knesmerter og kneskade

5 Årsaker til Kneskade og Dårlig Knehelse

4.9/5 (14)

Sist oppdatert 25/04/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

5 Årsaker til Kneskade og Dårlig Knehelse

Alle må tenke og ta vare på knærne sine.

Det spiller ingen rolle om du er en toppidrettsutøver eller en person som liker å slappe av i sofaenriktig bruk av knærne kan forhindre kneskade og sørge for at knærne varer livet ut.

 

– La oss se nærmere på 5 årsaker som kan gi deg redusert knehelse

Her er 5 årsaker til kneskade og dårlig knehelse. Disse 5 tingene (som du gjør?) bryter ned knærne og medfører skade og ødeleggelse på kneets strukturer, sener og fester.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

TIPS: Video med kneøvelser

For deg som virkelig vil begynne å rette opp i årevis med uskikkelig kneoppførsel – så har vi også et videotreningsprogram nedenfor som kan hjelpe deg med å styrke knærne og stabilitetsmusklene. Du kan se videoen i neste del av artikkelen.

  

VIDEO: Knestyrkeøvelser med Strikk (Minibånd)

Her viser kiropraktor Alexander Andorff fra Vondtklinikkene Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo) deg flere effektive kneøvelser med minibånd. Minibånd-strikker er en form for treningsstrikker som benyttes for å isolere enkelte muskelgrupper for mer effektiv trening. Klikk nedenfor for å se videoen.


Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

 

1. Du ignorerer knesmerter og symptomer

Aldri ignorer smerter. Smerter er kroppens eneste måte å kommunisere at noe er galt og at ytterligere feilbelastning kan medføre større skade. Det er selvfølgelig forskjell på å være litt øm og å ha smerter. Dersom smertene begrenser deg fra å gjøre hva du normalt sett gjør burde du oppsøke hjelp hos kliniker for utredning og behandling.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Knesmerter

Hvis knærne verker og gjør vondt bør du gi dem en ‘pust i bakken’. For det første anbefaler vi å få kartlagt årsaken til smertene hos en offentlig autorisert kliniker (gjerne fysioterapeut eller moderne kiropraktor). Våre klinikere anbefaler regelmessig bruk av knekompresjonsstøtte for å gi knærne avlastning og å fremme økt tilheling. Støttene bidrar til å redusere støtbelastning samtidig som at de øker sirkulasjonen inn mot skadde og irriterte strukturer i kneet ditt. I tillegg til dette anbefaler vi også tilpasset rehabiliteringstrening hvor du bruker minibånd-strikk for å isolere musklene i hofter og knær på en effektive og skånsom måte. Bruk gjerne treningsprogrammet vi gikk gjennom tidligere i artikkelen – vi foreslår at du starter med 3 økter i uken.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

2. Overvekt

Mange av oss har noen ekstra kilo på kroppen – sånn er det bare. Men det kan også dessverre være problematisk for knærne. Hver halv kilo med kroppsvekt legger cirka to og en halv kilo ekstra belastning på kneleddene. Unødvendig å si, men de ekstra kiloene kan altså medføre stor belastning på knærne dine – som, over tid, vil medføre til økt slitasje (artrose) og skader. Dersom man har knesmerter er det vanskeligere å miste de ekstra kiloene – prøv derfor å kombinere inn «snill knetrening» slik som ergometersykkel, trening med strikk og svømming inn i treningsrutinene dine.

 

3. Å ikke gjennomføre restitusjon og rehabiliteringstrening

Dersom du har hatt knesmerter og kneskade så er det viktig at du gjennomfører riktig rehabiliteringstrening med korrekte mengder hvile mellom treningsøktene. En kliniker kan hjelpe deg med å trene riktig, samt behandle smerter som ofte oppstår rundt kneet etter en slik skade.

 4. «For mye, for raskt»

Du gjør framgang i trening når du trener hardt og deretter lar kroppen restituere etter treningsøkten. Dersom du trener for mye – for eksempel kan du ikke ha en hard treningsøkt av samme region hver dag – da kan du risikere at du får overbelastningsskader og i verste fall muskelavrivning eller seneskader. En plutselig økning av for eksempel jogging kan medføre slike belastningsskader – så det er viktig å bygge seg opp forsiktig i takt med hva muskulaturen, leddene og senene dine tåler.

 

5. Du glemmer å trene støttemuskler i hofte, lår og legg

Manglende støttemuskulatur og nedsatt mobilitet er ofte hovedårsakene til kneskader. Det er derfor viktig å trene kjerne og hoftemuskulatur for å avlaste knærne – disse musklene sørger nemlig for at støtbelastningen ved hopp og løping reduseres, som igjen forhindrer skader. Ved manglende stabilitetsmuskulatur vil leddene motta mesteparten av belastningen fra slike aktiviteter.

Les: – Slik får du Sterkere Hofte

Knestående push-up

 

Hvordan forebygge kneskader?

Her er noen gode tips på hvordan du kan forhindre slike skader:

  • Følg disse 5 årsakene
  • Daglig uttøyning
  • Trening av Kjernemuskulatur
  • Varm opp før du trener

 

Annen forebygging: Knekompresjonsstøtte og Fysikalsk Behandling

Mange benytter også knekompresjonsstøtte for å øke blodsirkulasjonen og konsekvent fjerne avfallsstoffer, samt fremme raskere tilheling. Dette er, i kombinasjon med trening, kanskje noe av det aller viktigste du kan gjøre for knærne dine. Jevnlig bruk av knekompresjonstøy som vist nedenfor kan gi deg den lille fordelen du trenger for å bli kvitt de langvarige kneplagene og skadene dine – kompresjonstøy har vist i studier at det kan øke blodsirkulasjonen lokalt og dermed sørge for raskere reparasjon i kneets strukturer.

Vi anbefaler også at du får profesjonell hjelp for kneproblematikken din. Knær består også av muskler, sener og ledd – og kan – i likhet med andre del av kroppen behandles. Her ser man ofte veldig god effekt av biostimulerende laserterapi, som er en behandlingsmetode som kun kan benyttes av kiropraktor, fysioterapeut og lege i henhold til Strålevernforskriften. Trykkbølgebehandling, samt intramuskulær akupunktur er også gode måter å stimulere reparasjon og gi forbedret knefunksjon.

 

 NESTE SIDE: – Vondt i Kneet? Dette er hvorfor!

vondt i kneet

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller bruk kommentarfeltet nedenfor. 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *