Krystallsyken

Hvordan bli kvitt krystallsyken?

5/5 (11)

Sist oppdatert 10/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hvordan bli kvitt krystallsyken?

Lei av å ha krystallsyke? Fortvil ikke – med hjelp fra kyndig behandler kan denne manøveren, hjemmeøvelser og disse rådene gjøre at du blir kvitt krystallsyken på rekordtid. Del gjerne denne artikkelen om krystallsyke med noen som er rammet av svimmelhet – kanskje er det denne diagnosen de har?

I denne artikkelen vil vi gå igjennom flere relevante hjemmeøvelser og behandlingsmodaliteter, inkludert:

  • Hvordan man diagnostiserer krystallsyken
  • – Dix Hallpike testen
  • Vanlige symptomer
  • Epleys manøver
  • Semont manøver
  • Alternativ behandlingKrystallsyke er en relativt vanlig plage. Faktisk så vil så mange som 1 av 100 bli rammet i løpet av ett år. Heldigvis er tilstanden ganske enkel å behandle for kyndige behandlere – slik som ØNH-leger, kiropraktorer, fysioterapeuter og manuellterapeuter. Dessverre er det ikke allmennkunnskap at dette er en diagnose som responderer meget godt på spesifikke behandlingstiltak (slik som Epley’s manøver som ofte kurerer tilstanden på 1-2 behandlinger), så mange blir gående i flere måneder med tilstanden. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside.

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Krystallsyken – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Svimmel eldre kvinne

Hva er vanlige symptomer ved krystallsyke?

De vanligste symptomene på krystallsyke eller godartet stillingsbetinget svimmelhet er vertigo, svimmelhet forårsaket av spesielle bevegelser (f.eks. legge seg over på en side i sengen), en følelse av å være ‘letthodet’ og kvalm. Symptomene kan variere fra person til person – men det karakteristiske symptomet er at det alltid blir frembringet via den samme bevegelsen, ofte en vridning mot en side. Dermed er det vanlig at personer rammet av krystallsyke beskriver at tilstanden forekommer når de vrir seg i sengen mot en side eller ruller over til høyre eller venstre.

Symptomer kan også forekomme når personen tipper hodet bakover, som for eksempel hos frisøren eller ved visse Yogastillinger. Et svimmelhetsanfall forårsaket av krystallsyke vil også kunne frambringe nystagmus (øyene går raskt fram og tilbake, ukontrollert) i øynene og varer alltid kortere enn ett minutt.Hvordan stiller man diagnosen krystallsyke – og hvordan diagnostiseres stillingsbetinget svimmelhet?

En kliniker vil stille diagnosen basert på historietagning og klinisk undersøkelse. Symptomene på krystallsyke er ofte så karakteristiske at en kliniker vil kunne anslå diagnosen basert på anamnesen alene. For å stille diagnosen benytter klinikere en spesialtest kalt «Dix-Hallpike» – denne er ofte meget spesifikk og er utviklet spesielt for å diagnostisere krystallsyke / stillingsbetinget svimmelhet.

Dix-Hallpike test for krystallsyke

I denne testen bringer klinikeren pasienten raskt fra sittende til liggende stilling med hodet vridd 45 grader mot den ene siden og 20 grader bakoverbøy (ekstensjon). En positiv Dix-Hallpike vil gjenprodusere pasientens svimmelhetsanfall sammen med karakteristisk nystagmus (rask flikking av øynene fram og tilbake). Dette symptomet er ofte veldig lett å se, men kan også være mindre tydelig – da kan det være nyttig at klinikeren utstyrer pasienten med såkalte Frenzelbriller (en slags videobriller som tar opp reaksjonen).

Hva er vanlig behandling for krystallsyke?

Vent og se: Krystallsyke er som nevnt en stillingsbetinget svimmelhet som regnes som «selvbegrensende», da den ofte varer i 1-2 måneder før den forsvinner. Men de som oppsøker hjelp kan få betydelig raskere hjelp, da det ofte bare kreves en eller to behandlinger for å rette opp i diagnosen hos en kyndig behandler. Kiropraktorer, manuellterapeuter og ØNH-leger er alle trente i denne behandlingsformen. Krystallsyke kan vedvare mye lenger enn 2 måneder, og med tanke på hvor plagsom denne diagnosen er, så anbefaler vi at du får behandling og blir kvitt problemet så raskt som mulig.

Epleys manøver eller Semont manøver: Nevnte terapeuter er godt trente i denne teknikken og studier har vist at så mange som 80% blir kurert med denne behandlingsformen. Forskning har vist at de to teknikkene er tilnærmet like effektive (Hilton et al).

Epleys manøver i behandling av krystallsyke

Denne manøveren eller behandlingsteknikken er også kjent som krystall-reposisjoneringsprosedyren og ble, derav navnet, utviklet av Dr. Epley. Manøveren utføres gjennom fire stillinger der klinikeren holder de fire stillingene i cirka 30 sekunder av gangen – hovedformålet er å få på plass de feilplasserte otolittene (ørestenene)  i indre øret. Behandlingen er meget effektiv og det er vanlig ved full bedring i løpet av 2 behandlinger.

Forskning: Dette er den mest effektive behandlingen

Forskning har vist at Epleys manøver utført av profesjonell behandler – i kombinasjon med hjemmeøvelser – er den mest effektive behandlingen av krystallsyke (Helminski et al).

Epleys manøver

– ILLUSTRASJON: EPLEYS MANØVER

Semont manøver

Ofte kalt lillebroren til Epleys manøver, da den ikke er like effektiv og krever 3-4 behandlinger for full bedring. Epleys manøver blir ofte foretrukket av de to.

Hva om reposisjoneringsmanøverene ikke fungerer for meg?

Epleys manøver fungerer i cirka 50-75% av behandlede tilfeller allerde ved første konsultasjon. Dette etterlater 25-50% som ikke opplever fullstendig bedring eller noen bedring i det hele tatt etter første behandling – cirka 5% vil også oppleve en forverring av tilstanden.

Det er derfor man sier at opptil 4 behandlinger med Epley’s manøver bør gjennomføres før man gir opp denne behandlingsformen. Det er vanligst at den bakre buegangen i indre øret er påvirket, men noen ganger kan det være andre bueganger – og da bør manøveren modifiseres deretter.

Noen klinikker og fasiliteter har såkalt «svimmelhets-stoler» som skal gjøre reposisjoneringen mer effektiv, men dette er ofte hva vi kaller «spill for galleriet» og totalt unødvendig, da en trent kliniker vil ha god effekt med den manuelle teknikken Epleys manøver.Les også: – 4 Hjemmeøvelser mot Krystallsyken

Epleys hjemmemanøver 2

Krystallsyke og tilbakefall: Kan man få tilbakefall?

Dessverre, ja, så er det slik at de rammet av krystallsyke ofte rammes igjen. Forskning har vist at 33% vil ha et tilbakefall innen ett år er omme og at så mange som 50% vil ha et tilbakefall innen fem år. Om krystallsyke gjenoppstår, og du har hatt god effekt av Epleys manøver tidligere, så bør du oppsøke samme kliniker for behandling igjen.

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

TRYKK HER FOR NESTE SIDE: – 8 Gode Råd og Tiltak mot Svimmelhet

SvimmelLES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

Kilder og forskning

  • Hilton, MP; Pinder, DK (8 December 2014). «The Epley (canalith repositioning) manoeuvre for benign paroxysmal positional vertigo». The Cochrane Database of Systematic Reviews12: CD003162
  • Helminski, J. O.; Zee, D. S.; Janssen, I.; Hain, T. C. (2010). «Effectiveness of Particle Repositioning Maneuvers in the Treatment of Benign Paroxysmal Positional Vertigo: A Systematic Review». Physical Therapy

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

Del gjerne denne artikkelen om krystallsyken videre i sosiale medier

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *