Multippel sklerose (MS)

Multippel sklerose

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 15/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Multippel sklerose (MS)

Multippel sklerose (MS)

Multippel sklerose, også kjent som MS, er en autoimmun sykdom som karakteriseres ved gradvis ødeleggelse av nervesystemet. Multippel sklerose er en episodisk, men progressiv tilstand, som gradvis fører til mer og mer destruksjon av myelinet som insulerer nervene i sentralnervesystemet. Denne progresjonen danner karakteristisk plakk i påvirkede områder. MS er den vanligste autoimmune sykdommen som rammer sentralnervesystemet.

 

Symptomer ved multippel sklerose

Spesifikke symptomer på MS inkluderer dobbeltsyn, ensidig blindhet, muskelsvakhet, nedsatt sensorikk og koordinasjonsproblemer. Tilstanden kan være av og på (episodisk), og det kan være lengre opphold uten symptomer – men nerveskaden er der fortsatt og vil fortsette å bli gradvis verre.

 

Kliniske tegn

En person med MS kan ha nærmest alle former for nevrologiske symptomer, inkludert autonomiske, visuelle, motoriske og sensoriske endringer. De spesifikke kliniske tegnene er avhengige av hvilket område i hjerne eller nervebanen som er skadet.

 

To tester anses som spesifikke for diagnostisering av MS. Disse er Uhtoff’s fenomen, som viser en forverring av symptomene ved høye temperaturer og Lhermittes tegn, der pasienten vil oppleve en elektrisk følelse nedover ryggen når han/hun bøyer nakke framover.

 

Diagnostisering og årsak

Man kjenner ikke årsaken til multippel sklerose, men man har funnet en genetisk, arvbar lenke og epigenetisk lenke til sykdommen – det har også blitt spekulert i om visse virusinfeksjoner kan spille en rolle. Tilstanden kan diagnostiseres ved hjelp av grundig undersøkelse, pasientanamnese og billeddiagnostikk (en MR undersøkelse kan vise skadede, demyelinerte områder). Det kan også være nødvendig å sjekke spinalvæske og nervekonduksjonstester.

 

Hvem rammes av sykdommen?

MS rammer 30 av 100000 personer, naturlig nok med visse geografiske forskjeller. Sykdommen rammer oftest de som bor langt fra ekvator, selv om noen unntak eksisterer – slik om inuittene, samefolket og maorifolket. En grunn til dette kan være vitamin D mangel. En grunn til at de nevnte gruppene ikke påvirkes kan være at de eksponerer seg mer for sol og også har et bedre kosthold. Røyking er også en risikofaktor for å utvikle sykdommen.

 

Behandling

Det finnes ingen kur for multippel sklerose (MS). Men medikamenter og nevrologisk rehabilitering har begge vist symptomlindrende effekter – dòg uten å stanse sykdommen fra å utvikle seg. Behandlingen varierer naturlig nok basert på hvilke områder som er påvirket. Fysikalsk behandling har også vist effekt i behandlingen av MS.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

Alternativ og naturlig behandling

I følge studier benytter over 50% av rammede seg av alternative og naturlige behandlingsmetoder. Disse kan være kontroversielle (slik som bruken av medisinsk cannabis) eller mer vanlige, slik som urtemedisin, yoga, akupunktur, oksygenterapi og meditasjon.

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *