forstorret prostata

forstorret prostata

Vondt i Prostata | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Vondt i prostata? Her kan du lære mer om smerter i prostata, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved vondt i prostata og prostataproblemer. Smerter fra prostata bør alltid tas på alvor, da de – uten riktig oppfølging – kan forverre seg ytterligere. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer. På bildet ovenfor ser vi også hvordan en forstørret prostatakjertel kan komprimere urinlederen.

 

Prostataen er en kjertel som bare finnes hos menn – lokalisert i området under urinblæren. Den omkranser urinlederen – hvorav sistnevnte har ansvaret for å lede urin ut av kroppen. Kort fortalt så er den ansvarlig for å produsere en tykk, hvit væske som blandes med spermceller for å danne sæd. Prostatakjertelen er liten og på størrelse med en valnøtt, men blir gradvis eldre som vi blir bedre. De tre vanligste tilstandene som forårsaker hevelse eller fysisk forstørrelse av denne kjertelen er:

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt i prostata, prostatasmerter, samt ulike symptomer og diagnoser ved prostatasykdom.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i prostata og prostataproblemer?

Diskusjon med helsepersonell

Betennelse i prostata

Prostatakjertelen kan bli betent og irritert grunnet flere forskjellige årsaker, men det vanligste er en bakteriell infeksjon – dog så kan den også hovne opp og bli betent uten at man finner tegn på betennelse. Når prostata blir betent så vil den også hovne opp og bli forstørret. En slik prostatabetennelse kan ramme menn i alle aldre – men rammer vanligvis de i alderen 30 til 50 år.

 

Typiske symptomer på betennelse i prostata inkluderer:

 • Hyppig vannlating (at du må gå på do oftere enn vanlig)
 • Smerter i bekkenet, kjønnsorganene, korsryggen og setet
 • Smerter i området mellom pungen og anus
 • Smerter ved ejakulasjon
 • Vondt når du tisser

 

Dersom du har disse symptomene råder vi deg til å ta kontakt med lege for kontroll og utredning. Normalt sett vil en betennelse i prostata bli behandlet medikamentelt og normalt sett bedrer tilstanden seg i løpet av få uker eller måneder – men kan også vedvare lenger i visse, sjeldnere tilfeller.

 

Godartet forstørrelse av prostatakjertelen

Nærmere en tredjedel av menn over 50 år har en forstørret prostatakjertel – så som du skjønner er det en ganske vanlig, ufarlig tilstand. Man vet ikke den nøyaktige årsaken til at prostataen vokser etterhvert som man blir eldre, men det er viktig å vite at det ikke skyldes kreft og at det heller ikke øker sjansen for at du rammes av kreft i prostata.

 

Etterhvert som prostataen vokser og blir større, så kan dette føre til trykk på urinlederen, som igjen medfører visse problemer når man skal tisse. Kliniske symptomer og tegn på en forstørret prostata innebærer:

 • At du må «ta i» for å urinere
 • Dråper som havner i «boksershortsen» etter at du har tisset
 • En følelse at du aldri får tømt urinblæren helt
 • Oppvåkning på natten grunnet at du må tisse
 • Problemer med å starte eller avslutte en urinstråle
 • Svak urinstråle

 

Dersom du opplever problemer med urinering eller du opplever ovennevnte symptomer, så kan du ta kontakt med din fastlege for en klinisk vurdering og undersøkelse. Det tilrådes at man forsøker å unngå og drikke for mye like før leggetid og da særlig alkohol, te og kaffe (som alle kan føre til økt vannutskillelse). Visse typer av medikamenter kan krympe prostataen og få musklene rundt blæren til å slappe av. Ved omfattende problematikk som ikke responderer på medikamentell behandling så kan det være aktuelt å fjerne en liten del av prostataen via et kirurgisk inngrep.

 

Les også: – Vanlig halsbrannmedikament kan gi alvorlig nyreskade

Piller - Foto Wikimedia

  

Kreft i prostata

Prostatakreft er den aller vanligste formen for kreft blant menn. Man er usikker på hva som er årsaken bak at man rammes av kreft i prostata, men man vet at sjansen øker med alderen. Primært sett er det menn over 65 år som rammes av denne diagnosen, men menn over 50 er i risikosonen.

 

Andre risikofaktorer for å rammes av prostatakreft inkluderer:

 • Etnisk opprinnelse: Menn av afrikansk og europeisk opprinnelse rammes hyppigere enn de av asiatisk opphav.
 • Familiær historie: Dersom det er en familiehistorie hvor faren eller broren din har blitt rammet av prostatakreft når de var under 60 år eller at et kvinnelig medlem er rammet av brystkreft, så er det forhøyet risiko for at du får kreft i prostata.

 

Symptomer ved kreft i prostata kan være vanskelig å skille fra ordinær prostataforstørrelse, men inkluderer:

 • At det tar lang tid å tømme urinblæren grunnet svak stråle.
 • Blod i urinen eller sæden.
 • En følelse av at det alltid er væske i urinblæren.
 • Hyppig vannlating.
 • Vanskeligheter med å starte en stråle.

 

Dersom du opplever noen eller flere av disse symptomene så må du vite at det er høyere sannsynlighet for at det er godartet forstørret prostata – men det er viktig å få utelukket at det dreier seg om kreft. Denne kreftformen, i motsetning til mange andre typer av kreft, utvikler seg saktere og tar lenger tid før det blir dødelig – og mange dør heller med sykdommen framfor at de dør av selve lidelsen.

 

Dersom du er over 50 år og opplever noen av de nevnte symptomene, så rådes du til å ta kontakt med lege for kontroll.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Smerter i prostata, samt vedvarende prostataproblemer og urinblæreproblematikk, bør alltid tas på alvor. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med vedvarende smerter i denne anatomiske regionen. Eventuell behandling vil avhenge av hva det er som gir grunnlag for smertene du har.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om vondt i prostata og prostatasykdom

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *