (1)

Sist oppdatert 06/05/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Slik Kjenner du Igjen Bipolar Lidelse

Her lærer du deg tegn og symptomer på bipolar lidelse. En mental helsetilstand som får personer til å bytte drastisk mellom forskjellig humør – fra ekstrem nedstemthet (depresjon) til oppstemthet (manisk). Del gjerne. Har du innspill? Bruk gjerne kommentarfeltet eller kontakt oss på Facebook eller YouTube.

 Bipolar lidelse er også kjent som å være manisk depressiv. Tilstanden er en langvarig mental tilstand der personer som rammes går igjennom forskjellige sykluser med varierende – ofte ekstremt – humør. Personen kan gå fra å være i ekstremt godt humør og full av energi – for så å snu og gå helt i kjelleren, med dyp depresjon. Førstnevnte er kjent som manisk tilstand og sistnevnte er en depressiv tilstand.

 

Symptomer ved bipolar lidelse

Bipolar lidelse medfører ekstreme humørsvingninger mellom lykkerus og depresjon. Når en person er manisk er de ikke bare glade – manisk tilstand medfører faktisk en rekke symptomer slik som:

 • Søvnproblemer
 • Dårlig konsentrasjon
 • Masse energi
 • Hyppig snakking
 • Kan ikke sitte stille
 • Økt risikoatferd – f.eks. ved sex og økt pengebruk

Hjernekreft

Personer som er maniske er ikke nødvendigvis klare over sin egen uvanlige atferd – dette innebærer at de heller ikke er klar over eventuelle risikoer de tar når de er i denne tilstanden. Symptomer på en depressiv periode er som følger:

 • Føler seg nedfor og lei seg
 • Lite energi og tiltakslyst
 • Søvnproblemer
 • Tenker mye på død og selvmord
 • Trøtt og sliten
 • Glemmer ting
 • Ingen lykke i hverdagen

 – Deprimert? Søk hjelp eller terapi

Det viktigste ved mistanke om en slik lidelse er at personen som er rammet får snakke med en profesjonell terapeut (psykiater / psykolog) eller lignende – dette kan også være nyttig for å finne ut av hva som plager personen. Dette er grunnet den økte risikoen for selvmord som medfølger når en person er rammet av bipolar lidelse. Ved mer akutte tilfeller av sterk depresjon og lignende der man tror personen er en fare for seg selv eller andre bør man kontakte hjelpetelefonen Mental Helses Hjelpetelefon på telefon 116123, Kirkens SOS eller Psykiatrisk legevakt.

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss (anonymt hvis du ønsker) og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!
Les også: – 8 Øvelser for Dårlige Knær

vondt i kneet

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *