Krystallsyke - svimmelhet

Jeg Blir Svimmel Når Jeg Reiser Meg Opp Raskt – Burde Jeg Være Bekymret?

5/5 (1)

Sist oppdatert 14/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Krystallsyke - svimmelhet

Jeg Blir Svimmel Når Jeg Reiser Meg Opp Raskt – Burde Jeg Være Bekymret?

Mange opplever midlertidig svimmelhet når de reiser seg opp raskt fra sittende eller liggende stilling. Å bli svimmel når man reiser seg opp raskt er relativt vanlig, men dersom det forekommer hyppig bør du få undersøkt blodtrykket ditt hos din fastlege, da ujevnt blodtrykk kan være alvorlig, særlig for eldre, blant annet grunnet forhøyet sjanse for avsviming og fall.

Når du reiser deg raskt må blodårene og hjertet trekke seg sammen for å forsyne kroppen og hjernen med blod. Dette kan ta litt tid på morningen og man kan derfor oppleve en forbigående svimmelhet før hjernen mottar den tilstrekkelige blodforsyningen den vil ha.

 

– Få blodtrykket sjekket

Dersom du opplever denne typen av svimmelhet regelmessig så burde du få undersøkt blodtrykk og hjertefunksjon hos legen. Det er nemlig slik at organer, ekstremiteter og, viktigst av alt, hjernen din, er avhengig av at blodtrykket jevnt og høyt nok til at de regelmessig blir forsynt med blod og oksygen.  Hvis du opplever stillingsbetinget svimmelhet vil legen måle blodtrykket i liggende, sittende og stående stilling – og deretter undersøke at dette ikke er konstant lavere når du ligger eller sitter ned.

 

 

Blodtrykket er en måling av kraften inne i blodårene dine hver gang hjertet slår. Et normalt blodtrykk ligger på 120 mmHg overtrykk og 80 mmHg undertrykk. Overtrykk (systolisk trykk), som er det første nummeret, er en måling av trykket i arteriene når hjertet slår og blodårene er fulle. Undertrykk (diastolisk trykk), som er det andre nummeret i målingen, er trykket i blodårene når hjertet hviler mellom hjerteslagene.

 

Et godt råd er å ta deg litt god tid på morningen til å reise deg fra liggende til stående stilling. Sitt gjerne i 30 sekunder før du reiser deg helt opp. Dette er fordi at blodtrykket har vært lavt gjennom natten når du sover og når du reiser deg raskt så må plutselig «alle mann til pumpene» – dersom blodårene ikke kan etterkomme kravene kan du oppleve forbigående svimmelhet grunnet mindre blodforsyning til hjernen.

 

Du kan lese mer om lavt blodtrykk på neste side av denne artikkelen.

 

 

NESTE SIDE: – Derfor Bør du ta Lavt Blodtrykk på Alvor

lavt blodtrykk og blodtrykksmåling med lege

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *