Sklerodermi

Sklerodermi (Systemisk sklerose)

5/5 (6)

Sist oppdatert 14/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

<< Autoimmune sykdommer

Sklerodermi

Sklerodermi (Systemisk sklerose)

Sklerodermi, også kjent som systemisk sklerose, er en kronisk autoimmun sykdom som karakteriseres ved fortykkelse og herding av huden. Sklerodermi kan i mer alvorlige tilfeller også påvirke interne organer. Man deler sklerodermi inn i to hovedkategorier, begrenset sklerodermi og diffus sklerodermi. Sistnevnte er den alvorligste formen av systemisk sklerose. I nyere tid har denne tilstanden blitt godt kjent etter at den rammet Gunhild Stordalen.

 

Symptomer ved begrenset sklerodermi og diffus sklerodermi

Ved den mildere versjonen vil man se hudforandringer hovedsaklig rundt hender, armer og ansiktet. Denne utgaven blir også kalt CREST syndrom grunnet dens karakteristiske symptomer i form av kalsiumnedleggelse i huden, raynauds fenomen, spiserørforstyrrelse, sklerodactyli og telangiectasi.

 

Diffus sklerodermi skiller seg ut ved at tilstanden forverrer seg raskt, påvirker et større område av huden og også en eller flere interne organer – vanligvis nyrene, spiserør, hjerte og/eller lungene. Denne typen av sklerodermi kan være meget ødeleggende, da det ikke finnes noen kur for sykdommen – normalt sett er det lungekomplikasjoner som er den dødelige årsaken ved forverrende diffus sklerodermi. Man sier at fem-års overlevelse av sistnevnte ligger på 70% og 10-års overlevelse ligger på 55%.

 

Kliniske tegn

Raynauds fenomen (distinkt tap av farge eller misfarging i ytre del av fingrene) er tilstede i 70% av rammede personer. Sår på fingertuppene og huden kan ofte sees ved observasjon. Uregelmessig hjerterytme, økt blodtrykk og hjertefeil er også vanlig blant påvirkede personer. Andre tegn kan innebære sure oppstøt, hevelse, dårlig fordøyelse, tapt appetitt, diarè, forstoppelse og sicca syndrom (med komplikasjoner – slik som tanntap og hes stemme). Man kan også oppleve kortpustethet, brystsmerter, tørrhoste, ledd og muskelsmerter, karpaltunnelsyndrom og muskelsvakhet. Listen fortsetter med ereksjonssvikt, nyreproblemer og nyresvikt.

 

Diagnostisering og årsak

Man kjenner ikke årsaken til sklerodermi, men man har funnet en genetisk, arvbar lenke og epigenetisk lenke til sykdommen. Man har sett at mutasjoner i genet HLA spiller en rolle i mange av tilfellene – men ikke alle. Det å være utsatt for løsemidler og lignende ser også ut til å kunne ha en negativ effekt.

 

 

Hvem rammes av sykdommen?

Sykdommen rammer kvinner 4 – 9 ganger oftere enn menn, og har normalt sett oppstart i alderen 20-50 år. Sykdommen finnes over hele verden og man har sett at tilstanden rammer afroamerikanere noe mer enn andre.

 

Behandling

Det finnes ingen kur for sklerodermi (systemisk sklerose). Symptomlindrende behandling innebærer medikamenter i form av en lang rekke medikamenter – avhengig av hvilket symptom man forsøker å dempe.

 

Den vanligste formen for behandling av autoimmune tilstander er med immunosupresjon – altså medikamenter og tiltak som begrenser og demper kroppens eget forsvarsystem. Genterapi som begrenser inflammasjonsprosesser i immunceller har vist stor framgang i nyere tid, da gjerne i kombinasjon med økt aktivering av anti-inflammatoriske gener og prosesser.

 

Les også: – Fullstendig oversikt over autoimmune sykdommer

Autoimmune sykdommer

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også: – Vitamin C kan gi bedre thymus funksjon!

Lime - Foto Wikipedia

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full hukommelse!

Alzheimers sykdom

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader og senebetennelse

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *