Dyrekiropraktisk Behandling av Hest og Hund

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Dyrekiropraktisk behandling av hest

Dyrekiropraktisk Behandling av Hest og Hund

De fleste har nok hørt om kiropraktorer for mennesker, men visste du at de også finnes for dyr? Her kan du lese mer om dyrekiropraktisk behandling! Har du innspill eller spørsmål til dyrekiropraktoren? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside.

 

Utdannelse

Kiropraktor er en beskyttet tittel etter Helsepersonelloven og kan bare benyttes av de med autorisasjon eller lisens.  Autorisasjon og lisens tildeles i dag av Helsedirektoratet. Det eksisterer for øyeblikket ingen kiropraktorutdanning i Norge, men Helsedirektoratet godkjenner ECCE (The European Council on Chiropractic Education) akkreditert utdanning fra andre land. Utdanningen er normert til fem år, etterfulgt av ett års turnustjeneste i Norge.

Dyrekiropraktikk med behandling av hest

For å jobbe med dyr må man deretter ta videreutdanning i dyrekiropraktikk/ veterinærkiropraktikk. Det finnes, per i dag, ingen offentlig godkjent skole eller autorisasjon for dyrekiropraktorer. Veterinærer og kiropraktorer har jobbet sammen for å utvikle dette fagfeltet, og man kan nå ta omfattende etterutdanning i dyrekiropraktikk på flere steder i Europa og Nord-Amerika. Kursene er kun åpne for veterinærer og kiropraktorer, samt sisteårsstudenter under veterinær- eller kiropraktorutdanning. Anatomi, fysiologi, biomekanikk, nevrologi, patologi, diagnostisk bildeundersøkelse, rehabilitering, etikk, forskning, analyse av bevegelsesmønster, og selvfølgelig teoretisk og praktisk kiropraktikk, er de viktigste emnene under kursene. Etter bestått kurs kan man i tillegg ta sertifiseringseksamen i regi av IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) eller AVCA (American Veterinary Chiropractic Association). Medlemmer i disse organisasjonene må jevnlig oppdatere kunnskapen sin ved å delta på etterutdanningskurs for å opprettholde statusen sin som sertifisert medlem. Du kan dermed søke opp kiropraktorer/veterinærer på hjemmesidene til IVCA (ivca.de) og AVCA (animalchiropractic.org) for å finne ut om de har denne sertifiseringen.

 

Hva er kiropraktikk?

Den enkleste forklaringen på dette er nok at kiropraktikk er et fagfelt som hovedsaklig fokuserer på muskler, nerver, og skjelettet. Dyrekiropraktisk behandling har som mål å gjenoprette optimal og smertefri funksjon i bevegelsesapparatet.  Nedsatt bevegelse i ledd kan være ubehagelig og oppstår gjerne sammen med ømme muskler. Dyret vil dermed ofte forandre bevegelsesmønsteret for å unngå smerter og stivheter. Endringer i dyrets biomekanikk kan over lengre tid føre til overbelastningsskader i muskel- og skjelettsystemet. Det er ulike metoder som kan benyttes for å løse opp i spenninger og ømheter i kroppen. Leddjusteringer er gjerne det de fleste forbinder med kiropraktikk. Justering av ledd skjer ved raske, spesifikke, og kontrollerte håndgrep som øker bevegelsen i leddene samtidig som det reduserer muskelspasmer og smerte. Justeringen skjer innenfor leddets normale bevegelsesområde, og skal dermed ikke være skadelig for leddet, med mindre det er underliggende patologi som ikke er oppdaget på behandlingstidspunktet. Dette er en viktig del av behandlingen for dyrekiropraktorer, men overhodet ikke den eneste metoden som kan benyttes under en konsultasjon. Bløtvevsmetoder som triggerpunktbehandling, massasje, strekk/tøy, releaseteknikker, traksjon, og instrumentassistert bløtvevsteknikker kan benyttes i større eller mindre grad. Råd om hva som bør gjøres og ikke gjøres for å fremme heling og unngå tilbakefall kan også gies, gjerne i samråd med veterinær.

Hester - Foto Wikimedia

 

Hva kan føre til at en hest trenger dyrekiropraktisk behandling?

Det kan være mange grunner til at en hest trenger behandling, men noen av de vanligste inkluderer: stress, sal som ikke passer, for kort oppvarming, hard trening, bokshvile, rideteknikk/treningsmetoder, vanskelig fødsel, fall/ulykker, og at hesten ikke passer til arbeidet den blir bedt om å utføre.

 

Symptomer på at hesten din kan ha fordel av dyrekiropraktisk undersøkelse og behandling inkluderer:

• Endret adferd eller kroppsholdning
• Økt sensitivitet ved berøring eller stell
• Nedsatt aktivitetsnivå og prestasjonsevne
• Unormal gange (stivhet/halthet)
• Halen bæres til en side
• Ujevn muskelsetting
• Endret hodeposisjon eller risting på hodet

• Irritabel under påsaling
• Bukking og steiling
• Vegrer seg fra hinder
• Henger på ene tøylen

• Dårlig bakbensaktivitet
• Manglende sving i ryggen
• Rytteren blir sittende til ene siden

•Problemer med overganger

Terapiridning - Foto Wikimedia

Til informasjon:

Dyrekiropraktikk er en komplementær behandling som kan brukes i tillegg til veterinærbehandling for muskel- og skjelettplager, men aldri som erstatning for nødvendig veterinærbehandling. Dyrekiropraktikk skal ikke benyttes som behandling for brudd, infeksjoner, kreft, metabolske sykdommer, eller ikke-mekaniske leddproblemer. Hester med akutte skader på leddbånd eller sener, artritt, eller artrose skal heller ikke behandles kun med dyrekiropraktikk. Ved halthet skal alltid veterinær kontaktes først. Alle dyr bør ha en fast veterinær og jevnlige helsesjekker.

 

Skrevet av Cathrine Hjelle Feier

Om Cathrine Hjelle Feier

– Husk å følge dyktige Cathrine Hjelle Feier på Facebooksiden hennes her.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

 

LES OGSÅ: – Har du hørt om terapiridning?

Hester - Foto Wikimedia

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *