Vondt i ribbeina

Vondt i ribbeina

Muskelsmerter i ribbeina

Muskelsmerter i ribbeina kan oppstå av flere grunner. Når det oppstår muskelsmerter i ribbeina så er dette symptomer på at noe er dysfunksjonelt og galt – du bør aldri ignorere smerter, da dette er kroppens eneste måte å fortelle deg at noe ikke stemmer.

 

Muskelsmerter i ribbeina kan redusere brystkassens bevegelseutslag og gi smerter ved innpust eller referere smerter fram mot brystbenet (sternum).

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe ved muskelsmerter i ribbeina.

  

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Brystrygg

Nakken og øvre rygg (brystryggen) henger tett sammen, funksjonelt sett, med ribbeina. Derfor er det viktig å opprettholde god bevegelighet og muskulær elastisitet i disse anatomiske regionene.

 

Klikk nedenfor for å se fem bevegelse og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i anspent muskulatur i og rundt ribbeina – og dermed redusere ribbeinssmerter og sjansen for ribbeinslåsninger.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skulderbladene med Strikk

Redusert funksjon i skulderbladene er noe vi ofte ser ved muskulære ribbeinssmerter. Å øke styrken i skuldre og skulderblad med strikk kan ha en særdeles positiv effekt på ribbeina og nakkeregionen. Treningsstrikken sørger også for at du får med deg ribbeinsmuskulaturen på en meget gunstig måte.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Hva er mulige årsaker til muskelsmerter i ribbeina?

Muskelsmerter oppstår grunnet for lite aktvitet, overbruk, feilbelastning og/eller skade. Dette kan oppstå grunnet ensidig belastning uten tilstrekkelig støttemuskulatur for å utøve denne aktiviteten eller plutselig overbelastning som medfører skade (f.eks. bilulykke eller fall).

 

Ved dysfunksjon i ledd eller skader på strukturer i ribbeina (f.eks. ribbeinslåsning eller interkostal myalgi) kan man også oppleve at musklene spenner seg eller kramper seg som en reaksjon på den nærliggende irritasjonen.

 

Overbelastning – en vanlig årsak

De aller fleste har nok overbelastet over evne (for eksempel løftet flytteesker i flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon.

 

Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur og lite bevegelse, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd i brystrygg, ribbeinsledd (disse fester inn mot brystryggvirvelene) og nakke –  det er viktig at disse leddene beveger seg tilstrekkelig.

 

En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere din plage og eventuell behandling.

 

Symptomer ved Muskelsmerter i Ribbeina

Når muskelvev er irritert eller skadet så vil det ofte være ømt ved berøring og trykk. Det kan også være lokal varmeutvikling da kroppen vil forsøke og øke blodsirkulasjonen til området for å løse opp i problemet – dette kan føre til smerter, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet.

 

Slik tilstramming og anspenthet kan føre til nedsatt leddbevegelse i utsatt område. Det er derfor viktig å behandle både ledd (mobilisering og leddkorrigeringsteknikker), muskler og bløtvev på en helhetlig måte.

  

Mulige diagnoser som kan gi muskelsmerter i ribbeina

Her er en liste over noen av de mulige diagnosene som kan gi muskelsmerter i ribbeina.

Artritt (Leddgikt)

Artrose (Slitasjegikt)

Fibromyalgi

Interkostal myalgi (anspenthet og dysfunksjon i ribbeinsmuskulaturen)

Lattissimus dorsi myalgi

Leddlåsning / leddrestriksjon i brystrygg eller costaledd

Pectoralis minor myalgi

Ribbeinslåsning

Serratus posterior myalgi

Subscapularis myalgi

 

 

Hvem rammes av muskelsmerter i ribbeina?

Absolutt alle kan rammes av muskelsmerter i ribbeina – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen vektløfting og særlig de med høy repetitiv belastning mot muskulatur relatert til ribbeina er ofte utsatt.

 

For lite bevegelse i hverdagen, svak støttemuskulatur (rhomboideus, rotator cuff og ryggmuskulatur bl.a.) i kombinasjon med dysfunksjon i ledd kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler muskelsmerter i ribbeina.

 

– Ribbeinslåsning kan noen ganger referere smerter mot brystbenet og i mange tilfeller bli tolket som smerter fra hjertet. Man bør dòg alltid være på den sikre siden og utredes hvis man har familiær historie med hjerteproblematikk eller er i risikosonen.

 

Muskelsmerter i ribbeina kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer. Hvis smerte oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (overbruk eller repetitive bevegelser som du ikke er vant til i kombinasjon med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?

 

Som for dårlig teknikk med framoverskutt hodestilling på vektløft? Eventuelt mange timer for PC’n eller nettbrettet?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg.

 

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden eller strukturen bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Diagnostisering av muskelsmerter i ribbeina

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet.

 

Klinikeren vil kunne identifisere årsaken til problemet og hvilke muskler som er involvert. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk (f.eks. etter nakkesleng)

  

Billeddiagnostisk utredning av muskelsmerter i ribbeina (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i ribbeina. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på bløtvev, mellomvirvelskiver, sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av muskelsmerter i ribbeina

Hovedformålet med behandling av muskelsmerter i ribbeina er å fjerne eventuell årsak til smertene og deretter la ribbeinsmuskulaturen tilhele seg selv. I akuttfasen kan kuldebehandling gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også for ribbeina.

 

Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

 

Fysioterapi: En fysioterapeut kan redusere anspenthet i stramme muskler og hjelpe til med øvelser.

 

Hvile: Ta en pause fra det som forårsaket skaden. Bytt ut belastningene med tilpassede øvelser og alternativer.

 

Kiropraktorbehandling: En moderne kiropraktor behandler muskler og ledd. Deres utdanning er den lengste og mest omfattende av yrkesgruppene som behandler plager i muskel og skjelettapparatet. Et alternativ til kiropraktor er manuellterapeut. Muskelknutebehandling og triggerpunktterapi brukes hyppig mot myalgier.

 

Nedising / kryoterapi

 

Sportsteiping / kinesioteiping

 

Øvelser og uttøyning (se øvelser lenger ned i artikkelen)

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

 

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

 

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

 

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

 

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Les også: – Derfor Bør du Unngå Kortisoninjeksjon

kortisoninjeksjon

 

Øvelser mot muskelsmerter i ribbeina

Øvelser og trening er nøkkelen til forebygging av muskelsmerter i ribbeina. Dersom muskulaturen er sterkere enn belastningen den utsettes for så vil det ikke oppstå en skade / irritasjon. Men man må jo også sørge for at man har en god muskulær balanse og er sterk jevnt over.

 

Av andre øvelser så hjelper det å holde seg i bevegelse og gå jevnlige turer i ulendt terreng. Sørg også for at du tøyer arm, nakke og rygg. Vi anbefaler også at du prøver rolig på disse skulderøvelsene slik at du ikke stivner til.

 

 

 

Stilte spørsmål vedrørende muskelsmerter i ribbeina

Ingen enda. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
  1. Ljl says:

    Om det e brudd der då? Hva då? Kan det være noe annet enn overbelastning? Trodde lenge det var muskel relatert og ikke ribbeina bak så var brukke når jeg gikk rundt me smerter her i februar i år. Vondt å puste inn ble det etterhvert. Va hos legen så henviste meg til røntgen . De mistenkte lungebetennelse . Så tok røntgen av lungene når og da såg de det va brudd i første og 2/3 ribbein. No for 1 mnd siden tok eg nytt å fikk ny info. Ikke at alt såg så lyst ut. Hakke fått snakket med legen min skikkelig endå pga ferie. Men ikke trent overkropp på 5 mnd for la det gro og eg e bekymret. Leser meg opp på mye lesestoff her for å ha noe å kunne referere til me legen neste besøk. Off. Går det å ringe dere?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *